Založ si blog

Kam kráča táto spoločnosť 6. – Kritériá na tú správnu vládu . . .

 

Čítali ste Orwella?

Teraz vám poviem o slovenskom autorovi, ktorý je lepší ako on. Toto ani Orwell nečakal.  A poteším vás, nemusíte investovať do kúpy knihy, veľdielo je dostupné zadarmo na internete.

Oboznámim vás s ním teraz – lebo bude pre nás všetkých mimoriadne prospešné. Netreba sa hádať, drahý národ, či ísť do ulíc, alebo nie – nebude treba chodiť. Ani voliť dokonca nebudeme musieť a ušetríme nám peniaze a voleným stranám trápny cirkus s predvolebnou sľubotechnou. Beztak ju potom nesplnia, a pri spájaní nespojiteľného odhadzujú sľuby ako  fajčiari ohorky – hlava-nehlava.

Stačí zapojiť Prílohu 2. Že chcete vidieť ten zázrak? Veď hej, pravdaže, o to mi dnes ide…

 

Veľdielo je z rúk MPSVaR SR…

Je pravdou, že píšu o účinnosti od 1. apríla 2018, ale to neznamená, že by šlo o prvoaprílový žart. Kiež by radšej  o žart šlo…

Veď posúďte sami.

Volá sa vykonávacia vyhláška 103/2018 Z. z. k zákonu č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Týka sa výberu zamestnancov do centier pre deti a rodiny.

Orwell by žasol. Ja tiež žasnem. Aj vy budete – podivuhodností je tam podľa mňa viacero, ale prečítajte si len prílohu 2 (pre pohodlných ju v prílohe uvádzam).

Podľa tých kritérií výberu nerozumiem, prečo tie zariadenia chcú nazvať centrá pre rodiny s deťmi – ja by som to nazvala „zbor anjelov“. Ktorý smrteľník splní tie kritériá?

Je skutočne na pováženie dať dokopy takýto paškvil – a to sa vyjadrujem ako odborník, a hodne slušne.

Iste, s agresiou v povahe, či IQ subnormy  ako kritériom rizika výberu možno súhlasiť. Aj keď si na druhej strane neviem dosť dobre predstaviť, že by človek so subnormným IQ zvládol požadované VŠ vzdelanie. Tak mi pripadá dosť zbytočné ho vôbec uvádzať.

Ak tie kritériá budú reálne dodržiavané, potom neviem o nikom, kto by ich v plnom rozsahu naplnil. A čo je horšie, diskvalifikujú vás aj v situácii, že máte anamnestickú prítomnosť niektorých znakov – napríklad ste sa rozviedli, prekonali ste depresiu po smrti matky či dieťaťa, alebo rakovinu, dokonca aj v situácii, že ste mali výchovné problémy s dieťaťom, či boli ste obeťou domáceho násilia.

A aj ako neodborníkom vám je určite jasné, že ja budem pre také centrum úplne nespôsobilá – hnusne protispoločensky sa pýtam – a navyše aj otvorene, ako vždy (čo už, celá ja) – prečo len deti v resococh treba takto chrániť? Ja som za to,  aby sme tak chránili všetkých občanov – a ABY TIETO KRITÉRIA MUSELI PLNIŤ AJ ČLENOVIA VLÁDY A POSLANCI NR SR.

A nebude treba polemizovať o tom, či a ako znižovať počty poslancov. Uplatníme Prílohu 2 – a uvidíte, ako sa to preriedi. Len aby tam dakto zostal, aspoň vrátnik, čo by zamkol…

 

Záverom…

Neviem si ako odborník s dlhoročnou praxou v odbore predstaviť, čo autori myslia pojmom „všeobecné tendencie rizikového správania“, či „osobnosť s protispoločenskými motiváciami konania“.

Čo k tomu dodať? Nie všetko, čo sa tvári ako múdre, je múdre. Nie všetko, čo sa tvári ako odborné, je odborné.

Drahí kolegovia, aby som prejavila dostatočne rozvinuté vyššie city, najmä sociálne city – súcitím s tými z vás, ktorí toto budú diagnostikovať. Lebo viete, ak vás niektorý z tých neúspešných uchádzačov zažaluje – no, mám pokračovať?

 

Príloha č. 2
k vyhláške č. 103/2018 Z. z.

KONTRAINDIKÁCIE PSYCHICKEJ SPÔSOBILOSTI UCHÁDZAČA O MIESTO ZAMESTNANCA CENTRA A ZAMESTNANCA CENTRA:

a)

intelektové schopnosti a kognitívna výkonnosť v pásme subnormy a nižšie,

b)

zvýraznená subnormalita sociálnej inteligencie,

c)

organické porušenie centrálnej nervovej sústavy,

d)

paranoidná, schizoidná, disociálna, emočne nestabilná a hraničná porucha osobnosti,

e)

psychická odolnosť voči záťaži pod priemerom populácie (neschopnosť odhadnúť a posúdiť mieru rizika, nedostatočná úroveň racionálnej regulácie a sebaovládania),

f)

akcentovaná črta agresivity, hostility, hnevlivosti v osobnosti uchádzača,

g)

tendencie k impulzívnemu reagovaniu, emocionálnej labilite a explozivite na úrovni akcentovanej črty osobnosti,

h)

nedostatočne rozvinuté vyššie city (najmä sociálne city),

i)

egocentrizmus ako zvýraznená črta osobnosti,

j)

ľahká ovplyvniteľnosť, nezdržanlivosť, znaky nezrelosti, závislého reagovania, regresných tendencií pri zvládaní záťažových situácií,

k)

osobnosť s protispoločenskými motiváciami konania,

l)

poruchy psychosexuálneho vývinu, psychosexuálna nezrelosť, podozrenie na sexuálnu deviáciu,

m)

sklon k závislosti od alkoholu alebo od inej návykovej látky, rizikové hráčstvo,

n)

chýbajúca, alebo nízka schopnosť empatie a vytvárania sociálnych vzťahov, sťažená sociálna adaptácia a izolácia v spoločnosti,

o)

všeobecné tendencie rizikového správania,

p)

psychopatologické symptómy zistené v anamnéze alebo priamo prítomné počas vyšetrenia uchádzača,

q)

anamnestická prítomnosť znakov: trestná činnosť, výchovné problémy, partnerské problémy, závažné zdravotné poruchy, psychické poruchy a choroby.

 

Elena  Ružomberok, 13.4.2018

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987193x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie