Založ si blog

Cestou 9. – Rekviem za letný čas. ..

Áno, je to tento raz čas, ktorým vechslujú ako komu napadne ruky dvíhať.

Som človek skorého ranného času, hovorím hneď na úvod. Naozaj ho milujem. Milujem svitanie, nepotrebujem ponocovať a vyspávať do poludnia. Je preto zrejmé, na akej strane by som stála v polemike, či letný čas áno, alebo nie. Letný, letný, letný…

Tak o tom teraz pár slov…

 

Rekviem za letným časom…

Štatistiku odporcov zmien času nepokladám za veľký argument – pretože ak je aj pravdivý údaj o 20 percentách ľudí v Európe, ktorým zmena na letný čas spôsobuje komplikácie, je tu predsa 80 percent tých, ktorí ťažkosti nemajú. A nevieme veru, koľkým z nich je striedanie času príjemné. Ani to, koľkí medzi nimi by boli ľudia mojej krvnej skupiny, ktorí by – ak už sa má ponechať nejaký čas stabilne – zdvihli ruku za ten „letný forever“. Nuž tak je to so štatistikami.

Viete si predstaviť, koľko percent ľudí na Slovensku by sa pridalo k „ľuďom s ťažkosťami“, ak by sme im napríklad dali otázku, či im spôsobuje ťažkosti výška daní a odvodov? Percentuálne by to násobne predbehlo tú časovú zmenu, som si istá. A napriek tomu ich nikto neznižuje. Takže argument na zmenu pre mňa nie je o tých percentách „zimnočasuchtivých“.

Jasné, aj ďalších argumentov dali „zimnočasníci“ mnoho, ako škodlivo mnohostranne vplýva údajne ten letný čas  – o zvýšenej spotrebe energie aj pohonných hmôt, zvýšenej produkcii CO2, aj náraste počtu infarktov či porúch spánku, a s tým súvisiacich depresií aj samovrážd.

Platí na mňa jeden ich argument – ja viem, že je to bežný pásmový čas a letný bol jeho posunom o hodinu. Ale niekedy skrátka milujem osobitosti, a letný čas je jednou z nich. Dostal sa do môjho srdca, a ak sa niečo naozaj dostane do môjho srdca, tak ho stadiaľ nikdy len tak bezdôvodne nevyhodím. Som človek pevných koreňov.

Viem, že rozhodnutie definitívne nepadlo, len preskúmanie sa očakáva. A reálna definitívna zmena údajne od roku 2020, som v tomto smere ale skeptik.

Nie, nejdem „zimnočasníkov“ naštvávať detailnou psychologickou analýzou potreby osobnostnej pružnosti vo vzťahu ku zmenám, či problematiky prehnanej sugerácie si ťažkostí. Bolesti hlavy, nechuť do jedla, nervozita, zmena biorytmov, ach. Jediní, komu to beriem, že majú ťažkosti reálne, sú ľudia s autizmom – tým spôsobuje problém akékoľvek narušenie stereotypov…

Nuž  dobre, veď nemeňme dookola, ale nechajme letný čas.

V prospech letného času hovorí dosť argumentov – viac slnečného svitu, lebo dlhšie máme slnko po 19. hodine. Až 170 dní je to oproti 100 dňom, ktoré by sme mali len so zimným časom – ako uviedol poslanec Nagy (www.tvnoviny.sk/…/1905991_europoslanci-vyzvali-na-prehodnotenie-striedania-zim…).

Kiež by ľudia menili radšej niečo rozumné, ach…

 

Záverom…

Túžim v tejto chvíli po vychádzajúcom slnku. Žeby preto, že sa cítim k smrti upísane po víkendovom písacom maratóne mojej nočnej práce, ktorú som ktovieako neposunula, a tak mi termíny berú dych? Neviem, možno.

Jedno je isté – ja sa na letný čas teším. Už cítim jeho dych v tomto zasneženom temne večera. A moc si prajem, aby zostal natrvalo…

Vítam ho radostným mávaním a jednou z mojich obľúbených piesní – práve ju počúvam –

Loreena McKennitt – Night ride across the Caucasus

 

Áno, áno, pri tej piesni mám pocit, že kráčam v ústrety niečomu úžasnému, silnému a neodvrátiteľnému.

Niečomu ako letný čas…

 

Elena   Predná Hora, 11.2.2018

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986598x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie