Založ si blog

Krajina víl 3. – Fúkni. ..

 

Vlažné ráno, v horách príjemne vlažné. S oblakmi, malátne sa prevaľujúcimi v belasosti oblohy. Malí bieli huňáči. Koruny stromov za oknom obvykle šumia vo vetre, no teraz fúka len mierny vánok.

A my že máme fúkať tiež? Do čoho by sme mali fúknuť?

Ach, áno, dnešný blog je práve o tom.

 

Dnešné ráno…

Slnko sa dnes síce neprediera spomedzi oblakov, ale je tam kdesi za oblakmi. A určite vyjde. Pre každého z nás. Viete to, však?

U nás na Prednej Hore dnes od rána vládne čulý ruch. Susedia sa rozprávajú na svojom dvorčeku, suseda absolvuje rannú prechádzku so psami, ktosi vyhadzuje smeti do smetiakov – v tichu sa každý krok rozlieha. Pokojné sobotňajšie ráno…

Ja som skoro ráno chystala cestovinový šalát Jazmínke, ide na celý deň ku koňom. A horúce kakao. Takže moja ranná prechádzka lesom sa nekonala. Ale dnes do lesa určite vybehnem. Potrebujem cítiť dych vetra. Cítite jeho závan na tvári aj vy?.

 

A my že máme fúkať tiež? Do čoho by sme mali fúknuť?

Možno do púpav?

Do čoho obvykle fúkame? Hm, milujete fúkať do púpav? Ja teda áno, pripomína mi to chvíle s mojim synom. Držíme v prstoch púpavu, fúkneme a jej semienka s bielymi padáčikmi sa rozletia vzduchom do ďaleka. Dopadajú všade okolo nás, všade, všade. A my vieme, že naše fúkanie má hlboký zmysel, lebo tie semienka sa uchytia. A o rok tu bude zlaté more, s prísľubom púpavového medu, aj bielych padáčikov.

Milujem púpavy a ich premeny.

Aj my sme ako púpavy. Niekedy nás život pozvŕta tak, že sa musíme zmeniť úplne, od základu. Ponoriť sa do svojej podstaty. Ale stále sme to my.

Sú to také prelomové situácie v živote, kedy máme šancu meniť sa. Niekedy ju dokážeme využiť naplno, ak máme odvahu. V takých chvíľach si kladieme rôzne otázky. Ak ideme dopredu, rastieme, stávame sa lepšími ako sme boli – zrelšími, životne múdrejšími, súcitnejšími, viac ohľaduplnými (a ak naozaj rastieme, tak rozumieme, že nie múdrejšími a zrelšími ako tí druhí, ale ako sme boli my sami doteraz). Sú časy premien, ktoré bolestné miesta v nás uzdravujú. Jediná otázka podľa mňa nám pri takejto premene ukazuje správny smer – ak by sme boli najlepšou verziou seba a žili v najlepšej verzii svojho života, ako by to vyzeralo?

Ja asi kladiem takúto otázku, občas. Vlastne už viem, čo by som robila v tej najlepšej verzii – môj projekt. A viem aj, aká by som bola. Radostná, dôverujúca. No, snažím sa radostniť, s dôverou je to ťažšie.

 

Lúčny koník…

Ja zakaždým, keď stratím odvahu alebo dych pri takejto ceste k sebe dostanem postrčenie, takú nenáhodnú náhodu.

Včera ma koincidencie prenasledovali zasa raz bláznivo. Lúčny koník – obrovský, tmavohnedý, sa mi počas dňa opakovane vracal do života. Sedel v kúpeľni (bývame na poschodí, okno je len pootvorené na vyklápačku), o hodinu som zbierala suchú bielizeň, na balkóne hádajte kto? Polievala som kvety a potom som umývala balkón, obrovský lúčny koník bol na balkóne. Zakaždým som ho zobrala do uteráka a jemne zhodila do trávy dolu pod bytovku. O hodinu som vešala ďalšie prádlo, obrovský hnedý koník ma vítal na zábradlí balkóna – a to som už listovala internetom, aké je to znamenie, taký lúčny koník? Nenašla som žiadne vysvetlenie, žiadny symbol, ale som si istá, že niečo pre mňa významné sa mi opakovane vracia do života. Koincidenciu treba vnútorne prijať, je to dôležité posolstvo. A tak som šla na balkón a koníkovi som v duchu povedala – „áno, ďakujem, vidím ťa, rozumiem, že čosi má znovu byť v mojom živote, keď príde správny čas“. Koník sa zvrtol a skočil preč sám, tento raz definitívne. Posolstvo bolo prijaté, svoju úlohu splnil.

Vírilo mi to potom hlavou. Dobre napíšem pravdu, vešala som to prádlo a plakala som, lebo mi napadlo, že sa nejakým spôsobom vráti môj syn. Viem, uvidím v ten správny čas, čoho sa to týkalo.

Potom som nad tým prestala uvažovať, prišli nám knihy, ktoré sme si s Kikou objednali. Po jednej som siahla – vlastne som ju doplnila náhodne do objednávky (ale veď vieme, že nič nie je náhodné). Úplne zvláštne mi prišla do cesty, keď sme minulý týždeň knihy objednávali a tak som bola na ňu hodne zvedavá.

Je prekrásna, naozaj prekrásna – a večer vám o nej napíšem viac…

 

Záverom…
Slnko sa medzičasom predralo spomedzi oblakov, zlatistá žiara zalieva krajinu. Veď som vám povedala, že určite vyjde. Pre každého z nás.

Dnešný deň máme na dlani. Tak fúknime, nech z neho pre nás vyletujú zlatisté iskričky pohody, radosti, šťastia. Deň plný pokoja a vnútornej pohody vám prajem…

 

 

Elena    Predná Hora, 5.7.2017

 

P.S.:

Hm, do čoho by sme mali teraz fúknuť? A možno nielen do púpav?

Ach, áno, fúkni do života. Tak naozaj, radostne. Nie nedočkavo, bezohľadne, ale srdcom – a okolo teba začínajú padať zlatisté, trblietavo jagavé hviezdičky šťastia…

 

 

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986239x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie