Založ si blog

Natvrdo 9. – Analyzujem lepšie ako štátny analytik. . .

 

Štát ma špeciálny útvar analytikov. No fakt. S veľkolepým názvom Útvar hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. Myslím si, že nikdy reálne a objektívne neanalyzovali, koľko nás stojí ich útvar – vždy im analýzou vyjde ich ohromný prínos. Nuž čo, chyba pohľadu – tak sa to tuším volá v štatistike.

Keď som už ja – realista ako plávajúci obláčik – prínos tohto útvaru zanalyzovala nie že ako nulový, ale ako záporný, potom je zrejmé, že najväčší osoh a jediné rozumné úspory v štátnom rozpočte by sa nám vďaka nim podarilo dosiahnuť zrušením ich útvaru.

Dnes vám poviem, prečo si to myslím.

 

Zázrak väčší ako nanebavstúpenie Ježiša…

V júli tohto roku priniesli médiá veľkolepú správu o tom, že minister Richter nesúhlasí s úsporami v štátnej sociálnej politike, ktoré navrhli štátni analytici toho veľkolepého útvaru. Navrhli údajnú úsporu v sume 160 miliónov eur. Ako inak, na úkor rodinnej a sociálnej politiky štátu – na prídavkoch na deti a daňovom bonuse. Nuž, Richterov postoj pokladám skutočne za zázrak väčší ako nanebavstúpenie Ježiša, a neverím v jeho premenu na ľudsky a sociálne cítiaceho ministra, pokladám to len za účelovú pózu.

Naštvem vás? No dobre, prezradím vám – páni analytici navrhovali zrušiť daňový bonus aj prídavky na dieťa nad 18 rokov. Takže tie bežné pracujúce rodiny, ktoré platia svojim deťom výdavky v rámci vysokoškolského štúdia, by boli ešte viac zaťažené (a tí, ktorým deti študujú, dobre viete, že už teraz je to finančne náročné, však?). Ponechali by ho len nízkopríjmovým rodinám, aby sa aj ich deti mohli vzdelávať.

A hlavne investovali by tie peniaze do sociálnej inklúzie a do zamestnanosti. Páni analytici, máte na mysli zvyšovanie zamestnanosti v tej skupine občanov, o ktorých sa hovorí ako o skupine nezamestnateľných? Lebo by potom boli peniaze skutočne vyhodené do vzduchu…

 

Naši drahí analytici, platení v tomto štáte aj z mojich daní …

Myslím si, že ste chýbali v časoch vašich vlastných štúdií na niektorých prednáškach – skutočne inak si to vysvetliť neviem – prečo nie ste oboznámení s jednoduchou pravdou, že neexistujú len nízkopríjmové a vysokopríjmové rodiny. Predstavte si, doplním vám vzdelanie v oblasti, ktorú ste zjavne neabsolvovali v rámci štúdií – existujú aj rodiny „niečo medzi“. A práve tie by na vaše nápady doplatili najviac.

Ono totiž existuje hranica príjmu, pri ktorej keď si spočítate všetky tie náklady na prácu – cestovné, vzdelávacie – a všetky náklady na svoju rodinu, ktoré musíte vynaložiť napríklad na štúdium detí – a potom si spočítate, čo všetko môžete získať v rámci dávok, príspevkov, rôznych pomocí, ak nepohnete ani prstom (pozor, nesmie ním pohnúť celá vaša rodina, aby ste zostali nízkopríjmovou rodinou).

 

Zo života slovenských rodín…

Páni analytici zrejme nepoznajú situáciu, dôverne známu mnohým slovenským rodinám s deťmi – aj pracujúcich a vysokoškolsky vzdelaných rodičov – žedetské prídavky neminú na kupovanie umelých nechtov

(ako pred časom istá fitneska tisíce od Fica z rezervného fondu vlády SR – pripomínam ju opakovane v mojom blogu, lebo je to pre mňa výstraha, kam až môže amorálnosť a bezohľadnosť ľudí dôjsť – ja by som si nedokázala lepiť umelé nechty z takýchto peňazí v situácii, keď toľko rodín s postihnutým dieťaťom prosí o peniaze na potrebnú liečbu svojho vážne chorého dieťaťa).

Ja tú situáciu aj z vlastnej skúsenosti poznám. A vy mnohí zrejme tiež, moji čitatelia. Pokladám za amorálne, že tento štát nezohľadňuje rodičom počet zodpovedne vychovaných detí – ktoré sa zodpovedne vzdelávajú, a potom aj zodpovedne pracujú.

 

Drahí voli – či…

Dávam vám zároveň do pozornosti, že analytikov platí ten istý štát, ktorý dokáže vyhodiť 2 miliardy ročne na zbrojenie v rámci nášho členstva v spolku zvanom NATO.

A ten istý štát (z našich daní platiaci analytikov, ktorí by bez zábran šetrili na úkor rodín aj na prídavkoch na študujúce deti) chce, ako som včera napísala, na Slovensku vyvaliť 2 miliardy eur na zbrojenie  ročne, do roku 2030 to má byť až 27 miliárd eur.

Byť analytikom, poukážem určite na možnosť usporiť tú obrovskú sumu. Analyzujem lepšie ako štátny analytik, napísala som v názve blogu. A nie, páni analytici? Veď kto z vás navrhuje usporiť viac ako 27 miliárd – tak ako ja?

 

Záverom…

Ešte stále nevieme, koľko nás tá sranda s Útvarom hodnoty za peniaze stojí – fungujú od júna 2016, je ich v tom útvare vraj viac ako 20 (údajne až 28?), a poteším vás, aktuálne hľadajú nové talenty pre analytické jednotky.

Prosím vás, čo sa smejete, to nie je žart, skutočne doslovne tak to inzerujú. Nepridáte sa?.

 

 

Elena  Predná Hora, 15.11.2017

 

P.S.:

Analytici majú pravdu v jednom, že Slovensko relatívne rýchlo starne, patrí podľa štatistík ku jednej z najrýchlejšie starnúcich krajín Európy. Určite je to aj vďaka tomu, že namiesto zdravým rozumom a prospechom občanov sa riadi tento štát kadejakými bludnými analýzami a robí opatrenia, ktoré nie sú na prospech slovenským rodinám.

Ale nie, aby som nebola prikrutá – lebo ja som v skutočnosti hodne tolerantná, plná porozumenia a mám láskavé srdce – s analytikmi tohto nášho útvaru záchrany národa súhlasím ešte v jednom – a to, že je nutné v tomto štáte popracovať na zhodnocovaní dôchodkových fondov a ich nákladovosti.  Ale o tom možno niekedy nabudúce.

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939592x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie