Založ si blog

V tichu dychu 11. – Zázraky, ktoré. ..

 

Čo sú to zázraky? Čo si predstavujete pod tým slovom? Hm, krátke slovo, ale účinok v našich predstavách aj životoch väčší ako atómová bomba.

Podľa Slovníka slovenského jazyka je to mimoriadny, zvláštny jav, spôsobený nadprirodzenou silou.

Čo je zázrak podľa vás? Zažili ste niekedy nejaký zázrak? A veríte na zázraky? A viete v tejto chvíli, akú zázračné krásnu knihu vám dnes v blogu spomeniem? (no to by bol teda zázrak číslo 1)

Tak si o zázrakoch a ich mieste v našom živote dnes spolu pohovorme.

 

Zázraky môžeme vidieť v maličkostiach…

No to áno, práve v tomto období to vidno akosi jasnejšie.

Vianoce sú úžasne radostným časom, časom lásky, pokoja, rodiny. Blížia sa k nám míľovými krokmi, rozfukujú už svoj zlatistý poprašok všade dookola. Vianočníme v záplave osvetielkovaných vianočných stromčekov v dedinách a mestách, stoja nielen na námestiach, ale aj pred domami, žiariace v temne prichádzajúceho rána.  Mnohí včasráno do práce cestujúci si potom nesieme ich odraz v očiach po celý deň. Aký idylický, zázračne krásny čas, povieme si.

Nuž áno, aj.

 

A čo ozajstné zázraky?

Také veľké, tie slovníkovo definované, mimoriadne zvláštne. Stávajú sa vám? Mne niekedy áno, a určite aj vám, každému z nás. Hovoríme o zázračnom šťastí, zázračnej náhode.

Pre mňa majú príchuť zázračna moje koincidencie – nenáhodné náhody, ktoré mi prihrávajú nové a nové informácie,  posúvajú ma kamsi.  Vytvárajú zvláštne prepojenia, ktoré – priznávam otvorene – zatiaľ celkom nerozumiem.  Sú to dieliky akejsi mozaiky, ktorá sa raz poskladá do zmysluplného obrazu. Prezradím vám, že ako minule fénixa, teraz mi prepojilo s mojim drakom vlka. Všeobecne je vlk symbolom sily, súdržnosti, nadprirodzených  a mystických schopností. Je to pre mňa hodne zvláštna kombinácia, jeho prepojenie s drakom, nenašla som jej význam ani na internete – údajne je to nejaká časť seriálu Hry o tróny, ale z toho som nevidela žiadny diel. Ak sú tam draky, mohlo by to byť niečo zaujímavé, no je to zrejme rozsiahla mnohodielna sága.

Ale náhodne som otvorila jeden z linkov, kde boli recenzie toho Draka a vlka, a náhodne som zišla stranou, zastala som na mieste, kde stálo Koniec je nový začiatok. Tá veta ma ohromila, koincidencia vám vždy tak „cinkne v mysli“, to cítite, že je to nejaká správa zďaleka pre vás, že vám ňou ktosi hore chce niečo povedať. Je to o mojom dieťati, že sa vráti?

Zaujímavé, ako sa koincidencie neukážu hneď, len skladajú tie dieliky.

 

Dnes…

Zázračne náhody. Nikdy nie sú náhodné – a moje načúvanie ich hlasom, riadenie sa intuíciou sa aj dnes potvrdilo ako správna stratégia.

Ja vojdem do kníhkupectva, idem, idem, siahnem a nájdem.  Alebo sa úplnou náhodou dostanem ku knihe na internete  a stačí jeden pohľad, viete že ste niečo našli. U mňa takto intuitívne fungujú koincidencie nielen pri knihách, ale i v iných oblastiach.

Knihu Jeden z milióna od Woodovej som kúpila minulý mesiac presne tak. Úplnou náhodou.

Dnes večer ju čítam – je to čarovný príbeh. Mala som problém sa od nej odpútať, napísať tento blog. Hm, prezradím vám z nej niečo. Je to príbeh zvláštneho 11-ročného chlapca, s výnimočnou pozorovacou schopnosťou, mne pripadal trochu autistický (asperger), ale to možno zato, že autistov milujem. A ten chlapec bol úžasný. Jeho koníčkom, až posadnutosťou, boli guinessovské rekordy.  Príbeh nie je happyendom, vlastne začína tým, že chlapec nečakane zomrel – a jeho rozvedení rodičia sa snažia niesť jeho posolstvo – naplniť to, čo nedokončil. Takým posolstvom je aj starostlivosť o 104-ročnú imigrantku z Litvy, chlapec ju navštevoval a pomáhal jej.

Nepoviem vám to celé, pravdaže, ani sama to ešte celé nepoznám. Ale mne sa tá kniha moc a moc páči.

Dám z nej citát – náhodne otvorený, ako vždy.

„Nahrávka jej životných čriepkov Tretia časť.  –  Neviem či čriepky sú tým správnym slovom. Lebo potom to vyzerá, že som rozbitá, zničená, a už ma nie je možné opraviť. Tak spomienky. Ale to nie sú spomienky, vníma ich inak. Nechaj tak. Nechaj čriepky. Poď…“

A ako táto kniha súvisí so zázrakmi? Nuž, otec sa po smrti syna snaží vyrovnať s pocitmi viny, odpustiť sám sebe, že sa mu nevenoval, a až vtedy svojmu synovi porozumie…

 

Záverom…

Zázraky nás sprevádzajú na každom kroku. Sú okolo nás, ticho krúžia a čakajú na svoju príležitosť, kým ich uvidíme…

 

 

 

 

Elena  Predná Hora, 15.12.2017

    

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002734x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie