Založ si blog

Hmmm 4. – Ako chce štát pomôcť poctivo pracujúcim. . .

 

Ak by som písala, ako štát chce pomôcť poctivo pracujúcim ľuďom tu, na Slovensku, mali by sme to rýchlo vybavené – NIJAKO.

Ale dnes budem hovoriť o tom, ako im chce poškodiť – preto bude o čom hovoriť, hodne a ostro. Lebo si myslím, že je to voči poctivo a dlhoročne pracujúcim ľuďom veľká špinavosť, čo tu vláda a podnikatelia chystajú.

 

Pred mesiacom sa médiami mihla nenápadná  správička…

O plánovanom skrátení doby poberania podpory v nezamestnanosti po skončení pracovného pomeru.

Článok o tom priniesli webnoviny dňa 25. júna 2018 s názvom Pellegrini chce tlačiť na Slovákov, ktorí odmietajú pracovať a Žiga navrhol zmenu v dávkach. Správa sa mihla aj v TV novinách 25.6.2018 pod scestným názvom Premiér chce siahnuť na dávky tým, ktorým sa nechce pracovať.

Tí naivnejší čitatelia si možno aj spokojne vydýchli – „ach, naša dobrá vláda, ako zasa raz darebákom klepne po prstoch“.

Opak je pravdou, ako to už v našich končinách býva.

 

Nikto nejde siahať na sociálne dávky…

K tomu by som sa pripojila i ja podporne. Lebo ak máme stotisíc voľných pracovných miest a 150 000 nezamestnaných, ktorých vidíme pobiehať ulicami miest len v rámci preberania sociálnych dávok a robenia nákupov, v poriadku to nie je. Skladáme sa hŕbe ľudí na pohodlný bezpracný príjem a život. Dovážame pritom pracovníkov zo Srbska, Rumunska, Ukrajiny. Je najvyšší čas im prácu poskytnúť a vytvoriť taký podporný systém, aby sme nemali celé dlhoročne či celoživotne nepracujúce rodiny.

Hovorí sa však namiesto toho o skrátení, či dokonca pozastavení dávky v nezamestnanosti. Nejde teda o kroky proti dlhodobo nepracujúcim, ale o kroky proti pracujúcim, ktorí prestanú pracovať.

Podporné obdobie v nezamestnanosti je v súčasnosti 6 mesiacov a môžete ju poberať vo výške 50 percent pôvodnej mzdy. Zvažuje sa jeho skrátenie na tri mesiace, či dokonca možnosť pozastaviť ho úplne.

 

Skrátenie poberania doby príspevku v nezamestnanosti…

Tento nápad – údajne vládny – podporili aj podnikatelia Klubu 500. No aby nie (beztak mám podozrenie, že zárodok nápadu možno hľadať práve u nich).

Stanovisko odborárov nevieme – ale pokladám to za hodne zlé, ak čušia. Lebo už mali vysvetľovať ľuďom, čo im to prinesie – a burcovať ich ku postaveniu sa proti tejto zlodejine.

Čo by to pre nás znamenalo – také skrátenie doby poberania podpory v nezamestnanosti?

Pre podnikateľov nepochybne úsporu, veď  tlak zamestnať sa i za menej prijateľných okolností a môcť hľadať aspoň trochu prijateľnú prácu len polovicu z doterajšieho času môže viesť ku žobráckejším mzdám.

Pre poctivo dlhé roky pracujúcich ľudí osekanie ich sociálnych istôt. Lebo povedzme si na rovinu – ak sa tento štát vyhlasuje za sociálny, má byť aj spravodlivo sociálny. Lebo sociálny neznamená dávať nezodpovedným čoraz viac – a zodpovedným čoraz viac uberať. Zhoršilo by to životnú situáciu najmä ľuďom, ktorí po desiatkach rokov poctivej práce v staršom veku prídu o prácu.

Ak sa dnes rozhodne človek odísť zo zamestnania, dostáva pol roka podporu v nezamestnanosti. Nie je to láskavosť štátu, všetci pracujúci si na TAKÚ PODPORU PRISPIEVAME.

 

Ak počúvame reči o sociálnom štáte, rozhliadnime sa…

Spravme malú analýzu, ako je to inde. Podpora v nezamestnanosti je v mnohých krajinách poskytovaná ďaleko spravodlivejšie, pretože je odstupňovaná zásluhovo:

  • je braný do úvahy rozdiel, či pracujete tri mesiace či rok, alebo 20 či viac rokov nepretržite, človek pracujúci dlhšie, má aj dlhší nárok na podporu v nezamestnanosti,
  • porovnajme situáciu v Dánsku, Nemecku, či iných vyspelých európskych krajinách, podpora v nezamestnanosti tam je nepochybne štedrejšia krajinách – v Dánsku môže podpora v nezamestnanosti trvať až tri roky, v Nemecku a ďalších krajinách dva roky. Veľmi obsiahly popis dáva k problematike vo svojom blogu s názvom To čo je zas za nápad? zo 16.7.2018 Milan Kuruc,
  • je skutočne na pováženie, že Slovensko nezohľadňuje ani len dobu, počas ktorej človek nepretržite pracuje, pre stanovenie doby následného poskytovania podpory v nezamestnanosti, ako aj jeho vek.

 

Záverom…

Nuž, ak dosahujeme 80% produktivity práce vyspelých európskych krajín, aj platy by mali byť tomu úmerné. Nie sú – a namiesto opatrení voči nezamestnaným zasa raz chystá vláda len ďalšie okradnutie tých poctivo pracujúcich. Humbug sa tu robí okolo nezmyslov typu Noční vlci a ich základňa“. namiesto toho treba verejne a poriadne nahlas hovoriť o veciach, ktoré som v tomto článku pomenovala.

Nie je to v poriadku, ako sa k nám správajú. Rozhodne to nie je v poriadku.

Hej, odborári, kde ste? Driemete na vavrínoch?

 

 

 

Elena   21.7.2018

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003973x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie