Založ si blog

Svetlo a tiene 11. – Ako nás okrádali – a koho za to zavrú. . .

 

Doplatky za lieky všetci pacienti platili neoprávnene vysoké. Po niekoľko rokov. No kde inde by to bolo, ak nie na Slovensku. O tomto škaredom príbehu vám dnes poviem pár slov.

Sociálna vláda o tom asociálne čuší. Nikoho nestíhajú, ani netrestajú – a veď za čo?

 

Je to fakt…

Analýza inštitútu INEKO v máji minulého roka odhalila tieto nehoráznosti v článku s názvom Dáta o slovenskom zdravotníctve v OECD sú deravé ako ementál. Keď som kedysi napísala o jednom z členov INEKO, pánovi Zacharovi, na základe mojej osobnej skúsenosti pri žiadosti o nejaké údaje, že je to múdry a čestný človek – podaktorí neprajní diskutéri zvozili pod čiernu zem jeho i mňa. Skutočnosťou ale je, že by ste ani nevedeli, ako vás okrádali, kebyže nie ich odborná analýza zdravotníckych údajov, ktoré Slovensko poskytuje do medzinárodných štatistík…

Odborníci z INEKA zistili, že nielenže v dodávaní mnohých sledovaných zdravotníckych štatistických údajov za inými krajinami zaostávame (za podaktorými krajinami citeľne), ale aj tie nami poskytnuté údaje rozhodne nie sú v poriadku.

 

Načo údaje, keď aj tak nie sú pravdivé…

Hodili by sme rukou, poznajúc situáciu v slovenských nemocniciach. Niektoré drzo vykazujú nulové nozokomiálne nákazy – no to by som im posielala kontrolu po celý rok aspoň dva razy mesačne, či naozaj nezavádzajú.

Ibaže hodiť rukou nepomáha, údaje – u ktorých by sme mali samozrejme dôsledne sledovať ich pravdivosť – sú dôležitým prvkom pri skvalitňovaní zdravotníckych služieb. Sú potrebné, ale  treba prísne sankcionovať tých, ktorí ich neposkytujú pravdivo a dôsledne.

Je to chyba štátu, lebo práve on by mal zaistiť dôslednosť získavania údajov a systematickú kontrolu ich pravdivosti.

 

Nielen chýbajúce, ale hlavne nepravdivé údaje…

Konkrétne údaj o predaji liekovo takmer 70% v roku 2014, 2015, 2016.  Bola to chyba, samozrejme, reálny nárast mal byť cca 5%-ný, podobne ako v ostatných krajinách OECD.

A čo keď – povedia si niektorí slaboduchejší. V skutočnosti – a veľa – pretože práve od tých údajov sa odvíjalo v tomto štáte v zdravotníctve kadečo –  okrem iného sa z fiktívnych údajov účtovali doplatky za lieky. Poisťovne tlačili na znižovanie „nadspotreby“ liekov, nehovoriac o krátení investícií v rámci liekovej politiky MZ SR. Takže sa toto všetko týka aj nás, poistencov, každého z nás, úplne konkrétne.

Predvčerom o tom napísal Peter Schulz v článku Opäť v tom je systém, ktorý podotýka, že politickú ani hmotnú zodpovednosť za tú chybu neponesie nik. A tak sa podrobnejšie pozrime na to, kto chybu spôsobil.

 

Ako k tomu došlo, že bludy nahlasovali…

Záhadu nad záhady vyriešime rýchlo – údaje zasiela firma MCR, s. r. o., Modra. Neaktualizovala niekoľko rokov parameter DDD, od ktorého základu je vyrátavaná spotreba liekov.

Keď nahliadneme na údaje o firme, zistíme napodiv, že ide o jednu konkrétnu osobu.

Ako však uviedlo INEKO v spomenutom článku, Slovensko je jedinou krajinou OECD, kde jediným zdrojom údajov o spotrebe a predaji liekov je súkromná obchodná spoločnosť. Nie je v zmysle infozákona osobou povinnou, takže na rozdiel od iných krajín s voľne dostupnými údajmi, nie je povinná tieto údaje sprístupniť verejnosti poskytovaním informácií či ich zverejnením.

To ako vážne? Skutočne jediný človek disponuje a narába v tomto štáte s tými údajmi? A skutočne ním zasielané údaje v štátnych inštitúciách nikto nekontroluje a nepreveruje, preposiela ich len tak hala – bala do medzinárodných štatistík a používa na výpočty doplatkov pacientov na lieky a určovanie liekovej politiky štátu???!!

 

A čo ďalej…

Nič.

Nič – práve v čase, kedy štátna poisťovňa chce od pacientov neúmerne vysoký doplatok na kvalitný liek, „lebo ona nemá z čoho dávať…“

V skutočnosti by ktosi zodpovedný byť mal – mali by sa vyrátať neoprávnené platby pacientov, neoprávnené zisky zdravotných poisťovní – a hovoriť o tých sumách verejne. Riešiť problém.

Doplatky za lieky všetci pacienti platili neoprávnene vysoké. A po niekoľko rokov – ide zrejme o pekné sumy, ktorými si namastili vrecká poisťovne – volá sa to neoprávnený zisk.

 

Záverom…

Povedzte, chceli by ste vedieť, o koľko viac zaplatili pacienti v tomto štáte na doplatkoch, a koľko navyše zinkasovali zdravotné poisťovne?

Lebo ja hej – aj so stanoviskom ministerky zdravotníctva k veci. Presnejšie nie jej, ale niekoho schopného nám to vysvetliť kompetentne a múdro.

 

 

Elena    19.8.2018

 

 

K diskusii: To vážne? Obchodný register uvádza vo svojom výpise firmu MCR, s. r. o.  Modra so sídlom na Podhorskej ulici 1, v Modre pravdaže. Štatutárom  je RnDr. Ján Čintala, firma funguje od roku 1991.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985390x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie