Založ si blog

Dych dňa 5. – Fúúúúúj. . .

Dá sa nájsť iné slovo na to, k čomu by som v tomto štáte prizvala na pomoc jediného chlapa – Augiáša? Sotva.

Takže dnes zasa raz o našom drahom štáte, jeho morálke a kadečom, čo by mal Augiáš vodou vymiesť a odplaviť hodne ďaleko. Alebo rovno navždy zatopiť. Veď sami uvidíme, či si po prečítaní tohto článku neodpľujete.

No jasne, dnes tasím dračie pazúry a chŕlim plamene.

 

Drahý štát…

Som také veľké dieťa – neznášam nečestnosť a klamstvá – takže ak poviem, že niekoho milujem, tak k nemu cítim naozaj úprimnú lásku. A ak hovorím, že tento štát je drahý, nuž som o tom skutočne presvedčená. Náš štát je naozaj drahý…

Nuž ale je rozdiel medzi niečím naozaj drahým a cenným – a medzi niečím predražene lacným.

 

Hm, taká kopa hnoja…

Tento štát od nás berie čoraz viac, a dáva nám čoraz menej. Trúfa si predovšetkým na tých slabých a bezmocných, ktorí sa nedokážu sami dostatočne brániť. Nedokáže spraviť poriadok  a systémovo riadiť spoločnosť, a tak čoraz viac povoľuje kadejakým darebákom robiť darebáčiny.

Príkladom, ktorý mi vzal dych dnes nadránom, je „komfort, ktorý poskytujú na izbách pacientom v  Liečebnom ústave v Nitre na Zobore“. Predstavte si, že prišli na nápad ak spríjemniť pacientom pobyt – na izbu im dajú televízor. Potiaľto je všetko v poriadku – ibaže je to služba spoplatnená.

Článok o tom i s fotodokumentáciou nájdete na

https://www.cas.sk/clanok/605805/zuzana-vsetkym-ukazala-kolko-pytaju-od-pacientov-za-sledovanie-tv-zbadate-tu-sumu-pride-vam-zle/

Nuž, Nový čas ,á pravdu, aj mne je nevoľno z takej služby. A keďže u niektorých prevádzkovateľov máte túto službu už od cca 12,90 eur mesačne,  suma 50 centov za hodinu a pol sledovania televízie je podľa môjho názoru úžeroua mala by tejto zvláštnej službe – forme podnikania s neúmerným ziskom z nej venovať pozornosť aj Generálna prokuratúra a orgány činné v trestnom konaní.

 

Štát si platíme…

Štát nám nerobí žiadnu láskavosť, jeho služby pre spoločnosť a občanov si platíme – a tak ich chceme kvalitné.

Ak som vyššie spomenula systémové riadenie štátu, aké zlepšenia možno čakať od predstaviteľov, ktorí nechápu význam vzdelania pre národ.

Z údajov OEDC je zrejmý úžasný úspech Slovenska – sme predposlední v počte vysokoškolsky vzdelaných ľudí. To ale nijako nebráni nášmu prezidentovi opakovane vyhlasovať, že „tretinu slovenských vysokých škôl by okamžite zavrel, keby mal takú možnosť, pretože len naberajú študentov a neposkytujú potrebnú úroveň vzdelania“.  On sám ako podnikateľ vraj dostával mnoho žiadostí na voľné pozície, no pozrel ako prvé, že na akú vysokú školu chodil ten človek a „bez toho, aby čítal, čo je tam ďalej, z niektorých VŠ tieto žiadosti šli rovno do koša,“ dodal Kiska. Nuž, názor na jeho postup si spravte sami – ja osobne by som neodsúdila nikoho dopredu a prinajmenšom by som sa s ním porozprávala. Hlboko ľutujem, že máme prezidenta, ktorý ostatných poúča, ako nemajú mať predsudky voči migrantom – a pritom on sám je plný predsudkov.

Ale touto informáciou chcem poukázať na absurdnosť pokrikov, ktoré sa u nás objavujú, že nie je potrebné toľko vysokoškolákov. Nuž, máte pravdu, všetci pokrikovači týchto nezmyslov – veď za nami je ešte Taliansko, môžeme sa úspešne prebojovať na posledné miesto vo vzdelanosti. Beztak na tých najvyšších miestach nie sú ľudia na základe svojho dosiahnutého vzdelania, – a žiaľ, zrejme ani inteligencie.

Ja na rozdiel od novej ministerky školstva, ktorá sa vyjadruje opatrne o potrebe rebríčka kvality a možnom zatváraní vysokých škôl až na jeho základe, nemám problém povedať otvorene a nahlas, že prezident sa v problematike nevyzná. A že by mal byť radšej ticho, ako hovoriť nezmysly. Je potrebné zlepšovať kvalitu vysokých škôl aj vzdelávania ako takého, ale rozhodne nie vysoké školy zatvárať.  Skôr mám obavu, že jediný, koho bude potrebné zatvoriť, bude – ak sa objaví ešte nejaká jedna či dve kauzy, ktoré sú spojené s jeho menom – nakoniec samotný náš pán prezident.

A ešte dodám – prezident mladých ľudí posiela študovať do zahraničia – nuž, to ale musia ich rodičia dostať za svoju kvalifikovanú prácu slušné platy, a nie žobrácke mzdy, z ktorých vyžijú rodiny od výplaty k výplate. Aj u nás až tretina vysokoškolákov štúdium nedokončí – niektorí možno kvôli nedostatočným schopnostiam či nízkej zodpovednosti, ale mnohí aj kvôli nedostatku financií. Mnoho mladých ľudí popri štúdiu pracuje, lebo náklady na ubytovanie, stravu, potrebné učebnice, cestovanie do školy – sú vysoké.

Takže ešte raz a na rovinu, pre všetkých „kompetentných“, ktorí nie sú dostatočne vzdelaní a dostatočne inteligentní – Slovensko má v porovnaní s vyspelými krajinami sveta nedostatok vysokoškolsky vzdelaných ľudí.  Tlak na kvalitu vzdelávania, rastúce výkony vo vede a výskume je v poriadku, v poriadku nie je, že nie je dostatočne finančne a materiálne krytý,

Vzdelaný človek je nebezpečný, lebo môže uvažovať.

 

Zemský ráj to napohled…

Nevzdelaného človeka ľahko presvedčíte, že sa nám darí a vláda dosahuje ekonomické úspechy. Zahreje ho pri srdci vyhlásenie ministra Kažimíra, že sme v minulom roku mali historicky najnižší deficit v dejinách – ale teší sa zbytočne.

Vzdelaný človek si uvedomí, že vláda dodržala rozpočtový sľub naposledy v roku 2013, že sme sa zaradili v roku 2016 ku siedmym najhorším krajinám z hľadiska deficitu verejných financií, pretože ich deficit verejných financií bol vyšší alebo rovný maximálne prípustnej hranicu 3 percentá HDP. A rozumie, že kým Európe klesá dlh, Slovensku však rastie. Zadlženosť našej krajiny prepočítaná na jedného Slováka stúpla za rok o vyše 170 eur. Začiatkom roka sme dlhovali každý jeden občan SR 9603 eur, kým ešte v roku 2013 to bolo 7600 eur.

Vzdelaní ľudia sú nebezpeční. Kladú hlúpe a nepríjemné otázky, ako napríklad „kto to raz všetko bude platiť“?

A hej, vzdelaní ľudia vedia, že ak budeme mlčať pri darebáčinách, len ich bude pribúdať…

Je potrebné čeliť zlu, je potrebné ho otvorene pomenovávať, každú jeho podobu, každú darebáčinu treba vytiahnuť na svetlo za uši – a spolu s ňou aj jej realizátora.

 

Elena   Predná Hora, 13.10.2017

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986433x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie