Založ si blog

V lúčoch slnka 3. – Čo naozaj chceme. ..

 

50 rokov tento mesiac plynie od udalostí roku 1968. Výročie vzbudilo naozaj mnoho ohlasov už v predstihu. Zaujalo ma v tejto súvislosti dnes vyjadrenie poslanca Blahu. Položil otázku – Čo naozaj chceli ľudia v roku 1968 a 1989? Tak si skúsime odpovedať na ňu.

 

Rok 1968…

Kadekto k tomu výročiu dnes reční, kadekto sa rečniť ešte len chystá. Ja osobne mám jasno čo a koho nebudem počúvať, lebo presne viem, už čo vo svojom živote naozaj nechcem – strácať čas akýmikoľvek prázdnymi a falošnými rečami a sľubmi.

Morálnosť a nemorálnosť krokov tej doby pre mňa rozhodne nemusí verejne hodnotiť človek, ktorý vo svojom vlastnom živote s ňou má zjavné problémy.

1968 – 1989 – a…

Ľudia chceli  v roku 1968 socializmus s ľudskou tvárou – pripomenul poslanec Blaha – a že  to isté chceli ľudia aj v roku 1989 – žiadny kapitalizmus, ale socializmus s ľudskou tvárou. Azda to vyjde do tretice, dodal,

To je fakt, spomínate si?  To predsa skutočne občania vtedy chceli – socializmus, v ktorom by sa obyčajní ľudia mali lepšie a mohli dôstojnejšie, slobodnejšie žiť svoj obyčajný každodenný život.

Prečo sme volali po zmenách? Čo sme chceli?

Pravdu, lásku a spravodlivosť. Dôstojné bývanie, dôstojné cestovanie, dôstojnú mzdu a dôstojný dôchodok. Slobodu názorov a spravodlivosť. Namiesto toho nás zahrnuli klamstvá človeka, ktorý mal zjavne problematicky vzťah k alkoholu aj ku partnerskej vernosti, t. j. k morálnym hodnotám – a teraz už môžeme vidieť, že rovnako zjavne aj ku pravde pre občanov. Nie je problém vytiahnuť z archívov prejavy, popierajúce verejne možnosť objavenia sa nezamestnanosti a biedy pri zmene zriadenia,  t. j. verejné klamanie občanov.

Táto doba už medzičasom zahrnula presný opak toho, za čím sme šli. Namiesto pravdy klamstvá, namiesto mieru zbrojenie, namiesto slobody názorov zasa raz členstvo v tej správnej strane.

Nie, toto nie je o dobe, je to o nás – to my dobou kráčame a vpečaťujeme jej tvár. A tak sa pýtajme sami seba, čo naozaj chceme…

 

Čo naozaj chceme?

Tú zásadnú životnú otázku, čo naozaj chcem, si i ja sama sebe kladiem.

Jasné, že mám aj väčšie veci, ktoré pre mňa naozaj majú zmysel – konštelácie. Som konštelatér, staviam rada, má to pre mňa hlboký zmysel. Ale zrejme by som vám povedala teraz, že chcem úplne malú vec – zdravý prst, lebo čokoľvek robiť s tak porezaným prstom – hlavne písať časovo termínovanú prácu – je uff. Je to moja lekcia o trpezlivosti, aj o bolesti – treba sa vzdať v živote veci, ktoré nám spôsobujú bolesť. Koincidencia mi podvečer priniesla cenné myšlienky. Konečne som pochopila prečo veci nechať ísť – vtedy sme v súlade, ponechávame veci silám, ktoré dokážu oveľa viac ako my. A pochopila som i slovo „dotyk osudu“. Naozaj úprimne ďakujem za tie zlomky poznania.

Zámer sveta ma do toho lesa ešte nechce pustiť. Trpezlivenie prijímam, dôverujem procesu – viem, že je to pre moje dobro.  Ak som nedávno písala blog o jemne vyladenom vesmíre, tak teraz mi napadajú slová „jemné vyladenie osudu“ – presne tá pravá chvíľa musí prísť, aby sa veci udiali. Nesmieme ju unáhliť, ale keď príde správny čas, tak ani prepásť šancu. Trvá dlho, kým pochopíme, čo je v živote naozaj dôležité, kým sa jemne vyladíme s osudom a kým dokážeme rozpoznať ten správny čas zmeny…

 

Záverom…

Čo záverom? Jasné, náhodne nenáhodná voľba strany v knihe.

„Konečne“ – slovo vystihuje koniec aj začiatok – ak sa dokážeme pustiť niečoho, čo má odísť – vnútorné oslobodenie prináša pocit, že je to „konečne za nami“. A potom prichádza pocit, že sa môžeme chytiť niečoho nového – zmysluplnosť prináša pocit, že je to „konečne pred nami“.

Je to tak v našom živote, aj v spoločnosti…

 

Elena  21.8.2018

 

 

 

 

Možno i s dobou je to ako s našim životom – že niektoré tie zmeny prebiehajú, a my ich náznaky môžeme zachytiť, múdrieť, ísť cestou zmeny.

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985842x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie