Založ si blog

Deň plný slnka 4. – Najkrajšie vyznanie. . .

Naozaj to najkrajšie vyznanie, aké som kedy počula… Počula som ho ešte minulú stredu večer pred mojou cestou do Prahy. Aby som vás neuviedla do omylu – nepatrilo mne. Ach, ale aj tak som z neho aj teraz až tak namäkko, že dnes budeme hovoriť o kadečom, čo v nás rezonuje. A pravdaže, aj tá Praha v tom mojom „namäkko“ má svoje miesto…

 

Ach, to bolo krásne…

„Moc mi chýba pán profesor xxxxx, on ma naučil mať rád biológiu a veriť, že raz z nej zmaturujem…“ Ach, áno, toto vyznanie povedala študentka sexty osemročného gymnázia, moje najmladšie dieťa Jazmínka – a patrilo profesorovi, ktorý už odišiel do dôchodku.

Nuž, je to krásna vizitka človeka, ktorý zanechal stopy lásky v srdciach svojich študentov. A tak ako mama takým učiteľom hovorím nahlas Ďakujem.

 

Pražské reminiscencie…

Tisíce farebných úlomkov z pražského víkendu. Obvykle si v meste, do ktorého prichádzam, hľadám niečo blízke, snažím sa uchopiť dušu miesta a poľudštiť  si ho.

Kostolík s parčíkom na Biskupskej ulici stal sa mojim obľúbeným bodom od začiatku, odkedy som priložila dlane k jeho múrom. Náhle som mala pocit, že práve tam mám v tej chvíli byť, a tak som v duchu dala synovi otázku, aký zmysel moja cesta tam naozaj má. Neskutočná koincidencia sa mi potom odohrala – v tej chvíli dokráčala neznáma žena a povedala, že odo mňa nič nechce, len mi má čosi povedať – vraj som zažila niečo nesmierne bolestné, a že tento rok nastáva v mojom živote obrovská úžasná zmena. Zmizla tak, ako sa zjavila, až som po chvíli pochybovala, či bola skutočná. Zvláštny zážitok po dvoch hodinách pobytu v cudzom meste.

Prijatie do už prebiehajúceho výcviku mi pripadá ako malý zázrak, vo mne i teraz rezonuje hlboká vďaka voči lektorovi Vojtovi za tú šancu. Je moc múdry, ľudský a inšpiratívny, čo pokladám u ľudí za úžasnú kombináciu. Spoznala som aj zopár skvelých ľudí v skupine. Vnútorne ma výcvikový víkend zmiatol – zvláštne veci sa mi skladajú v živote, fascinovala ma karta draka s nápisom, že všetko ide tak ako má byť a prichádza v správny čas. No veď vravím, zvláštne koincidencie mi prichádzajú. A prezradím ešte jednu vec – nedokázala som si predstaviť čosi také pevné cez priestor a čas, taký hlboký pocit bezpečia a blízkosti, aký som zažila konštelačne. Čosi to posunulo hlboko vo mne, je to hodne zvláštne…

Moja obava z ubytovania v hosteli sa ukázala ako nepodstatná, bola to príjemná skúsenosť. Pobavilo ma v ten prvý večer v rozhovore so spolubývajúcou z Ukrajiny, ako ešte veľa viem z ruštiny.

A hej, poviem vám aj o knihe, ktorú som čítala cez ten pražský víkend. Volá sa Setkáni s drakem, a je o prístupe k bolesti. Jasné, zasa drak – všetko sa to akosi spája koincidenčne. Kniha je moc zaujímavá, odlišuje bolesť a utrpenie, a hovorí o tom, ako môžeme pracovať so svojou bolesťou.

 

Záverom…

V tej knihe je i jedna báseň. Zdroj nie je uvedený, tak je jej autorom zrejme samotný autor knihy Masters. Ako som tak oviata z toho víkendu, tak vám ju tu dám pre radosť.

Veď mě na dno svojí bolesti. Odveď mě k předivu svého pravého jména. Veď mě, veď mě k tomu, čeho si žádáš. Odvěď mě do srdce plamene. Připravme se nyní na náš velký skok. Pojďme tam, kde i láska musí plakat.

Veď mě na dno svojí bolesti. Odveď mě k předivu svého pravého jména. Veď mě, veď mě přes stráně. Proveď mě všemi svými loučeními. Zkusme zářit pod každou svou maskou. Pojďme tam, kde má láska otevřené oči.

Veď mě na dno svojí bolesti. Odveď mě k předivu svého pravého jména. Odveď mě přímo ke svému jádru. Proveď mě svými skrytými dveřmi. Odhoďme všechny své výmluvy. Pojďme tam, kde láska už nelže.

Veď mě na dno svojí bolesti. Odveď mě k předivu svého pravého jména. Odveď mě, odveď mě  za svou minulost. Zaveď mě tam, kde pretrvá jen posvátno. Pojďme tam, kde není nic, co svazuje. Žijme tam, kde porozumění není otázkou rozumu. Pojďme tam, kde láska není již slepá.

Je prekrásna, však?

 

Elena   Predná Hora, 5.2.2018

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939041x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie