Založ si blog

Až do konca 4. – Príbeh, ktorý treba dopovedať. ..

Zvláštnu moc má chuť peňazí, striebornú sieť na lov snov…

Jasné, stará Žbirkova pesnička. A aká pravdivá, božemôj, aká pravdivá. Pre niektorých sú peniaze alfou aj omegou, sú pre ne ochotní robiť čokoľvek, aj zabíjať bezbranné deti.

Dnes o tom kruto hovorím. Že prečo? Lebo Alfie…

 

Zomieranie v priamom prenose – Alfie Evans…

Áno, plním sľub zo včerajšieho večera na fb Obete zdravotníkov. Môj ranný pražský výkop za Alfieho.

Malý Alfie trpí záhadnou diagnózou, ktorú lekári nepoznajú. Ale zato najlepšie vedia, čo s dieťaťom treba spraviť. Odpojili ho od prístrojov, no ich predpoveď, že dieťa potom zomrie, sa nepotvrdila.  Tak sa rozhodli nechať ho zomrieť hladom a smädom.  Nemocnica Alder Hay mu už nechce poskytovať žiadnu zdravotnú starostlivosť. Ale odmietli dieťa vydať do Talianska, kde ho chceli liečiť, dali mu občianstvo, aby ho mohli previezť a chceli uhradiť všetky náklady s tým spojené.

Zvláštny postoj nemocnice vysvetľujú niektoré zdroje tým, že vraj po dovŕšení druhého roku života by rodičia mohli požiadať o prešetrenie starostlivosti a odškodnenie. A je podozrenie, že Alfieho zdravotné problémy súvisia s následkami očkovania. Alfie dovŕši dva roky o dva týždne, žeby preto tá snaha lekárov ho pripraviť o život?

A možno by vyšlo najavo kadečo, lebo samotní rodičia opakovane počas liečby dieťaťa uvádzali údaje o starostlivosti zjavne zlej. Ako inak možno nazvať nevysvetliteľné popáleniny, škvrny od krvi, plesnivé hadičky, či premočené plienky kvôli nedostatočnému prezliekaniu dieťaťa?

Iné zdroje hovoria, že počas hospitalizácie mohlo na dieťati prebiehať testovanie bez rodičovského súhlasu. Ide o obrovské granty, ako inak. Ak nad dieťaťom nemocnica získa patronát, už nemôžu rodičia odmietnuť liečbu, meniť lekára. Navyše mnohé výskumy vyžadujú autopsiu orgánov pre laboratórne analýzy.

Zdá sa vám toto v poriadku?

 

Právo kázať o morálke má ten, kto má sám morálne hranice…

A nemocnica Alder Hey taký príklad žiarivej morálky rozhodne nie je. V minulých rokoch preukázane odoberali orgány a tkanivá deťom bez súhlasu rodičov. Aké právo majú oni kázať o morálke, či rozhodovať o čomkoľvek živote?

Myslím, že aj v našom zdravotníctve je nutné zmeniť predpokladaný darcovský súhlas na predpokladaný nesúhlas. Zjednoťme svoje sily, ľudia, a žiadajme o to tento štát.

Kto chce, môže sa stať darcom. Ale nech nim nie je nikto veci neznalý, či nesúhlasiaci len preto, že nedal písomný nesúhlas počas života. Vedeli ste o tom, že ak počas života registru nepošlete notársky overený nesúhlas s darcovstvom, ste braní ako darcovia?

Aj v slovenských nemocniciach sú medzi lekármi tzv. „vyhľadávači darcov“, ktorí sú za „nájdenie darcov“ dokonca odmeňovaní. V mojom blogu som o tejto téme písala viackrát. Nájdete údaje napríklad v blogu Ako vás môžu v nemocnici vykostiť...

 

Nikdy ste zrejme neboli v situácii človeka, ktorému lekári chceli odpojiť dieťa od prístrojov…

Ja hej. Moje dieťa odpojili od prístrojov v banskobystrickej nemocnici napriek môjmu nesúhlasu. Nemala som možnosť skonzultovať ich posúdenie stavu Maroška s názorom odborníka iného zariadenia, nedali mi na to ani pár dní.

A preto rozumiem, ako sa cítia Alfieho rodičia. Museli sa bezmocne dívať, ako ich dieťa trpí hladom a smädom. Nemocnicu strážia policajti, aby si rodiča neodniesli dieťa domov. Kňaz, ktorý im poskytoval duchovnú podporu, bol údajne z nemocnice vyhnaný, či odvolaný arcibiskupom – v tomto bode sa zdroje líšia. Je podozrenie, že list, ktorý uverejnili a odmlčali sa, napísali pod nátlakom.

Spomínate si na prípad spred troch rokov, kedy museli rodičia z londýnskej nemocnice uniesť svoje dieťa, ktorému lekári nedávali žiadnu šancu. V Prahe potom chlapčeka vyliečili, práve nastupuje do školy.

Ľudia, uvedomujete si, že je najvyšší čas začať v spoločnosti otvorenú diskusiu o našich ľudských a rodičovských právach?

 

Nestihla som dopísať a nahodiť blog ráno, no teraz večer po skončení výcviku čítam na fb správu, že malý Alfie už nežije.

 

Mne stačí zbierka nežných slov, na každé mám lesklý rým…

A tie najnežnejšie slová by som v tejto chvíli chcela adresovať mŕtvemu Alfiemu, ktorého zrejme utýrali na smrť „odborníci profesie, založenej na vysokej etike“.

A aj jeho rodičom. Vedeli ste, že sa snažili celú predvčerajšiu noc dýchať synovi z úst do úst? Dokážete si predstaviť, že by ste boli na ich mieste?

Príbeh malého Alfieho zdvihol  obrovskú vlnu solidarity.

A vyvoláva mnoho otázok. Pýtajme sa zodpovedných – ako je to u nás s „vedeckými“ štúdiami? Je možné ich robiť na deťoch bez písomného informovaného súhlasu rodičov?

Nedajme sa umlčať.

 

Príbeh, ktorý treba dorozprávať…

Nie, nie, nie.

Nie je v poriadku nechať kohokoľvek zomierať hladom a smädom. Je to podľa mňa ďaleko za akoukoľvek hranicou ľudskosti, aj za akoukoľvek hranicou lekárskej etiky.

Myslím, že lekári prekročili akúkoľvek únosnú a tolerovateľnú hranicu.

 

A otvorene preto adresujem moje prehlásenie lekárom…

Kým v minulosti slovo lekár sa spájalo s vysokým statusom, boli to učení a úctyhodní ľudia, dnes sa stáva toto slovo symbolom čohosi iného. Úctu možno mať voči tým, ktorí sú úcty hodní.

Hej, lekári, kam smerujete svoj obraz v očiach ľudí?

Čo sa to z podaktorých z vás stalo?

Uvedomujete si, že keby podaktorých z vás videl Hippokrates, odpľul by si? Alebo by rovno napľul do tvárí vám…

 

 

Elena Praha, 28.4.2018

 

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985419x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie