Založ si blog

Ááááá 1. – Kuffa ako ho poznám. ..

 

Nemiešala som sa po dlhý čas do víru diskusie Havran kontra Kuffa hlavne preto, že o pánovi Havranovi viem jedine to, s akou celebritou ho vzťahovo nejaký čas spájali. Nie je mi známy svojou tvorbou v žiadnej oblasti. Neviem kde zažiaril. Čítať jeho blog som nemala záujem – teraz som to napokon predsa len spravila. O pánovi Kuffovi toho viem trochu viac, spoznala som ho osobne ešte počas rokov mojej práce v zdravotníctve.

 

Havran – ako som ho spoznala…

Nuž, na vyštudovaného teológa pán Havran má v tom blogu skutočne nevyberaný slovník. To ma prekvapilo na tom, čo spísal, najviac. Ale zrejme som to mohla očakávať.

Rozhodne si myslím, že svoj názor by mal teológ vedieť spísať slušne, bez urážania iných (vonkoncom nejde len o vyjadrenia na adresu pána Kuffu, ale i kresťanstva a kresťanov – až som zvažovala pri jeho výrokoch, ktoréhože náboženstva je reprezentantom).

Nie som taký intelektuál, aby ma vyjadrenia typu „schizmatická heréza“ očarili, myslím, že ani väčšina verejnosti ich rovnako ako ja nepochopila. Spoznala som jeden jeho článok, takže moje poznanie nie je obsiahle. Ale na rovinu – viac ho spoznať ani nemám záujem.

 

Kuffa – ako ho poznám…

Pomáhajúci, sebaobetavý, láskavý človek, plný pochopenia pre tých, ktorí potrebujú pomoc iných a často sú prehliadaní, až odsudzovaní. Nie je to žiadne predvádzanie sa či divadlo, ako u podaktorých „pomáhačov“. To, čo pán Kuffa ako kňaz po celé desiatky rokov nezištne robí pre iných, vnímam s hlbokou úctou.  Bez príkras – naozaj mnohým ľuďom zachránil život.

A vôbec ma neprekvapil jeho dnešný mediálny krok – zverejnil prosbu, aby stiahli trestné oznámenie proti pánovi Havranovi, na ktorého podala advokátska kancelária Čarnogurský ULC trestné oznámenie za hanobenie kresťanstva a kresťanov v jeho článku „Pošlite Kuffu do cirkusu“. Podávatelia trestného oznámenia nič nestiahnu, to ani nejde, navyše nešlo zo strany pána Havrana len o vyjadrenia proti pánovi Kuffovi, ale proti kresťanstvu a kresťanom, ako oznamovatelia podnetu uviedli v mediálnej odpovedi pánovi Kuffovi na jeho spomenutú prosbu.

https://www.omediach.com/tlac/13540-kuffa-prosi-o-stiahnutie-trestneho-oznamenia-na-havrana

 

Čo je dôvod „story“?

Nuž, údajné vyhlásenia pána Kuffu – pán Havran ako moderátor by mal vedieť, že nie je v poriadku vytiahnuť časť výroku niekoho a spraviť z toho účelový citát.

V tomto prípade sa tak stalo s výrokom pána Kuffu, ktorý síce vyhlásil, že „gayovia a lesby sú niekedy horší ako vrahovia,“, avšak dodal tiež, „ktorí nevedia čo od rozkoše…“ a hovoril o ich striedaní sexuálnych partnerov – žien a následne pre zmenu mužov, len pre zmenu. Nevyjadroval sa teda o homosexuáloch ako menšine.

 

Merito veci…

Vnímam pozorne, ako sa snažia homosexuáli domôcť „svojich práv“.  Iste, niektoré z ich práv podporujem – ošetriť legislatívne dedenie majetku, určite. Aj partnerský vzťah. Ibaže, nemyslím si, tak ako si to nemyslia mnohí občania na Slovensku, že by sa malo ísť celou označovania ich zväzkov ako manželstva, ani cestou adopcie detí. Manželstvo je zväzok muža a ženy. Rovnako sa mi nepáči ani označovanie tretieho pohlavia, skrátka som hodnotový tradicionalista.

A nepáči sa mi, že homosexuáli hľadajú kadejaké legislatívne kľučky, ako dosiahnuť svoje. Ja pokladám pomenovanie zväzku homosexuálov  ako manželstva za  absurdné. Premenujeme sa azda potom všetci kvôli nim na rodič 1 a rodič 2, alebo oni budú otec/mama 1 a otec/mama 2? Napísala som o tom nedávno aj blog Môj drahý manželka  http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/02/v-skorom-rane-9-moj-drahy-manzelka/

 

Záverom…

Správanie kresťana – a špecificky kresťanského teológa – by podľa mňa rozhodne malo niesť v sebe múdrosť v reči, rozvážnosť v konaní, láskavosť voči blížnym, aj úctu ku spoločenstvu svojej cirkvi. Skutočne zvažujem, či akúkoľvek kresťanskú cirkev pán Havran adekvátne reprezentuje.

A hej, chlapské by bolo zo strany pána Havrana sa teraz pánovi Kuffovi ospravedlniť. Som ale naozaj skeptická, či sa toho dočkáme…

 

 

 

Elena   Predná Hora, 13.7.2018

 

P.S.: Ach, áno, nahodila som ešte jednu jedenástku, je to trochu odvaha dať ju do 19., no čo už…

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

vojna na Ukrajine, vojak, obrnené vozidlo, front

ONLINE: Briti zvýšia pomoc Ukrajine. Putin by sa nezastavil na poľských hraniciach, tvrdia

23.04.2024 05:55, aktualizované: 07:15

"Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto agresívnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach," vyhlásil britský premiér po ohlásení rekordnej pomoci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8997611x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie