Založ si blog

Svetlo a tiene 6. – Ako to bude s migrantmi u nás?

Ja si nemyslím, že migrácia je ľudské právo. A vysvetlím teraz, že prečo nie.

Pýtam sa tiež, kto a prečo za nás ratifikoval dokument, ktorý takéto právo migrantom priznáva. Poviem i o dôvodoch, prečo by sme mali žiadať v tejto otázke odpoveď ešte viac, ako v tom „únose Vietnamca“, ktorý rozprúdil verejnú diskusiu.

 

Na úvod – jasná hranica…

Povedzme si otvorene – že je a musí zostať rozdiel medzi utečencom a migrantom.

Utečenec je človek, ktorý potrebuje ľudskú solidaritu – zachraňuje holý život sebe a svojej rodine. Uteká so svojou rodinou – ženou a deťmi, či rodičmi. Presunie sa do najbližšej krajiny. Prispôsobí sa podmienkam krajiny, akceptuje jej pravidlá a zákony, pretože je vďačný za pomoc.

Migrant je človek, ktorý sa vyberá za ekonomickým prospechom. Ženu a deti nechá spokojne doma,  bieda a smrť hladom hrozila zrejme iba jemu samému. Namiesto vďaky agresia, ničenie čohokoľvek a nerešpektovanie pravidiel, zákonov. Zaujímavé je, že lepší život v Európe očakávajú najmä nevzdelaní a nepracujúci i doma s tým, že Európa im „dá“, lebo „majú práva“.

Vlastne to nie je len moja bludná predstava. Oficiálne vychádza z tohto názoru pôvodný Dublinský protokol, podľa ktorého žiadosť o azyl utečenec podáva v prvej krajine vstupu, z čoho implicitne vyplýva, že v ďalších krajinách je už pokladaný za ekonomického migranta. Ten medzičasom dospel až k návrhu Dublinu 4 s jeho „permanentným prerozdeľovacím mechanizmom migrantov“.

Ja rozhodne vidím aj rozdiel v správaní migrantov a utečencov – a zrejme nie som sama. Niečo podobné uvádza aj štúdia, ktorá skúmala spojitosť medzi kriminalitou a migráciou v Nemecku. Zistenia podľa ČTK uverejnil Trend.sk. dňa 3.1.2018 s názvom Štúdia hľadá spojitosť medzi migrantmi a kriminalitou v Nemecku

https://www.etrend.sk/ekonomika/studia-hlada-spojitost-medzi-migrantmi-a-kriminalitou-v-nemecku.html

Došli k záveru, že v Dolnosasku za nárast kriminality v rokoch 2014-2016 o 10 % boli zodpovední migranti až vo vyše 92%. Štúdia spája tento jav

  • jednak s abnormne vysokým % mladých mužov v skupine migrantov, ktorí sú z hľadiska kriminality rizikovejší i v bežnej populácii,
  • na druhej strane uvádzajú, že ide o jav spojený hlavne s migrantmi z niektorých krajín –  vysoký bol výskyt podobných činov hlavne u migrantov z Maroka, Alžírska a Tuniska, kým u Sýrčanov, Afgháncov a Iračanov nie.

Myslím, že to presne môžeme spojiť s mojim vymedzením rozdielu medzi utečencom a migrantom – lebo kým Sýria, Irak a Afghanistan sú krajiny vojnovými konfliktmi ohrozené, nespomínam si na dôvod byť ohrozený podobne na živote v Maroku, Alžírsku či Tunisku pre ich obyvateľov.

 

Migrácia rozhodne nie je problém upadajúci do zabudnutia  a nehodný pozornosti…

Médiá sa nás snažia presvedčiť, že počty migrantov, prichádzajúcich do Európy, dramaticky klesajú. Nemyslím si, že je to celkom pravda, veď Španielsko v poslednom čase prijíma stovky migrantov. Navyše, prognostické odhady ohľadne migrácie vôbec nie sú dobré, očakávať možno nie jej útlm, ale  vzhľadom na množiacu sa africkú populáciu práve presný opak.

Navyše – nejde len o samotných migrantov – prijatie migranta automaticky zakladá aj právo prisťahovať sa jeho početnej rodine, v rámci jeho ľudského práva na združovanie rodiny. Majú teda právo prísť úplne legálne, nijako by sme tomu nemohli zabrániť. Že to je problém i pre Nemcov, ktorí zatiaľ stoja ekonomicky dobre,  svedčí článok v denníku Sme z 1.8.2018 s názvom Nemecko obnovilo zlučovanie rodín migrantov

https://svet.sme.sk/c/20883237/nemecko-obnovilo-zlucovanie-rodin-migrantov.html

Nemci pozastavili toto zlučovanie v roku 2016 – teraz ho obnovili s doplnkom, že mesačne príjmu takto 1000 osôb „blízkych príbuzných“. Ročne ich pribudne takto 12 000, a je otázkou času, kedy to celé skončí na medzinárodnom súde – lebo zlúčiť si rodinu je ľudské právo migranta.

Pýtam sa ale, kde sú ľudské práva tých, ktorí by mali „solidárne“ migrantov živiť.

 

Hovorí sa o probléme už niekoľko rokov…

A tak pozornosť občanov upadá. Dokonca nezareagovali ani na správu o tom, že aj my sme tento mesiac podpísali „nezáväzný dokument“ OSN o právach utečencov a migrantov (z ktorého ratifikovania ktovie prečo vycúvali USA i Maďari). Sme ako žaby, ktoré nahádzali do vody pomaly sa zohrievajúcej. Kedy konečne zistíme, že nás varia?

Vláda SR je ticho – hoci by nám, občanom, mala verejne vysvetliť, aké povinnosti budú z podpísania tohto „nezáväzného dokumentu“ pre nás vyplývať. Kto ho vôbec v našom mene ratifikoval – a prečo?

Premiér Pellegrini síce vyhlásil 29.7.20148, že bez súhlasu Slovenska sem žiadni migranti neprídu, ale nie je náš postoj na základe ratifikovanie spomenutého dokumentu „ľudskoprávny“?

 

Pravda o utečenectve, migrantstve a ľudskoprávnosti…

Až do roku 2000 aj OSN pokladalo presídľovanie utečencov do tretích krajín za najmenej preferovanú možnosť. Čím to, že tak náhle zmenilo názor? Chýbajú mi k tomu akékoľvek odborné štúdie, ktoré by vysvetľovali zmenu v pohľade. Zato sa objavujú články, ktoré poukazujú na možné prepojenie mimovládok, prevádzkujúcich „záchranné lode pre migrantov“, na pašerákov. Detailnejšie o tom písal minulý mesiac Trend.sk v článku Koniec európskej naivity v otázkach migrácie

https://blog.etrend.sk/listy-z-zenevy/koniec-europskej-naivity-v-otazkach-migracie.html.

Práve uvedený článok hovorí až o milióne subsaharských migrantov, presúvajúcich sa smerom k Európe. Namieste je preto podľa mňa otvorene hovoriť o tom,  že definovať migráciu ako ľudské právo je európska samovražda.

Nestotožňujem sa rozhodne s názorom prezidenta Kisku, ktorý prezentoval mediálne 13.6.2018 (napr. TV Sme),  že migranti sú nafúknutou hrozbou.  Rovnako sa nestotožňujem s predstavou, akú prezentoval poslanec Poliačik v minulom roku na zasadnutí Rady Európy: „Prezident Slovenskej republiky vo svojom poslednom prejave v slovenskom parlamente hovoriac o rómskej populácii na Slovensku povedal, že pokiaľ Rómovia budú šťastní a úspešní, Slovensko bude šťastné a úspešné. Ja by som to rád rozšíril na utečencov v Európe. Ak utečenci budú šťastní a úspešní, Európa bude rovnako šťastná a úspešná.“

Nože si povedzme otvorene – čo pre nás ako obyvateľov Slovenska znamená šťastie a úspešnosť migrantov? Že tu nasťahujeme hŕby nevzdelaných ľudí a ich početné rodiny, zmierime sa s vysokou mierou kriminality, budeme im zaisťovať vysoký životný štandard, akceptovať ich náboženské tradície a kultúru (hoci oni naše nie) a posúvať vek odchodu do dôchodku, aby sme všetku tú solidaritu utiahli? Však buďme konkrétni…

Vízia rozmanitej, inkluzívnej a otvorenej Európy sa pre mňa nespája so zvykaním si na šaríju, teroristické útoky a ich neustálu hrozbu, ani tolerovaním zvýšenej kriminality.

 

Záverom…

Iste, rozumiem tomu, že sa obyvatelia Afriky chcú mať lepšie. Lenže práva musia byť úmerne prepojené aj s povinnosťami – lepšie sa má človek obvykle vtedy, keď sa vzdeláva a pracuje.  Ja ich ľudské práva nijako nenarušujem tým, že ich nechcem živiť.

Ľudské práva človeka nesmú porušovať ľudské práva iných – tam podľa mňa je ich hranica. Som za vymedzenie utečenectva ako ľudského práva – na dobu do zlepšenia podmienok v danej krajine z hľadiska bezpečia. Som však zásadne proti definovaniu migrácie ako ľudského práva.

 

 

Elena   6.8.2018

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987218x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie