Založ si blog

Až do konca 8. – Rozprávka o slovenských dôchodkoch. ..

Debata o dôchodkovom strope odhaľuje kadejaké stropy.

Presne o tom chcem dnes porozprávať.

 

Dôchodkový strop – je dobrý alebo zlý?

Dôchodkový strop je potrebný – je amorálne žiadať, aby sme pracovali dlhšie a dlhšie, pretože tento štát nemá dosť peňazí. Je to aj v rozpore s Ústavou SR, podľa mňa, lebo meniť pravidlá pre ľudí, ktorí už v systéme fungujú, t. j. retroaktívne, v poriadku nie je. Správne by bolo, aby si každý mohol vybrať, či chce do systému vstúpiť – a ak áno, potom musí mať garantované pravidlá, a podmienky, ktoré mal pri vstupe. Pretože dôchodkový systém je zmluva občana so štátom – a zmluvu len tak hocikedy jedna strana meniť nemôže.

Tak, pár jasných slov na úvod.

Tiež je pravdou, že filozofia dôchodkového systému je amorálna. Pretože má byť zabezpečením človeka v starobe – t. j. mal by byť tvorený tým, čo si človek odkladá na svoj dôchodkový účet z peňazí, ktoré zarába v priebehu života. Potom by bolo jasne vidieť, že filozofia „dáme len z toho, čo máme – a štát nemá z čoho“ je scestná, lebo dôchodky sú dávaním toho, čo si tam uložíme vo forme odvodov sociálnej poisťovni počas života.

 

Debata o dôchodkovom strope odhaľuje kadejaké stropy…

Napríklad aj (ne)ochotu podaktorých politických strán vidieť dôchodcov ako ľudí – ktorí majú tiež právo dôstojne si užiť dôchodok, a nielen pracovať bez obmedzenia veku. Však, pán Sulík? Keď tak odmietate dôchodkový vekový strop, viete, koľko rokov sa dožijú ľudia v zdraví na Slovensku a koľko v rámci EÚ? Je to riadne falošný záujem o bežných pracujúcich občanov.

Základný príjem pre každého občana, pán Sulík, Vami toľko ospevovaný (tiež v nejakej falošnej verzii, lebo ho chcete zamestnaným v závislosti od platu znižovať –  prečo,  to by mala predsa byť rovnaká základná dávka od štátu???!!)? Mal by nahradiť všetky dávky – mimochodom vo výške smiešnych 123 eur. Aj dôchodky by nahradil, alebo by ho ľudia dostávali popri dôchodku? Nože to prezraďte ľuďom.

Hm, čo dodať? Veru nič, lebo admin by mi to určite prikázal zmazať…

 

Solidárno…

Som za dôchodkovú solidaritu s ľuďmi ťažko zdravotne postihnutými a závažne chorými. Tými, ktorí si naozaj nedokážu zarábať – lebo sú ľudia, ktorí ani pri najlepšej vôli nikdy nedokážu pracovať. Ak niekto dokáže normálne chodiť do práce, mal by poberať maximálne tak čiastočný invalidný dôchodok. Vytvorila by som dôsledný kontrolný systém, ktorý by oddelil účelových invalidov. A samozrejme je nutné tvrdo stíhať neplatičov – zamestnávateľov. Ak neuhradí odvody za dva mesiace, končí činnosť. Ak úspešne podnikať nevie, nuž nech nepodniká vôbec.

 

Odkiaľ vziať peniaze na dôchodky?

To je úplne jednoduché. Nech štát lepšie hospodári – napríklad nech nevyhadzuje 30 miliárd eur v najbližších 10 rokoch do zbrojenia. Panebože, za takú sumu by sa dôchodcom rapídne polepšili dôchodky a pilier by sa spevnil investovaním polovice tých peňazí pre tvorbu zisku do budúcnosti.

Kto z vás, páni politici, chce pravdivo vysvetliť dôchodcom, o koľko by mali vyššie dôchodky – každý jeden z nich –  čo i len z tých 2 miliárd eur, ktoré vyvalí Slovensko na zbrojenie v tomto roku? Nože dajte mediálne verejný prepočet, čo dôchodcovia mohli dostať a nedostanú.

Čože, nikto? Hm, hm, ja to dôchodcom vysvetlím jednoducho a  rada, bezplatne, z čírej lásky k pravde. Len dajte vedieť, ktorá politická strana sa k tomu „ako svojmu úspechu“ ide prihlásiť? SNS – váš minister je to, ten zbrojenia chtivý Gajdoš – nech ľudia vedia a uvažujú komu (ne)dať hlas vo voľbách.

 

 

Záverom…

Čo keby sme si strihli referendum, či ozaj občania Slovenska chcú šialené zbrojenie, alebo tie dve miliardy radšej použijeme na prospech národa? Pre dôchodcov, rodiny s deťmi, ľudí s postihnutím a ich opatrovateľov, na zvyšovanie zamestnanosti, na lepšie platy, na dotovanie potravín a poľnohospodárskej výroby, na lepšie cesty…

Čo myslíte, páni politici, aký bude výsledok takého referenda?

 

 

Elena    Predná Hora, 4.5.2018

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935417x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie