Založ si blog

Slová srdca 1. – Kedy je chlap chlapom. . .

 

No tak dnes som narazila riadne ťažkú tému. Čo poviete, naštvem vás ňou, rozosmejem, alebo dojmem…???

Veď uvidíme. Prezradím vám ešte, že mňa ten chlap – lebo ja vám dnes napíšem o jednom úplne konkrétnom chlapovi, ktorý ma chytil za srdce – naozaj dnes chytil za srdce. Skutočne ma dojal, je úžasný.  Ako vám to poviem – niečo je, a niečo má.

A ešte dodám, že zjavne nezáleží na veku, aby bol chlap ozajstným chlapom…

Dnes bratislavsky, veď aj som v Bratislave do piatku na tej medzinárodnej konferencii, na ktorú som písala tie dve práce. Takže môj dnešný blog o Matúšovi, a pre Matúša.

 

Čo robí chlapa chlapom…

Ak to nie je vek, čo robí chlapa chlapom, tak čo potom? Žeby kovbojský klobúk, pištoľ a pevná muška? Silné reči? Alebo vyšportovaná postava, hora svalov a zdvíhanie ťažkých činiek?

Za mňa je to jediné – spôsob, akým sa postaví k svojej životnej zodpovednosti. Spôsob, akým čelí v živote problémom. Spôsob, akým berie ohľad nielen na seba, ale kope i za iných. Chlapa spoznáme podľa jeho nesebeckej odvahy v živote. A Matúš jej má rozhodne dosť.

Veď posúďte sami.

 

Takže Matúš…

No dobre, prezradím vám niečo o Matúšovi…

Niečo je, a niečo má – napísala som v úvode.

Je to moc statočný chlapec, vlastne CHLAP – lebo chlapa chlapom nerobí vek. 10-ročný Matúš sa riadne pasuje so životom.

Lebo Matúš aj niečo má. Má toho dosť nielen v hlave (chodí do školy pre mimoriadne nadané deti), ale aj veľké, láskavé srdce. Pretože Matúš má aj 16-ročného brata Kubka. Kubko je zdravotne postihnutý. Možno si teraz poviete, že Kubko nemá v živote veľa šťastia – no ja si myslím, že Kubko šťastie má. Vyrastá v milujúcej rodine – a má úžasného brata Maťa, ktorý „kope za neho“.

Jediné, čo na tomto príbehu smutné, je prístup zdravotnej poisťovne.

 

Matúškove mydlá…

Už od svojich 8 rokov Matúš vyrába mydlá a predáva ich. Zarába Kubkovi na plienky. Pretože Kubko je plienkovaný, a zdravotná poisťovňa mu hradí len tri plienky denne, hoci Kubko potrebuje plienok 8.

Fantázijné, zvieratkové, s hračkami. Krásne, až vám je ľúto ich rozpustiť na bublinkovú vodu. Matúš za ne dostal v minulom roku aj cenu Leaf award, ktorou oceňujú inšpiratívne deti.

Môžete ho stretnúť na vianočných bratislavských trhoch, kde má stánok. Má aj facebookovú stránku Vymydli si.

 

Ach, ešte jeden výkop…

Ľudí s dobrým srdcom je v tomto príbehu viac. Jedným z nich je aj pani inžinierka Sivoňová.

A na jej stránke www.partyfantazie.sk si bezplatne internetový obchodík môžu otvoriť všetci, ktorí podobne ako Matúš, majú člena rodiny s postihnutím.

Mám rada ľudí, ktorí sa dokážu nadchnúť pre správnu vec. Moc a moc im úprimne prajem šťastie…

 

Záverom…

Prezradím vám záverom niečo, čo o mne ešte neviete? No dobre.

Poviem vám, nikdy by som si sama dobrovoľne nekúpila pulóver s nápisom zo zlatých trblietok (nedodám k tomu radšej nič, aby ma obchod nežaloval). Moja stredná dcéra, trblietková Svetlanka ma ním obdarovala, a tak som v ňom dnes cestovala celá roztrblietaná. Aspoň že ten nápis sa mi páči…

A hej, chlap je chlapom vtedy, keď nemyslí len na seba…

 

 

Elena   Blava, 30.11.2017

 

P. S.: Matúš článok videl, s jeho uverejnením súhlasil. Rovnako mám informáciu odkonzultovanú s pani inžinierkou Sivoňovou.

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004548x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie