Založ si blog

Vietor, ktorý vanie 7. – Keď zaveje vietor Osudu. ..

 

Život prináša kadečo.

No, niekedy to býva veru poriadna víchrica, zrejme to poznáte tiež. Každý z nás občas zažíva deň – blbec, niekedy aj dlhšie obdobie nepohody, či až zásadnú zmenu života – životné zemetrasenie. Nikto z nás nie je uchránený pred bolesťou, neúspechom, sklamaním, stratou…

Takže plním sľub z blogu Vietor, ktorý vanie 4. –  Vietor v nás…  – dnes pouvažujem o tom vetre Osudu.

 

Vietor Osudu…

Hm, niekedy nás ovieva vánok, inokedy nami lomcuje víchrica, a občas nás nesie uragán.

Bolo by to jednoduché, kebyže máme kdesi osud napísaný (to vraj aj je), a že si ho vieme kdesi na začiatku života prečítať, však? Ako román. Ibaže my ho nemáme prečítať, ale žiť.

A možno je aj dobre, že nevieme, lebo ktovie či by sme po prečítaní mali odvahu ho potom ako svoj životný scenár aj uskutočniť a ísť k tomu, čo by sme nevedeli zmeniť. Hm, zrejme ja by som robila všetko možné aj nemožné, aby sa v mojom živote nestali veci tak, ako sa stali. Presnejšie, aby nezomrel môj syn – ostatné by som s pokorou prijala a prežila. Ale môj syn mi chýba bolestne, najviac na svete, chýba mi tá hlboká blízkosť – vlastne niet  nikoho, ktorý by mi mohol chýbať tak ako on.

Ja viem, každý z nás má svoje ťažké chvíle, zranenia, straty, uvedomujem si aj bolesť iných – ako silný empatik nie som voči nej slepá. Prekonáva každý z nás raz za čas nejaké krkolomné úseky na svojej ceste – nemyslím si, že práve moja bolesť je najväčšia na svete, a súcitím preto úprimne s inými.

 

Vždy to má nejaký dôvod, vždy nás to niekam vedie…

Osud chce, aby sme sa mu nechali viesť.

Je to o dôvere? Je to o pokore? Je to o životnej múdrosti?

Možno z každého trochu, vlastne z každého hodne. Dôležité je ísť smerom, aký nám Osud ukazuje. Je to ako v tej rozprávke o Nemovi – „plávaj, plávaj, stále plávaj…“

(Ach, jasné, milujem ten výrok rybičky Nema z rovnomennej rozprávky – toľkokrát som ju so synom videla. Mali sme i plyšovú rybku Nema, ibaže Maroška neočaril až tak ako Scooby. S tým aj spával – nosil ho so sebou v ruke všade, všade, všade – na prechádzky,  do vane, i do bazéniku  pod  bytovku. Môj synček – keď zomrel bol odo mňa už o hlavu vyšší. Nemo mi ho vždy pripomenie).

No poďme k téme. Vietor Osudu je naozaj o tom „stále plávaj“…

 

Cesta…

Niekedy nás na ceste brzdí náš strach, inokedy naše nepochopenie toho, že Zámer sveta to s nami vždy myslí dobre. Ukáže sa nám to až po dlhšej dobe, keď s dôverou kráčame cestou, ktorá sa pred nami otvára…

Rozumiem, že Osud mení veci vždy pre naše dobro, musíme dôverovať zmene.

 

Že čo nad tým dnes dumám?

Prezradím? Prichádza mi do života akási zmena. Prijala som svoje životné poslanie, nechala som čas plynúť, som pripravená do toho veľkého projektu vykročiť. Ale to prichádzajúce je niečo iné, hoci akosi to bude s mojim ďalším smerovaním súvisieť. Cítim to už asi tri dni, som veľký intuitívec.

A dnes v noci som mala sen – od synovej smrti si nepamätám sny, len štyri za celé tie roky, zakaždým zvláštne. Je to pre mňa výnimočné. Motala som sa v tom sne pomedzi paneláky, ulicami, nevedela som kam idem. Potom som šla popri veľmi hlbokej priekope, točila sa mi hlava, ale už som vedela, kam idem. No a teraz mi napadlo, že to bolo presne ako môj život. Nakoniec som bola v čakárni na akejsi stanici, bol tam chlapec s hŕbou kníh. Nepredával ich, mala som si vybrať jednu, ktorú mi daruje. Zvláštny pocit hlbokého prepojenia, každým slovom viac sa stával mojou súčasťou.

Nejaká prekvapujúca zmena, som z toho nepokojná. Čo mi chce priviať vietor Osudu? Hm, bude to skúška mojej dôvery v Zámer sveta?

 

Záverom…

Ticho sneží za oknom. Vločky snehu poletujú nežne, pomaly smerujú k zemi. Občas sa niektorá spochabí, letí chaoticky do boku, či kamsi späť nahor, no nakoniec vždy nájdu ten správny smer a svoje správne miesto, pokryjú zem.

Možno aj my sme ako tie snehové vločky…

 

Elena  Predná Hora, 14.1.2018

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9000981x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie