Založ si blog

Úsmev 11. – Kóóóóň. ..

Ako som od Osudu včera dostala úžasný dar – koňa? Prekrásneho, ozajstného, živého koňa?

Hm, chceli by ste to vedieť?

No veď dobre.

O tom, aj o kadečom inom v skorom ráne zo včerajška v záverečnom jedenástom blogu Úsmevov. Pretože tie chvíle sú úžasné…

 

Osud nám vysiela rôzne signály…

Obdarováva nás. Ak kráčame tým smerom, aký je v súlade so Zámerom sveta.

Mňa intuícia včera vytiahla na huby. A tak som prebúdzajúcim sa ránom kráčala k lesu. O chvíľu som už pre skrášlenie rána na facebook nahodila tri štvorlístky, ktoré som motivačne od Zámeru sveta dostala.

Potom aj zopár drobných kuriatok – aspoň na praženicu za hrsť nazbieram a pôjdem domov, povedala som si v duchu. Ale cítila som, že mám vykročiť ďalej – tak som šla lesom a na kraji lúky som v diaľke zbadala koňa.

Koňa – živého, krásneho, pokojne sa pasúceho.

 

Mustangy sa u nás nepremávajú, tak som  zauvažovala o verzii, že by to mohol byť Šarkan – stratený kôň z neďalekej dediny Muránska Huta z minulého roka. Ale ten by zimu v lesoch neprežil – zavrhla som ten nápad. Tak čo je to za koňa?

Bol tam tak sám.

Hmmm, určite mi ho poslal Osud. Vezmem ho teda domov.

Fotku i nápad mi facebookoví priatelia ihneď olajkovali. Čo tí ľudia nespia takto skoro ráno? Alebo aspoň nejdú do lesa, keď už sú hore?  Tiež mohli mať koňa…

Prikročila som k realizácii nápadu…

 

Ibaže keď som zišla ku koníkovi, zistila som, že neďaleko za stromami je i zopár ďalších koní. Celé stádo.

Ach, nie, Osud nebol taký štedrý, že mi ich toľko poslal. Boli v ohrade.

Tak som chvíľu nosila hrste ďateliny, jemnej trávy a náramne sme si s koňmi porozumeli. O chvíľu prišiel i Karol (majiteľ koní) a „môj skorodar Osudu“ zahnal späť do ohrady.

Čo už.

 

Nie, nemám ťažké srdce na Osud za toho koňa…

Prejavil ochrannú ruku o chvíľu…

Srdiečko z kremeňa som v kopčeku zbadala. Ktosi tam vysekal liesku. Oprela som sa rukou o kopček, aby som sa poň natiahla – a vedľa ruky som zaregistrovala pohyb. Cúvla som trochu – vretenica, s tmavou kľukatou čiarou tiahnucou sa jej chrbtom. Tak som kameň opatrne vzala palicou nabok (hm, objavíte ju?).

A ešte druhý, nádherne srdiečkový kameň mi nemu o chvíľu pribudol. Hej, ja sa viem vytešovať z takýchto maličkostí, srdiečkový kameň je pre mňa viac radosti ako drahý šperk. A Osud to dobre vie…

 

Záverom…

Nuž áno, nestáva sa každý deň, že nám Osud daruje koňa – aj keď len na chvíľu, pravdaže…

 

Predná Hora, 17.6.2018

 

P.S.:

Kone sú v mojom srdci hlboko…  Od detstva. A môj syn Maroško miloval kone tak, že to bolo jedno zo slov, ktoré bol ochotný povedať – kóóóóň.  Moc mi chýba, blíži sa 19. júl, deň jeho narodenín – myslím na to. Predo mnou sú tri dôležité cesty – teraz do mesta, kde som ešte nikdy nebola – Žiliny, budúcovíkendová – pražská, výcviková, a potom najdôležitejšia, možno česká.

 

Áno, fotky sú moje – zo včerajšieho rána.

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986524x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie