Založ si blog

Hmmm 7. – Čo nás ohrozuje viac ako stratené americké plutónium a cézium? . . .

 

Stratilo sa plutónium a cézium – správu o tom priniesla Pravda dnes v článku Plánujú teroristi súdny deň? A vôbec nezáleží na tom, že tie látky sa stratili už pred rokom – respektíve záleží, zvyšovali riziko ohrozenia, pretože až doteraz o tom čušali.

Podchvíľou sa médiami mihne aj správa, aký zasa raz nebezpečný výrobok potravinový či kozmetický číha na naše zdravie. Tak dnes o rozličných hrozbách a rizikách, aj ako ku nim pristupovať.

A pravdaže, aj o tom, čo nás ohrozuje viac ako tie ukradnuté rídioaktívne látky.

 

Nebezpečenstvo jedov…

Nebezpečné materiály, ktoré by mali byť starostlivo strážené, sa pohybujú našimi životmi. Raz nebezpečná prímes v nejakej potravine, inokedy v lieku, šampóne, detskom púdre, a čo ja viem kde všade. Stratené rádioaktívne materiály patria pre mňa do tej istej skupiny.

Zanedbalo SA riziko, stalo SA, že nebezpečné látky pozornosti ušli, či že SA dostali niekam, kam rozhodne nepatria a môžu ohroziť zdravie či životy ľudí.

SATO je skutočne riadny gauner, poviem vám.

Pravda je kdesi inde – porušili bezpečnostné pravidlá pri tom prevoze…

Uvažujem, že pri prevoze nebezpečných látok v ľubovoľnom množstve na verejnosti by mali byť jasné bezpečnostné opatrenia. A k nim by iste nemalo patriť do príručky pre pracovníkov prevoz zaisťujúcich „choďte si sadnúť do hotela, nebezpečné materiály nechajte v aute a spokojne poseďte“… Ak naozaj potrebujú ísť títo pracovníci cestou jesť, mali by sa pri jedle prestriedať a jeden vždy zotrvať v aute, respektíve si objednať na jedenie niečo do auta. V krajnom prípade vzorky i merače niesť so sebou a uzavrieť ich v trezore – ak v hoteli plánujú prenocovať.

Zmizli údajne asi len malé porovnávacie vzorky – ale to nikto z médií nevie povedať presne. Zato pre zníženie obáv verejnosti – presnejšie pre jej obaláchanie – článok uvádza, že väčšina teroristov nie je dosť zručná a motivovaná zároveň. Zlodeji zjavne presne vedeli čo a prečo robia, zrejme teda dostatočne motivovaní sú a pokiaľ aj nie sú dosť zruční, nemajú problém niekoho zručného zaplatiť alebo jednoducho uniesť Pri narábaní s nebezpečnými látkami by podľa mňa mala vládnuť skutočne nepoľavujúca opatrnosť. V spomenutom článku uvádzaný prípad japonskej sekty, ktorá ľudí napadla sarinom, by mal byť varovný.

A rovnako namieste je opatrnosť, týkajúca sa kozmetických a potravinových rizík –  namieste by bola aj ohľaduplnosť výrobcov, no tú u mnohých treba zrejme nastaviť len prísnymi pokutami.

 

Nebezpečenstvo slepoty…

Sme slepí nielen voči vyššie popísaným rizikám, keďže nechávame nebezpečné látky v rukách málo zodpovedných ľudí a bez dostatočne bezpečných pravidiel ich ochrany. Sme slepí i voči reálnemu dopadu udalostí – ich veľkosti. V Poľsku sa prevrhol kamión s pivom dnes poobede – servery o tom odušu vypisujú, ľudia vyjadrovali ľútosť nad tou stratou. V Grécku zahynulo pri požiari 80 ľudí, vyše 200 sa ich zranilo, v Laose zasa stovky ľudí zrejme zahynuli pri pretrhnutí sa priehrady –  ale akosi chýbajú prejavy účasti s obeťami tých tragických udalostí…

 

 

 

 

.

 

 

Záverom…

Prečo mi pripadá, že si svojou neopatrnosťou kopeme sami hrob?

Ach, zabudla som uviesť, čo nás ohrozuje viac ako tie stratené nebezpečné látky? Nuž, je to naša bezohľadnosť voči iným i voči sebe samým…

 

Elena     25.7.2018

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8983908x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie