Založ si blog

Hmmm 10. – Ekológia, ktorú potrebujeme najviac. . .

Život je plný protikladov. V blogu Hmmm…7. som písala o tom, ako nám klame spoločnosť. Dnes poviem pár slov o tom, ako klameme sami sebe, o neuchopiteľných veciach, aj o tej životne dôležitej ekológii, pravdaže.

O tom všetkom v tejto chvíli uvažujem…

 

Protiklady…

Pravda a klamstvo, dobro a zlo – kedysi boli hranice medzi nimi zreteľné, dnešok ich stiera. Akosi sa posunuli základné morálne hodnoty v spoločnosti a v nás. Čestnosť, úprimnosť, poctivosť, vernosť, spoľahlivosť, svedomie sa stalo zbytočnou kategóriou – a nie najvyšším imperatívom konania. Aj v minulosti sa vyskytli nečestnosti rôzneho druhu, no ani zďaleka neboli také časté ako dnes. A každému bolo jasné, že také konanie nie je správne – človek cítil vinu, hanbil sa. Dnes také konanie ľudia bagatelizujú, akoby nevypovedalo o nich.

 

Aký máme na to dôvod, aby sme „stáli na strane dobra“  – t. j. aby sme boli čestní, pravdiví, verní, spoľahliví?

Krédom modernej doby sa stalo užívať si. Morálne prešľapy sa skrývajú za „prirodzené ľudské chyby“, či „modernú morálku“. Nepokladám za účinné dohováranie či moralizovanie – len uvedomenie si každého z nás „prečo práve ja chcem stáť práve na tej strane dobra, pravdy, čestnosti…“ Veď dnes sa má zdanlivo dobre práve ten, kto stojí na tej druhej strane. Získa blahobyt, post, moc – vybaví si ich cez bezohľadnosť, klamstvá, nečestnosti, sex či vzájomné služby. Neviem, taký „úspech“ by ma netešil. Pre mňa je to súčasť sebaúcty i vzťahových hraníc – spoľahlivosť, čestnosť a láskavosť si cením vysoko. Keďže podľa mňa to, čo vyžadujeme, by sme mali aj dávať – snažím sa tak konať. A nie, nemyslím si, že by sme sa čestne mali správať len voči tým, ktorí sa správajú čestne voči nám. Lebo to, čo robí ten druhý človek vypovedá o ňom samom – a to, čo robím ja, zasa o mne.

Láska k sebe nám pomáha k zmysluplnosti života – ibaže možno mať rád sám seba úprimne ako človeka, ktorý nemá žiadne morálne hranice, alebo ich má pokrivené? Ozajstná láska k sebe sa pre mňa spája s tým, že som človek s pevnými morálnymi hranicami. Môj pohľad na svet sa môže vyvíjať, učím sa a poznávam, ale sú veci, ktoré mám ujasnené a pevne zakorenené.

 

Súčasťou hranice dobra a zla sú skutky i slová…

Hovorí sa veľa o tom, ako vulgárne sa vyjadruje mládež. Ibaže odkiaľ majú čerpať príklady? Množstvo vulgárnych vyjadrení na sociálnych sieťach ma niekedy znechucuje. Nie, ľudia ktorí používajú bez zábran vulgárne výrazy nie sú úprimnejší – sú len vulgárnejší. Nadávka by mala byť spojená so situáciou, keď človek cíti veľkú nepohodu – keď už. Uvažovala som o tom už nejaký čas – a práve včera som objavila i zaujímavý článok psychiatra a filozofa profesora Kašparů Z abnormality se dělá normalita a nepřirozené věci se vydávají za přirozené – píše v ňom presne na túto tému. Vyjadril sa, že normou sa u nás stáva nenormálne, a skonštatoval podobne ako ja, že sa stiera hranica dobra a zla, či pravdy a klamstiev. Úžasne vystihol to, čo mi intuitívne prekáža na vulgárnom vyjadrovaní najviac a nevedela som to slovom uchopiť – že chceme mať čisté prostredie, vodu, vzduch, pôdu, ale neuvažujeme o ekológii čistého ľudského srdca a čistých medziľudských vzťahov. Pre chod tohto sveta podľa neho je ďaleko dôležitejšie ako čistá voda to, aby sme mali čisté myšlienky, čisté srdce, čisté úmysly a čisté vzťahy.  

Hlboko sa s tým stotožňujem. A naozaj úprimne sa o to teraz snažím.

 

Za pootvoreným oknom …

Nadránom sa za oknom spálne preháňal korunami stromov silný vietor. Taký silný, že som podchvíľou nevedela, či neprší. Ozajstný, úžasný vo svojej prirodzenosti. Moja vodnárska rebelská duša poletovala s ním a privolávala si včerajšie ráno v lese s vychádzajúcim slnkom, snažila som sa v temnote pripomenúť si ten pocit. Ach, hej, slnko nám chýba najviac, keď je tma…

Prečo si privolávam v tejto chvíli tú spomienku? Lebo sa snažím uchopiť ešte jednu neuchopiteľnú vec, ktorá vo mne víri – nie je to len únavou, i keď z celodennej účasti na výsluchoch obetí som prišla len pred chvíľou a mám v sebe z toho dneška zmäť pocitov. Ale je to taký hlas v pozadí – taký zvláštny neopísateľný pocit nepokoja, že si na niečo mám spomenúť – vlastne ani neviem, či taký pocit niekto z vás pozná.

 

Záverom…

Myslím, že klameme sami seba najviac vtedy, keď sa tvárime, že nie je dôležité postaviť sa na stranu dobra.  Možno podstatnejšie ako triedenie odpadu v smetiakoch je pre nás vytriediť odpad zo seba samých…

 

 

Elena   30.7.2018

 

K diskusii – Sorbon, stotožňujem sa s Tvojim širším chápaním vulgárnosti – nepochybne všetko popisované správanie aj ja vnímam ako vulgárne. Moja vodnárska rebelská duša burcuje vždy znovu za zmenu v lepší svet (stačí pozrieť pár mojich básní, novembrových či iných blogov, kde je jasné za koho kopem). Nenabádam k pokore voči darebáčinám, byť pokorný neznamená dať si dupať po hlave a nečeliť zlu, rovnako ako správať sa k niekomu s úctou neznamená dôverovať mu – pokora je pre mňa o pravdivosti a zanechaní hier voči sebe aj iným, je maximálnou mierou sebaúcty.

Hovorím však o slušnom slovníku, lebo podľa mňa je rozdiel medzi „hovoriť v hneve“ a „hovoriť vulgárne“, nepáči sa mi používanie vulgárnych výrazov v bežnej komunikácii. Pokora mi pomáha chápať, že „čistením myšlienok, srdca, úmyslov a vzťahov“ nie som lepšia ako tí, ktorí používajú vulgarizmy, ale „belšia“ ako ja predtým.

Meniť svet pre mňa neznamená byť vulgárny…

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8937784x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie