Založ si blog

D. R. 5. – Kto uprace tú špinu?

Nuž, odhalil sa poriadny kus špiny v tomto štáte, pod svetlom smrti mladého novinára a jeho partnerky.

A ja k nej dám zopár jasných otázok. Jasné odpovede nečakám. Ale niekedy aj otázky stačia, aby ľudia pochopili…

 

Kto ponesie zodpovednosť…

  1. Ako je možné, že na Úrade vlády SR dlhodobo pracuje hlavná štátna radkyňa bez akejkoľvek previerky? Ktorú navyše spája podľa medializovaných údajov veľmi blízky –

 

podnikateľský vzťah

Vadala s ňou spoluzakladal v roku 2015 firmu GIA Management. Neskôr sa jej majiteľom stal Pietro Catroppa, ktorý od roku 2016 vlastní aj firmu Prodest, v ktorej bol minulosti spoločníkom bývalý poslanec Smeru Viliam Jasaň a terajší šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády.

 

a údajne dokonca aj niekoľkoročný partnerský vzťah

(podľa topky.sk http://www.topky.sk/cl/10/1693079/Antonino-Vadala-z-Kuciakovho-clanku-o-talianskej-mafii-obvinenia-poprel–Troskova-bola-jeho-milenka-).

 

Pýtam sa verejne – kto za to ponesie zodpovednosť? Kto a ako bude potrestaný za toto závažné pochybenie?

 

  1. A pán Jasaň prešiel takou vysoko náročnou previerkou NBÚ? Alebo nebola veľmi náročná?

Ako píše článok

https://www.etrend.sk/ekonomika/troskova-nema-bezpecnostnu-previerku-informovala-opozicia.html

„pán Jasaň vedome previedol súkromnú bezpečnostnú službu na svojho syna, ktorý v nej podniká s talianskymi mafiánmi“.

Možno by tou jeho bezpečnostnou previerkou prešiel aj náš kocúr. Mohol by ho do doriešenia prípadu zastupovať. Teda, myslím, že bezpečnostná previerka toho nášho kocúra bude určite ešte lepšia ako tá previerka pána Jasaňa, lebo náš kocúr nikdy nebol v žiadnej strane a nemal žiadne kontakty v podnikaní s osobami podozrivými zo závažnej trestnej činnosti.

 

Pýtam sa verejne – kto za to ponesie zodpovednosť? Kto a ako bude potrestaný za toto závažné pochybenie?

 

  1. Píšem že pracuje, lebo oficiálne prehlásenie včera v TV Markíza znelo, že slečna Trošková a pán Jasaň zo svojich miest odchádzajú do vyšetrenia prípadu. Teda nie definitívne.

 

Pýtam sa verejne – skutočne by sa mala slečna Trošková bez akejkoľvek bezpečnostnej previerky na to miesto niekedy ešte vrátiť?

 

  1. Podľa ďalšieho medializovaného zdroja – aktuality.sk tiež obaja menovaní odstúpili zo svojich funkcií do vyšetrenia prípadu. Ako sa vyjadrili v prehlásení – opustili svoje pracovné pozície do vyšetrenia prípadu. Prepáčte, v Zákonníku práce som taký spôsob ukončenia pracovného pomeru, rovnako ani spôsobu výkonu práce, neobjavila. Myslím, že by obaja mali odísť bez odstupného okamžitým prepustením, pretože nenapĺňajú predpoklady pre výkon tej funkcie – bezpečnostnú previerku.

 

Pýtam sa verejne – budú počas tej doby „opustenia pracovnej pozície“ brať plat, alebo nejakú jeho pomernú časť?

 

Vyzývam týmto verejne pána premiéra Fica, nech dá národu verejne odpovede na tieto otázky. Nech nám vysvetlí, kto a ako bude potrestaný za toto závažné pochybenie v bezpečnostných previerkach na takých pre štát dôležitých postoch.

 

A poďme k miliónu…

O Národnom divadle a veľkom hercovi som už písala pred časom, pri tom efektnom telefonáte pána premiéra v televízii. Jeho záľuba vo veľkých dramatických gestách mi pripadá až hysteroidná.

Hodiť milión eur na stôl pred televízne kamery? Prosím vás, ako v nejakej treťotriednej komédii, keby nešlo o vraždu dvoch mladých ľudí.

Aký zmysel to malo ukazovať milión národu za prísnych bezpečnostných opatrení? Taký cirkus nebol zadarmo – prevoz milióna hore – dole. Je pravda, že väčšina národa ani len tisíceurovku na výplatu nikdy nevidí. Ale zasa, väčšina národa – vrátane mňa – by toho vraha nahlásila aj zadarmo, keby vedeli, kto to je.

Neveríte, pán premiér? No tak Vám prezradím, komu som napísala dnes – firme OLAF. Úplne zadarmo, nijaký milión neponúkajú. A verím, že by ste uhádli, čo som im napísala.

(Pre veci neznalých – OLAF je Európsky úrad boja proti podvodom. Im môžete i vy posielať podozrenia na pochybné narábanie s eurofondami v SR, napríklad).

 

Milión sem, milión tam…

Je pravda, že ma v prvej chvíli potešila ochota pána premiéra dať ten milión, to som si ale nesprávne myslela, že ponúka zo svojho. To by bolo gesto hodné premiéra.

A skutočne teraz dumám, či to len tak pán premiér môže vziať zo štátneho rozpočtu milión a dať niekomu? To je skutočne zvláštne narábanie s peniazmi daňových poplatníkov.

 

Zodpovedné osoby musia niesť zodpovednosť…

Ako uviedol včera článok na www.topky.sk

http://www.topky.sk/cl/1002009/1693187/Pri-vysetrovani-vrazdy-Kuciaka-je-sucinna-aj-Podohospodarska-platobna-agentura

„len za roky 2015 a 2016 sa podľa portálu firmám okolo týchto rodín podarilo získať od PPA na priamych platbách viac ako osem miliónov eur, ďalšie státisíce eur čerpali v rámci projektových dotácií. Aj oprávnenosť týchto platieb je sporná. Aktuality.sk s partnermi zdokumentovali viacero prípadov, keď boli porušené predpisy.“

„V jednom prípade si firma vypýtala platby na osemnásobok plochy, ktorú skutočne obrábala. V inom prípade si zase pýtala platby na plochy, za ktoré neplatila nájom a nemala na ne užívacie právo,“

v ďalšom prípade dokonca štatutár jednej z firiem – týchto Talianov – sfalšoval rozhodnutie PPA, aby presvedčil banku, že čoskoro dostane peniaze.

To sa to Talianom podnikalo na Slovensku – s čiím prižmúrením očí to bolo? To nikto kompetentný všetky tie darebáčiny doteraz nevidel a nepočul? Kto z kompetentných a z akého dôvodu bol ten „slepý, hluchý a nemý“? O čo iné tu ide, ak nie o megakorupciu?

Nech len ten OLAF riadne preverí, ako sa to v spomenutých firmách podnikalo s eurofondami…

 

Záverom…

Ku cti slúži krok, ktorý spravil pán Maďarič svojim odstúpením. Ak si chlap chce zachovať tvár, musí robiť niekedy v živote rázne kroky.

Na svojom poste nemá čo robiť riaditeľ NBÚ. Ani minister vnútra.

A v slušnom štáte by v tejto situácii odstúpil premiér.

 

Elena     Predná Hora, 1.3.2018

 

P.S.:   Keď vymiesť chliev, tak poriadne.

Sme to my, občania, kto musí upratať tú špinu, ak chceme žiť v čistom. Nikto to za nás nespraví. A tí, ktorým táto špina vyhovuje, spravia všetko, len aby umlčali vyplachovanie chlieva. Nedajme sa umlčať…

A ozaj – vyzývam týmto verejne generálneho prokurátora, aby začal konať proti všetkým osobám, ktoré z titulu svojej funkcie mali riešiť podnet vo veci zastrašovania a vyhrážania novinárovi Kuciakovi, ktorý počas svojho života podal – a nekonali.

 

P.P.S:

A z akého dôvodu dostala slečna Trošková bezpečnostnú ochranu? To sa jej ešte aj na to skladáme z našich daní?

(informáciu priniesli topky.sk

http://www.topky.sk/cl/1002009/1693381/ONLINE-Zatykanie-na-vychodnom-Slovensku–mimoriadne-rokovanie-koalicie–Simon-hovori-o-odchode-z-vlady)

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004304x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie