Založ si blog

Kvapky dúhy 2. – Pomarančová. ..

Mám rada ľudí, ktorí sú ako kubánske pomaranče. Poviem vám, že prečo. Že už cítite tú dnešnú pomarančovú vôňu?

Hm, nebude to len o pomarančoch. O čom ešte? Prezradím vám, že prečo lepšie pešo do pekla, ako rýchlikom do BB. A ešte o kadečom, dnes naozaj o kadečom.

 

Už cítite tú dnešnú pomarančovú vôňu?

No tak dobre, možno je aj pomarančovo-mandarínková. Mne silne asociuje s Vianocami. O to viac, že na okne spálne mi kvitne práve teraz vianočná ruža. Je to jej domov už tretí rok. No a čo – však „ducha Vianoc“  by sme si mali uchovávať po celý rok. Tak vianočnej ruži doprajem jej vianočnenie. Kvitne prekrásne – a zvláštne je, že žiarivo červeno sa sfarbila náhle, práve 4.4., v deň štvrtého výročia pohrebu môjho syna. A pre mňa je to vzácnejšie, ako keby kvitla na Vianoce.

 

Oranžová kvapka dúhy…

Pre mňa – ako vidíte – sladká a voňavá farba. Popri pomarančovo-mandarínkovej aj mango, áno, áno, áno. Vo všetkých podobách. Aj plameň dračieho dychu mi táto farba pripomína. A plamienok sviečky, pretože svetielka ma priťahujú ako svätojánsku mušku.

Mám rada jej teplý tmavší odtieň, prírodný, terakotová sa to tuším volá? Kupovala som v tej farbe často oblečenie deťom, aj Maroškova mikina, ktorú mám, je presne v takej farbe. Nosievala som tú farbu i ja – keď som mala vlasy v nejakom červenom odtieni, pri blond farbe nie (väčšinu života som chodila s farbou prírodný blond či zlatý blond, veru).

 

Ľudia ako kubánske pomaranče…

Hm… Občas spomínam s nostalgiou na pravé kubánske pomaranče. Pamätáte si na ne? Mali tmavšiu pevnú šupku, nepútali vzhľadom, ale boli sladučké ako med, nádherne voňavé. Dnešné pomaranče, krikľavooranžovou síce upútajú zrak z diaľky, ale chuťovo sa im zďaleka nevyrovnajú. Presne takých ľudí mám rada – ako kubánske pomaranče. Nie nápadných, ale vnútorne úžasných, hlboko ľudských.

Aj dnes som takých ľudí postretala zopár cestou z Ružomberku.

 

Prečo lepšie pešo do pekla, ako rýchlikom do BB?

Ach, cestovať z Ružomberku cez víkend…

Najskôr vlakom na úplne opačný smer, do Vrútok, lebo tam je vlak tým správnym smerom, na BB. Podľa času príchodu mal byť medzi jeho príchodom a odchodom autobusu rozdiel viac ako štvrť hodiny. Nebol, videla som len v diaľke odchádzajúci autobus – a perspektívu putovania pešo do kopcov s taškou i NTB.

Vitajte v dobe celoživotného vzdelávania. Nemajú to dobre skoordinované, tí železničiari. A hlavne štát nie – k tej myšlienke sa vrátim inokedy.

Putovala som pešo z Červenej Skaly. I tam boli „kubánske pomaranče“ – šofér s busom zastal, že ma čakal, čo sa stalo. Akýsi neznámy pán mi chcel pomáhať stopovať, aby som nešla pešo. V kopci ma po cca hodine a pol putovania vzala jedna známa a doviezla ma až domov.

Niečo som si pri tom pešovaní uvedomila, takže aj rozumiem, že som to mala dnes vidieť a pochopiť. Súvisí to úzko s tými pomarančmi.

 

Záverom…

Ak chcete kubánske pomaranče, vyberajte kubánske pomaranče.

 

Elena   Predná Hora, 8.4.2018

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003060x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie