Založ si blog

V lúčoch slnka 4. – Transgenderový príbeh. . .

Ach, nedá sa vyhovieť každému. Práva všetkých možných menšín sa do popredia pchajú tak, že z toho vzniká naozaj až ohromujúce porušenie práv kohokoľvek iného.

O jednom takom prípade „transgenderových práv“ a ich presadzovania v praxi si povieme pár slov dnes.

 

Prípad Jacka Phillipsa…

Pekár Jack Phillips z Colorada víril v posledných dňoch mediálne vody. U nás je o ňom ticho, objavil sa len jeden článok s názvom Vyhrajte na Najvyššom súde a budú vás šikanovať ešte viac. Presnejšie nie on diskusie v médiách víril, ale jeho prípad – skutočne je pozoruhodný, veď posúďte sami.

Príbeh začal ešte v roku 2012, keď Jack Phillips z Colorada vo svojej pekárni odmietol upiecť tortu na homosexuálnu svadbu – z náboženských dôvodov. Prípad sa vliekol doteraz, medzičasom v roku 2017 dostal od Coloradskej komisie pre občianske práva pokutu to odmietnutie. Konečne začiatkom júna v tomto roku vyhlásil Najvyšší súd, že pekár bol coloradskými štátnymi orgánmi ukrátený o svoje práva.

Rozhodnutie toho Najvyššieho súdu pokladám za logické. Nemožno od nikoho požadovať veci, ktoré sú hlboko proti jeho presvedčeniu. Ak Jack Phillips má výhradu voči pečeniu svadobnej torty na homosexuálne svadby, nevidím dôvod, prečo by také torty mal piecť. Veď nie je jediný na svete, kto pečie svadobné torty. Predsa ani lekár nemusí prevádzať v nemocnici potraty, ak on osobne má voči tomu výhradu svedomia.

 

Mimochodom, Jack Phillips už svadobné torty piecť prestal…

Pretože príbeh má pokračovanie. Koncom júna minulého roka začala pekára obťažovať svojimi požiadavkami istá transgenderová osoba – právnička Autumn Scardinová. Najskôr chcela tortu zvonku modrú a zvnútra ružovú z príležitosti narodenín a 7. výročia vyhlásenia sa za transgenderovú osobu. Pekár odmietol túto zákazku s tým, že obsluhuje všetkých, ale nerobí všetky zákazky – bol známy tým, že nepečie na Halloween, pre rozvody, či výrobky oplzlého charakteru na rozlúčky so slobodou.

Právnička však podala sťažnosť na Coloradskú komisiu pre občianske práva – a tá jej napriek už známemu rozsudku Najvyššieho súdu ohľadne svadobnej torty pre homosexuálov – dala za pravdu a Phillips dostal pokutu. Hoci preukázateľne v meste bolo viac ako 40 ďalších pekární – nebola to teda pre ňu jediná možnosť.

Ukázalo sa však, že celý príbeh má nechutné pozadie – právnička, ktorá sa tvárila ako prekvapená zákazníčka, v skutočnosti obťažovala svojimi požiadavkami pekára už od septembra roku 2017. Popis výrobkov, ktoré požadovala, je skutočne na zamyslenie – tortu s obráteným krížom a s hlavou Lucifera, tortu s vyobrazením Satana, lížuceho pohlavný úd, či tortu s vyobrazením pentagramu. Názor si spravte sami.

Čudujete sa, že pekár radšej obetoval 40 percent svojho príjmu a prestal svadobné torty piecť úplne?

 

Nikto z nás nemá právo na čokoľvek, čo si zmyslí a zaumieni…

Ani sexuálne odlišné menšiny. Pretože práva každého môžu siahať len po tú hranicu, že nenarušujú práva iných. Nemožno od nikoho požadovať, aby akceptovali moje práva na úkor ich vlastných práv.

Každý z nás má právo určiť hranicu toho, čo je ochotný akceptovať v živote, vo vzťahoch s inými ľuďmi. Rozhodne to platí aj profesijne – dokonca je podľa mňa čestné tak spraviť.

Viete, pracovala som s rôznymi ľuďmi, mali za sebou ťažké životné skúsenosti – mnohí klienti mi zverili svoje tajomstvá a nikdy by som ich dôveru nezradila. Dokázala som s nimi úprimne súcitiť – a naozaj s nimi hľadať to, čo je pre nich samých dôležité v ich živote. Neodsudzujem človeka, že sa ocitol v zlej životnej situácii – vo väzení, či protialkoholicky sa liečil – ak sa zmenil a žije čestne. Myslím, že som tolerantný človek a empatik, ale mám jasnú profesijnú hranicu.

Nikdy by som nepracovala s človekom – ani s dieťaťom – o ktorom by som vedela, že utýrali zviera. to je moja osobná hranica. Keby za mnou taký klient prišiel, odmietla by som s ním pracovať a odporúčala by som mu poradenstvo u kolegyne. Ak by som to zistila počas už prebiehajúcej práce s ním, presunula by som ho ku kolegyni. Pokladám za profesijne správnu sebareflexiu, že s takým klientom nedokážem pracovať nezaujate.

A na to isté stanovenie osobnej hranice má podľa mňa právo aj pekár. Nechce piecť niektoré výrobky, porušovalo by to jeho osobné hodnoty – je to jeho právo voľby.

 

Záverom…

Prípad transgenderovej právničky je príkladom toho, ako absurdne dokážu niektorí „minoritní“ jednotlivci najviac škodiť svojej minorite sami.

Ako ukazuje tento prípad, podaktorí z nich sú precitliveli na svoje vlastné práva – ale úplne necitliví voči právam ostatných…

 

Elena   22.8.2018

 

K diskusii:

Nuž, MilanT, všetky naše presvedčenia sú iracionálne z istého uhla pohľadu. Uisťujem Vás však, že je profesionálnejšie, aj ľudsky odvážnejšie a úprimnejšie povedať, že moja morálna hranica mi bráni pracovať s takým človekom objektívne, než sa mu venovať s premáhaním a nechuťou, vždy sa to totiž odrazí na výsledku, ak niečo nerobíte s otvoreným srdcom a  naplno. A netrápte sa predstavou, ako odkopávame od dvier bez pomoci  takéto deti – týranie zvierat v tejto spoločnosti veľa ľudí bagatelizuje a prehliada, preto tí, ktorí ich týrajú, prichádzajú za pomocou obvykle podstatne neskôr, až ako klienti väzníc či psychiatrií…

A čo by robili tie ženy, keby lekári odmietali interrupcie? Nuž, porodili by v takom prípade – a tie deti by žili – lebo podľa mňa život dieťaťa nie je hračka, s ktorou sa možno hrať podľa ľubovôle. Je dostupná antikoncepcia, ak niekto nechce dieťa. Aj výchova ku sexuálnej zodpovednosti by bola namieste, prerušenie tehotenstva by malo byť krajným riešením…

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985716x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie