Založ si blog

Až do konca 2. – Ako Rusi vojnu chystali. . .

Poviem k tomu pár slov – nie, rozhodne nebudú teplé, nie som láskavá k tým, ktorí si to nezaslúžia. Komu patria tie moje nie teplé slová? Ach, hej, Rusi to nebudú…

A prezradím vám aj to, akú múdru vec doktor Harabín v utorok povedal.

 

Vojna je tragédia…

Vždy, skutočne zakaždým a všade na ňu doplatia obyčajní ľudia. Ako ja, ako vy, ako naše deti. Už dve svetové vojny prevalcovali túto Zem, a ich hrôzy a doteraz trvajúce následky ťažko všetky aj opísať.

A tu zasa raz ktosi nenažraný chystá vojnu.

 

Naši vojaci – hrdinovia NATO…

Už párkrát som písala o tom, že ak niekto robí pizzu, môžeme to vidieť už v situácii, kedy vykračuje do obchodu kúpiť korenie na pizzu. Toto ale nie je ten prípad – sme už v štádiu dopekania pizze v rúre. Dobre sa na ňu pozrite cez to okienko.

Pozornosti drvivej väčšiny Slovákov unikla začiatkom mesiaca strohá správička, že Ministerstvo obrany SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania na vyslanie slovenských vojakov do predsunutých pozícií NATO do Lotyšska, Litvy, Estónska, aj Poľska (!).

A predstavte si, už včera správy hlásali, že naši vojaci tam idú.  „Demonštrovať solidaritu“ – ja by som bola radšej, keby demonštrovali solidaritu so slovenskými dôchodcami – a v rámci toho namiesto šialeného a drahého vyzbrojovania robili radšej v poľnohospodárstve, aby sme mali lacné a zdravé slovenské potraviny.

Keby tak promptne tento štát zostavoval zákon o obetiach, ten smolili tri roky po lehote zo strany EÚ stanovenej (a navyše ho dali do podoby hodne úbohej, niektoré skupiny obetí diskriminujúcej). Ale vráťme sa k tým našim vojakom – skutočne chceme, aby naši vojaci šli do predsunutých línií NATO?

Uvedomujete si, čo to znamená?

 

Ako Rusi vojnu chystali…

Možno ani neviete, že ešte v roku 1990 bola podpísaná Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Ňou sa vtedajších 16 krajín NATO a 6 krajín Varšavskej zmluvy (medzi nimi i my) zaviazalo k dodržiavaniu rovnováhy nejadrových ozbrojených síl na európskom kontinente. Súčasťou zmluvy bo aj zákaz rozmiestňovať konvenčné zbrane pozdĺž hraníc vojenských blokov, aby sa predišlo nečakanému úderu. Boli stanovené aj ich prípustné počty v európskom priestore – nejdem vám mútiť hlavy počtom tankov, obrnených vozidiel, bojových lietadiel, úderných vrtuľníkov, či delostreleckej výzbroje. Rozpad Varšavskej zmluvy a vstup jej bývalých členov do NATO narušilo rovnováhu síl v Európe, 10-15x vyššia bola konvenčná výzbroj NATO oproti Rusku.

Rusi stanovili v roku 1992 kvóty na svoju konvenčnú výzbroj. Žiadali znížiť aj spomenutú prevahu NATO, čo NATO ignorovalo. Práve naopak, NATO pristúpilo ku rozmiestňovaniu protiraketovej obrany v Česku a v Poľsku. V roku 2007 Rusko pozastavilo svoje členstvo v CFE, lebo zmluva stratila zmysel, veď žiadna rovnováha síl nebola a po 8 rokoch snahy o znovuzreálnenie zmluvy od nej Rusi v roku 2015 nakoniec odstúpili.

Zato NATO hrdinsky vo svojom boji za mier „posilňuje predsunutú prítomnosť“ pri hraniciach Ruska.

 

Obrovská vojenská prevaha + presun bojovej techniky ku hraniciam Ruska…

Najnovšie padá aj Zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu, uzavretá ešte v roku 1987. Rusi potvrdzujú ochotu zmluvu dodržovať, aj ju dodržujú. Ibaže vyjadrenie americkej predstaviteľky z februára 2018 vo veci znie „tak jasne pizzovo“, že „ak Rusko nebude zmluvu dodržovať, tak žiadna zmluva nebude…“  (nevymyslela som, správu nájdete i s citovaným vyjadrením na http://www.teraz.sk/zahranicie/usa-rusko-musi-dodrziavat-zmluvu-o-likvi/308438-clanok.html).

Už som kedysi písala v mojom blogu o susedovi Janovi, ktorý aby ho zlý sused nenapadol, tak nakúpil delá, pušky i tank. A medzitým ten zlý sused sedel spokojne pri bazéne a opaľoval sa, darebák jeden – ako rafinovane ten útok na Jana chystal. A tváril sa úplne prekvapene, keď po ňom začal chudák Jano v sebaobrane strieľať z dela…

Čo k tomu dodať? Predsunuté pozície NATO pokladám za porušenie beztak krehkého mieru v Európe. A za naozaj zlú správu pre nás.

 

JUDr. Harabín povedal výstižnú vec…

No ako vždy – múdry chlap to je. A nebojí sa povedať pravdu. V utorok bol prednášať na VŠMB. Článok o tom priniesli Hlavné správy, určite ho nájdete na internete.

Vysvetlil podstatu útoku v Sýrii, pri ktorom nebol daný mandát Bezpečnostnej rady OSN, a rozhodne nešlo ani o obranný akt. Šlo preto jednoznačne o porušenie medzinárodného práva.

A tak sa pýtam otvorene – s kým to „demonštrujeme solidaritu“? Za toto by sme sa mali postaviť do ulíc, aby nám tu niekto neničil život vojnou.

 

Záverom…

Doktor Harabín povedal ešte jednu úžasnú vec – a tú si pozorne zapamätajme.

Platná slovenská legislatíva hovorí, že  podľa § 417 Trestného zákona o ohrození mieru

„kto v úmysle narušiť mier podnecuje k vojne, vojnu propaguje, alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na 1 až 10 rokov. Ak tak urobí v spojení s cudzou mocou, tak až na doživotie…

 

 

Elena  Predná Hora, 26.4.2018

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8983795x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie