Založ si blog

001. 5 – Kto ešte nebol ministrom školstva. . .

 

Švejka milujem – a v tejto chvíli na neho myslím. Má celú kopu krásnych hlášok, ktoré by sa práve teraz hodili…

Pravdaže, dnešný blog o odchode ministra školstva, aj o tom, čo s tým súvisí…

 

Minister sem, minister tam…

Odchod ministra školstva bolo možné očakávať – ale z toho si ťažkú hlavu nerobme, tam sa ministri striedajú pomaly tak často ako ročné obdobia.

Zlé je na tom iba to, že každý minister začína riadiť školstvo akčne – v štýle „nová metla dobre metie“ – a vyrába novú koncepciu.

Pravdaže, niečo z nej vykradne od svojich predchodcov, beztak to nikdy nebolo zrealizované. Ale o niečo to obohatí – takže naše školstvo raz kráča na Poprad, inokedy na Bystricu, potom zasa smeruje do Košíc. Chýba dlhodobá stratégia,  niečo zmysluplné, na čom by sa zhodli politici, odborníci aj občania na generácie – veď školstvo je nás všetkých, ovplyvňuje aj naše životy ďalekosiahlo, nielen ministrov, vlády, či nejakej politickej strany. Mala by preto podľa mňa vzniknúť dohoda, ktorá by zastrešila zmeny v školstve na dlhý čas a garantovala ich podporu akoukoľvek vládou.

 

Na čo treba pamätať…

V projektoch v školstve ide teraz o veľké peniaze z fondov EÚ – kým sa ešte dá, lebo dlho už nepotečú. A preto konkurenčný boj je veľký.

Na čo naozaj netreba zabudnúť? Že nielen opozícia, nielen občania, ale aj Brusel už zavetril nejaký bordel – a ak začne preverovať, potom zrejme budú veľké predvolebné vracačky  financií eurofondov, ktoré by verejnosť rozhodne neprijala pozitívne, hlasy podaktorých strán by šli dolu ešte rýchlejšie ako – no dobre, nejdem písať ako čo, nebol to pekný príklad.

 

Na čo treba ešte pamätať…

Nezabudnúť by mala vláda na znechutenie v školstve. Naozaj miera hnevu je tam už dosť vysoká – a ak Fico nechce mať horúcu jeseň, nemal by učiteľom nervy španovať.

Poviem vám rovno, nie som učiteľka  – a ani nechcem byť. Každý z tých závistlivých hlasov proti nim – všetkým vám odporúčam,  poďte si to do škôl vyskúšať. Keď budete mať triedu si 26- či 30 žiakmi – z toho traja s mentálnou retardáciou, dvaja s poruchou správania a dvaja hyperaktívni, jeden nadaný, dvaja s obomi rodičmi pracujúcimi v zahraničí (alebo aspoň  rodičom jedným pijúcim či berúcim drogy, agresívnym, gamblujúcim,  atď…), traja s nízkym sebavedomím, z toho aspoň jeden so sebapoškodzujúcim správaním, jeden s psychopatizujúcim sa vývinom, dvaja s problémovým konfliktným rodičom, dvaja s rodičom, ktorý sa nezaujíma o svoje dieťa a jeho výsledky v škole, jedno dieťa šikanované spolužiakom, dve deti nápadne tiché, utiahnuté, depresívne (tým sa ani nevenuje pozornosť, pretože tie rušivé ju spotrebujú všetku)… Stačí? A to sme ešte vynechali „dieťa sponzorov školy, na ktoré treba brať ohľad, aj keby to bol malý satan“, však? A deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorým treba tiež venovať pozornosť…

Som veľmi zvedavá, ako takú triedu vy osobne, milí závistníci učiteľom, dokážete zvládať aspoň mesiac – a popritom ich ešte naučiť všetko podľa určených osnov.

Nie, ja sa vôbec nečudujem učiteľom – dôverne tú ich problematiku poznám. A rok sa im zatierali oči ďalšou novou a úžasnou reformou, pripomienkovali, zasielali podnety, no gratulujem, milá vláda…

Nuž čo – realisticky dodávam  – učitelia, neplačte, beztak tá sľubovaná reforma nemala finančné krytie, a bez peňazí je to len jedna veľká bublina…

 

A ktože bude novým ministrom školstva?

Bože, napadlo mi jedno meno experta na všetko – z dobrej rodiny, fujtajbl, vari nie…

(Ach, mám takú sladkú náladu. Vrátila som sa z prechádzky lesom v stave vhodnom na natáčanie Ramba 11 – dokrvavená, s dotrhaným tielkom a obrovskými šrámami na celom tele i spálenými plecami. Černicové kríky, ktoré som cestou náhodne našla na úbočí ma pevne objali, no odmenili ma škatuľkou plnou černíc – povarené s cukrom sladko rozvoňali celý byt, už sa tešia na stretnutie s vanilkovou zmrzlinou, ktorú dovlečie Kika z Revúcej teraz večer cestou z práce. Žartujem, no bolo v tej mojej ceste lesom niečo moc dôležité – ale to už je iný príbeh.

A keďže som si po návrate domov povyberala väčšinu tŕňov a po piatich minútach vo vani ma prestali páliť plecia i všemožné škrabance, spokojne som pripravovala prednášku, ktorú koncom mesiaca pôjdem prednášať do jednej školy – o zdravej komunikácii. Spravila som z nej tak polovicu, počúvala som popritom hudbu, ktorú milujem  – nie neuhádli by ste, Mull of Kintyre  v podaní ústnej harmoniky. ).

No dobre, žarty bokom –  ja si myslím, že účinným riešením nie je odstúpenie ministra, ale vláda určite neodstúpi a je jasné, že sa míľovými krokmi blížia predčasné voľby a prituhuje boj o moc.

Na jeden strane svojim správaním Danko hodne priebežne stráca (no bodaj by nie), na druhej strane však vystupuje v najnovšom dieli „hry o tróny“  ako nebojácny ochranca pospolitého ľudu – a vystrkuje do popredia provokačne svoje požiadavky v ich prospech – ako trináste platy, atď. Ak ich koalícia nezrealizuje, komu ostane Čierny Peter v rukách? Správne, správne, nášmu hrdinskému premiérovi – preto bolo potrebné rozohrať hru o výmenu ministra Plavčana, aby to hodilo kúsok špiny na SNS. Lebo voľby… Je to len hra, pretože kde sa už dnes neryžuje z eurofondov v rámci veľkých projektov – existuje také ministerstvo?

Školstvo, podobne ako zdravotníctvo, je horúcim rezortom. A ešte len bude, ak Fico vydieračským spôsobom nezaženie učiteľov do chlievika spolupráce a nedodrží Plavčanov prísľub o šiestich percentách navýšenia od septembra 2017.

Do zdravotníctva prišiel Drucker, ktorý je celkom zdatným krízovým manažérom – a napriek tomu vidíme, že skáče ako šaman pri ohňovom tanci – z nohy na nohu, poskakuje zo strany na stranu, pretože tie tlaky a hora špinavostí, ktorá tam je…

Plavčan pri svojom nástupe nemal ani zďaleka takú pozíciu ako Drucker, rozhodne nebol tak manažérsky zdatný. Ani úroveň Druckerovej „pokerface“ si Plavčan nezachoval, naskočil do úlohy „playboy Eda přichází“ a videli sme ho častejšie v Smotánke, ako na odborných vedeckých konferenciách. Určite ho nie je škoda ako ministra, plakať za ním nikto nebude – azda okrem tých, ktorí sa chceli na projektoch nabaliť. Hm, takže tak.

 

Záverom…

Buďte trpezlíví. Myslím, že sa ešte od tejto vlády dočkáme prekvapení…

 

Elena   Predná Hora, 16.8.2017

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

Pravdu na stôl 3. – Až takto ďaleko to musel dohnať tento štát? ? ? ! ! ! !

13.03.2024

Nie, ja sa vôbec nečudujem, že sme spoločnosťou, v ktorej matky s postihnutým dieťaťom v náručí skáču pod vlak. Musela som zostať ticho chvíľu, lebo to, čo by som napísala hneď po tom čine zúfalej matky, by táto spoločnosť nerozdýchala. A hej, môžete klamať sami sebe a navrávať si, že tá matka určite nebola v poriadku, keď spravila taký čin, aby ste pozametali [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,835
Celková čítanosť: 8910825x
Priemerná čítanosť článkov: 3143x

Kategórie