Založ si blog

Na kolenách 11. – Chcieť byť dobrý. . .

 

 

Chcieť byť dobrý je polovica dobra. Presnejšie povedané   „veľkou časťou dobra je chcieť stať sa dobrým“ – tak to povedal Seneca, a tomu verím, pretože je to môj obľúbený filozof.

Hm, záverečný jedenástkový blog – píšem v ňom o dobre v nás a o tom, ako môžeme byť dobrí.

 

Byť dobrý…

Je to rozhodne viacvýznamové slovo – a nám často napadne ako prvý predovšetkým jeho výkonový význam „byť v niečom dobrý“… No kto už by nechcel byť v niečom dobrý, vyniknúť, zožať obdiv a uznanie davov??? Pravdaže, aj ja som si to priala – keď som mala tak 9 až 12 rokov, potom ma to prešlo samo od seba. Uvedomila som si vtedy, že veľa vecí dokážem v pohode zvládať – a nemám potrebu vynikať.

Potom som prešla obdobím že som chcela aby bol svet dobrý, aby v ňom vládlo dobro, aby zmizla všetka nespravodlivosť, bieda, chudoba, bolesť. No – to ma držalo naozaj dlho, aj keď som si uvedomovala, aká je dobro relatívna kategória. Veď poznáte ten príbeh o múdrom starcovi , ktorý nehodnotil udalosti, pretože ako sa ukázalo časom, neboli – „ani dobré ani zlé, koniec nepoznáme…“

Nakoniec som preskákala obdobie, že som chcela byť dobrá ja v zmysle osobnostného rastu – a učila som sa byť pokornejšia, láskavejšia, uvedomovala som si vďačnosť a úctu k všetkému živému.

Každé z tých období mi ukázalo nejakú stránku dobra.

Chcieť byť dobrý…

Ale vráťme sa k tomu Senecovi z úvodu – zvýznamňuje vnútorný impulz, prianie byť dobrý. Jeho podstatou je uznanie dobra ako hodnoty, dôležitej pre mňa samého, ktorou sa chcem riadiť.

Je to význam a sila vlastného rozhodnutia. Veď to poznáte – ak máte nejakú hodnotu nanútenú zvonku, nájdete tisíc spôsobov, ako ju obísť. Až keď sa my sami ozaj rozhodneme pre túto hodnotu, potom nás od nej neodkloní nič. Spomeňte si na prvých kresťanov – ani tvárou v tvár hodne krutej smrti v tlame levov sa nevzdali svojho presvedčenia.

Ktovie koľkí by obstáli v takej skúške charakteru dnes. Pokrivenosť hodnôt, ktoré mali kedysi vysokú cenu, je zrejmá. V histórii ľudstva sa niektoré hodnoty skreslili, až prevrátili, Zbezvýznamňujeme ich oddelením – lásku sme oddelili od sexu, čo podporuje neviazanosť vzťahov, rodinu sme oddelili od jej klasickej podoby a hovoríme o jej alternatívnych podobách (ibaže ak niečo premenujeme, nemeníme tým jeho podstatu). A hej, draci boli kedysi hlboko pozitívne magické bytosti (ja draky moc a moc milujem, k tomu som sa už v blogu priznala a myslím to úprimne, naozaj sú v mojom srdci).

Seneca bol múdry chlap. Vedel, že vnútorné rozhodnutie pre niečo je mimoriadne dôležitá vec.  Vo svojich Listoch Luciliovi k tomu tiež povedal, že „kto chce dôjsť tam, kam si stanovil, musí ísť jedinou cestou, nesmie pobiehať po mnohých, pretože to nie je chôdza, ale blúdenie“.  Preto rozhodnutie chcieť byť dobrý znamená hlboký mravný záväzok voči sebe, aj voči svetu. Ak robím veci v rozpore s tým, potom som v hlbokom nesúlade so svojim vlastným rozhodnutím,  a teda aj so samým sebou, respektíve vôbec som sa pre túto hodnotu ešte vnútorne nerozhodol. V takej situácii je namieste si položiť otázku –  „aký človek chcem ja sám byť, a čo je pre mňa naozaj dôležité“.  

A keď už sme pri tom Senecovi, veľmi jasne vysvetlil vo vzťahu ku dobru dôležitosť nádeje a odhodlania   v našom živote – napísal (v Listoch Luciliovi), že  „i po zlej žatve treba siať znovu…“ Všetko na svete speje k dobrým koncom, obráti sa k dobrému, len to potrebuje čas na rast, zosilnenie, uzdravenie, tak by sme tomu mali celým svojim srdcom veriť…

No pravdaže, viem,  ja som tá pravá, čo vám o tom má vykladať – pred synovými narodeninovým výročím  balansujem.  A v mojej sobotňajšej konštelačke ma Boh napomenul, že k nemu nemám dôveru, že sa mám nechať ním viesť (kam?)…

Hodnoty dobra…

Pravdivosť, čestnosť, láskavosť a súcit patria podľa mňa k hodnotám dobra. S tými sa vnútorne stotožňujem a úprimne ich chcem mať vo svojom živote. Snažím sa robiť nezištne dobro, uľahčiť iným situáciu, pomáhať v bežnom živote – aj zajtra odbehnem v rámci dovolenky do práce vyšetriť jedno dieťa.

Hovorí sa, že vo svete je veľa zla. Ja si myslím, že aj veľa dobra. Nedokážeme všetci zvládať všade šíriť dobro – niekto pomáha bezdomovcom,  ďalší  chráni lesy, iný zasa túlavé mačky, každý máme svoj diel, ktorým prispejeme ku skladačke.

Verím tomu, že dobro i zlo majú významnú vlastnosť – šíria sa sebou samým. Preto šírenie dobra cez čestnosť, slušnosť a ľudskosť každým našim skutkom je na prospech všetkým, aj Zemi a Vesmíru. Ale platí to podľa mňa aj opačne – každá naša nečestnosť, ublíženie niekomu, klamstvo tiež zanecháva stopu aj energeticky.  Ako je to už dávno, čo som napísala v jednej mojej básni, časť z nej je aj v záhlaví môjho blogu, že „s hviezdou je spojený každý náš čin…“ Viem, prečo som to napísala.

No čo už – ja som taká naivná idealistka, verím v dobro.

A myslím si, že ak chceme vychovať zo svojich detí dobrých ľudí, potom i my sami musíme byť dobrí ľudia – inak to nejde. Pretože deti sú naše zrkadlá, odrážajú to, čo vidia. Spravia tak ako my k obedu čerstvý jablkový kompót, zachránia túlavú mačku, alebo sa odvážne postavia na stranu pravdy.

 

Záverom…

Stačí tak málo – rozhodnúť sa, že chceme byť dobrí. Nenápadne, nezištne, bez fantár a ocenení. Neubližovať iným. Širiť dobro. Tak vodičkovsky povedané „zanechať dobrú stopu vo svete“.

Prajem vám všetkým veľa dobra, aj odvahu byť dobrí – a Zemi z celého srdca prajem uzdravenie.

 

 

  Elena   Predná Hora, 12.7.2017

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937249x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie