Založ si blog

Čas detstva 10. – Kraj nášho srdca. . .

Kraj nášho srdca je  obvykle spojený pupočnou šnúrou s našim narodením. Rodisko. Alebo kraj, kam nás život zavial a my sme k nemu prirástli svojim srdcom. Poznám obe verzie príbehu….

O rodisku i kraji nášho života dnešný blog.

 

Rodisko…

Mala som v detstve trojité šťastie. Vyrastala som pod Tatrami, na dedine a v dome so starými rodičmi.

To viete, Tatry sú Tatry, kto z nás by na ne nebol hrdý?

Dedina, tú úprimne milujem, mesto ma neláka s jeho zaprášenými ulicami, rozpálenými letným slnkom. Človek sa nimi zúfalo vlečie, či posedáva kdesi po kaviarňach – nie, to  nie je pre mňa. Milujem dedinu, a les, s jeho voňavým vzduchom, lúkou roztrblietanou rosou, prežiarenou lúčmi vychádzajúceho slnka.

A starí rodičia? Poviem vám, generačnú múdrosť získavať životom v širšej rodine je pre každé dieťa cenná príležitosť. Moc som osudu vďačná za tú možnosť. Mama odchádzala pracovať do neďalekého Svitu ráno a vracala sa večerným autobusom. So starým otcom som chodievala do lesa na huby, vždy to bolo pre mňa úžasné dobrodružstvo. Neskôr som sa vďaka nemu naučila oháňať sekerou (teda, pri rúbaní dreva na zimu, aby sme nedošli k omylu). Stará mama, láskavá a trpezlivá, mi bola vzorom kuchárskeho umenia i ľudskej sily a obetavosti. Starí rodičia zomreli už dávno, starý otec ešte počas môjho štúdia na VŠ a stará mama o pár rokov neskôr, rok po narodení mojej najstaršej dcéry Kiky, no stále ich nesiem vo svojom srdci. Je to zvláštne, poviem vám, keď človek bilancuje svoj život, že sa mu vynárajú v pamäti jeho mŕtvi blízki.

 

Kraj môjho srdca…

Na Prednej Hore som si odžila viac ako štvrťstoročie. Tento kraj mi vrástol pod kožu. No nepáči sa mi, do akej podoby pretvárajú toto miesto dnes – z pôvodného ducha Prednej Hory zostalo málo. Stále však sú tu nádherné zákutia, mnoho spomienok dobrých i zlých sa mi s týmto miestom spája, vidím tu svojho syna (o ňom teraz nemôžem písať, nie).

Ale zato vám napíšem o našom kraji niečo pozitívne  – jednoznačne je to teraz ródeo. Slávne ródeo, ktoré sa zasa raz tento mesiac bude v našom kraji konať – už ani neviem koľký ročník to je. Povalia sa naň davy kovbojov – tých pseudoprírodných, ktorých jediný kontakt s prírodou je ten, že sa vyváľajú pod vplyvom alkoholu na lúke. Či tiež falošne kovbojských, navlečených v superextrakovbojskom oblečení a superextrakovbojských topánkach či čižmách,  ktorí sa hrajú nielen na pravých kovbojov, ale aj na pravý život. Ale nájdete na ródeu aj tých pravých, nefalšovaných kovbojov, tí sú často navlečení v ošumelých rifliach a obyčajnej károvanej košeli (tie aj ja milujem a rada nosím), no pre ktorých kôň nie je len zviera, ale aj priateľ. Ja kone milujem, uviazli mi hlboko v srdci už kedysi v detstve, lebo môj nevlastný otec jazdil závodne, a tak sme trávili dosť času „u koní“. Dodnes zbieram obrázky koní.

Chodievala som ako slobodná na ródeo, bolo tam prekrásne. Tie prvé ročníky bývali ešte na Veľkej Lúke, až neskôr po rokoch sa presunulo ródeo za Muráň. To už som mala deti, aj Maroška, takže som na ródeo už nechodila.

No tak vám dám jednu spomienkovú fotku  –  z tých dávnych čias ródea na Veľkej Lúke (a nie, to dieťa nebolo moje, ale ani to auto)…

 

 

 

Elena  Predná Hora, 14.7.2017

 

 

 

 

 

19961133_1067806550022533_1793615529918031360_n

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971075x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie