Založ si blog

Na krídlach vetra 4. – Poistenci VšZP, traste sa. ..

Poviem vám teraz, že kvôli čomu.

 

Všeobecný praktik…

Najnovšie sa objavil na fb stránke Všeobecný praktik príspevok, o progrese v ťažkých rokovaniach so VšZP, ako sa do nich pustia po dobrej mediálnej príprave. A od 1.12.2018  nastúpi nezmluvný vzťah – pre pacientov VšZP by boli s poisťovňou nezmluvnými „pokladňovými“ lekármi. Pacient podľa nich predsa potrebnú zdravotnú starostlivosť dostane, zaplatí ju v plnom rozsahu – na úrovni reálnych nákladov – lekárovi, potom dostane účet, ktorý mu jeho poisťovňa preplatí v dohodnutej výške (cynicky dodávam, že pravdepodobne v plnom rozsahu nepreplatí – a pacient sa môže ťahať s poisťovňou alebo štátom po súdoch desaťročia v snahe vydobyť si platnou Ústavou SR garantovanú bezplatnosť zdravotnej starostlivosti).

Podľa tejto nimi prezentovanej filozofie sa musí o bezplatnosť zdravotnej starostlivosti poistencovi postarať zdravotná poisťovňa, lebo s ňou sú v zmluvnom vzťahu pacienti, a nie lekári. Lekári v uvedenom článku zvažujú pre pacientov paušálny poplatok pri návšteve lekára 20 eur, ktorý by im potom mala refundovať zdravotná poisťovňa. Takýto poplatok je podľa autorov tohto pútavého článku – zrejme teda lekárov – celkom primeraný.

No čo k tomu dodať? Na adresu lekárov radšej nič, lebo nič slušné sa na to povedať nedá.

Ak pokladajú slovenskí lekári za normálny a prijateľný poplatok 20 eur za pacienta, potom sa už nečudujem ich nekonečnej pahltnosti ohľadne platov – zrejme vôbec nemajú reálnu predstavu, koľko mesačne má u nás na živobytie jeden dôchodca, alebo bežne pracujúci človek, ktorý zo svojej mzdy musí uživiť rodinu.

 

My všetci sme „všeobecní praktici“…

Zo zákona nemôže existovať nevypovedateľná zmluva – ak poisťovňa preukázateľne nebude plniť podmienku zaistenia bezplatnej zdravotnej starostlivosti (čo určite nebude, lebo zvýšené výdavky na pahltnými lekármi vypisované účty nepokryje), tak zmluvu s ňou zrušíme. A prestaneme bezodkladne aj platiť zdravotné odvody, ako inak.

Samozrejme, v rámci vylepšovania a úspory pre zdravotnú poisťovňu som za to, aby žiadny lekár nikde neevidoval moje údaje a nebral za to nijaký pravidelný poplatok. Svoju kartu budem mať u seba, ak k nejakému lekárovi pôjdem, tak si ju so sebou donesiem. Nevidím preto dôvod, aby im poisťovňa platila za mňa akýkoľvek pravidelný poplatok.

A hej, budem trvať na tom, aby sa všetky s. r. o. spoločnosti lekárov zmenili na spoločnosti ručiace za všetku spôsobenú škodu v plnom rozsahu – pretože spoločnosť typu s. r.o. ručí za spôsobené škody len do výšky vkladu zakladateľa. Nuž tak.

 

 

Za pacientov kopú?

Nie až tak dávno sa v rámci VVSL (veľkého vydierania spoločnosti lekármi) vzduchom niesli reči, že „veď tu nejde len o platy – ale hlavne o dobro pacientov“.

Tieto ušľachtilé reči o dobre pacientov, za ktoré zdravotníci v skutočnosti bojujú, viali ako zástava vo víchre. No prečo by sme nepodporili ľudí, ktorí chcú naše dobro? Nech im pridajú – znelo kde-tu prajne. A naivne.

Lebo platy lekárov sa zvyšovali a zvyšovali, neustále sa dožadujú ich ďalšieho zvyšovania, ale dobra pre pacientov sme sa nedočkali.

 

Aspoň 1 600 eur zdravotným sestrám, inak odídu…

Áno, áno – teraz zameriam svoju malígnu starostlivosť na zdravotné sestry. Tie podľa médií najnovšie požadujú zvýšenie platov aspoň na 1600 eur bez nadčasov – vraj aby neodišli.

Oháňajú sa pracovnou preťaženosťou. Ako zvýšenie platu vyrieši ich pracovnú preťaženosť? Ak by im šlo o dobro pacientov, namiesto dvojnásobných platov by žiadali dvojnásobok sestier.

Nuž, vydieranie v priamom prenose – ako to inak nazvať. Zasa raz – podotýkam pre tých, ktorí trpia výpadkami pamäte aj na také krátke obdobie, ako je jeden rok. Nespomínate si, ako chceli dostať pacientov do ulíc bojovať za „práva sestier“? Iste, základná mzda 800 eur v hrubom je nedôstojná, ale nielen pre sestry. A akými výpočtami prišli na sumu najmenej 1600 eur?

Analyzujme teraz myšlienku rapídneho zvýšenia platov sestier a jej súvislostí

      • zvyšovanie platov v spoločnosti musí byť úmerné, t. j. zvyšovať jedným na 100 percent západných platov a druhým z nich dávať 10 percent, to nie je dobrá úmera. Zvyšovať treba v štáte percentuálne spravodlivo – nielen sestry chcú platy ako na Západe – aj upratovačky, predavačky, šoféri autobusov, no všetci, nevidím dôvod, prečo jedni áno, a druhí nie.

A otvorene – ak sa má zvyšovať na Slovensku plat na dvojnásobok sestrám, potom je od tejto vlády samovražedná odvaha dať učiteľom 10 percent až v januári 2019 a snažiť sa tváriť, že učitelia určite zabudli ako mali dostať teraz v septembri navýšenie o šesť percent – pretože tento rok sú bez akéhokoľvek navýšenia platov.

      • mohli by sme pokračovať ďalej, profesiu po profesii – sociálne služby, verejná správa, policajti – nadeľovanie štátu z hľadiska podielu na tvorbe zisku v štáte (lebo zisk spoločnosti nie je len hmotný, ale i nehmotný) – je skutočne podivuhodné.
      • zúfalý stav hygieny podaktorých slovenských nemocníc prezentujú deň za dňom na facebooku Nekŕmte nás odpadom fotografiami zhrození pacienti. Rovnako rôzne blogy popisujú ešte zúfalejší morálny stav týchto zariadení – správanie niektorých členov personálu – a to ani nemusia byť opití, ako lekár z pohotovosti v istej nemocnici v tohtotýždňových správach – neadekvátne reagujú i za triezva… Naozaj pri takejto úrovni služby pacientom chcete, sestry aspoň 1600 eur? A za čo by bola kvalita správania, prosím?

 

Zdravotníci skrátka potrebujú okuliare…

Nie ružové, tie majú. Potrebujú vidieť realitu. Lebo podľa mňa sa na ňu nepozerali už hodne dlho. A ich nápady v poslednej dobe svedčia o tom, že by potrebovali naozaj silné dioptrie.

 

Záverom…

No čo povedať na adresu slovenských zdravotníkov?

Jasné že im ide o naše dobro – tak si im ho nedajme vziať…

 

Elena  8.9.2018

 

 

 

 

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984367x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie