Založ si blog

Na krídlach vetra 8. – Stretnutie s ministrom. ..

Dnes sme sa stretli s ministrom spravodlivosti – my, matky z Otvoreného listu premiérovi.

Sedela som nadránom v hosteli. Mala som so sebou jednu šamanskú knihu, ale nechcela som rušiť ostatné spiace ženy. A tak som len sedela v tej tme, zababušená v paplóne. Nemala som strach z nadchádzajúceho stretnutia, len som uvažovala o tom, čo všetko sa za tie roky od smrti syna v mojom živote zmenilo. Keby žil Maroško, žila by som život, aký som žila predtým dvadsať rokov. Bolo mi z tých spomienok hrozne smutno – za synom, a aj z toho, že tam za neho musím stáť iba sama. Tá lekárka, čo usmrtila moje dieťa, zosypala celý môj dovtedajší život. Neľutujem sa, len si tak lížem rany.

Deň prebiehal rýchlym tempom – stretnutie s ministrom, nahrnuli sa viaceré médiá, naše otvorenolistovské „doznievanie v rozhovoroch“.  Bolo to vlastne naše prvé spoločné stretnutie, sme z rôznych kútov Slovenska.

Ja som namiesto ďalšej noci v bratislavskom hosteli skončila nakoniec v Nitre u Kajky, trochu mi ukázala mesto, rozprávali sme sa  a večer dookola pozerali spolu tie správy o našich deťoch.

Viete, nedá sa vypovedať všetko to nami matkami prežívané, čo so smrťou našich detí súvisí –

  • je to nielen bolesť zo straty dieťaťa, ktoré nežije len kvôli chybe niekoho iného. A tá bolesť je silná – viete si predstaviť, žeby niekto zabil vaše dieťa?
  • kým trauma v iných oblastiach spôsobuje postraumu niekedy, podľa odborníkov smrť dieťaťa ju rodičovi spôsobí vždy. Posttraumu nemožno liečiť, kým trvá traumatizujúca situácia – čiže neriešením štát našu posttraumu chronifikuje!!!
  • sú to aj postupy v prípravnom trestnom i súdnom konaní, nekvalitné postupy štátnych inštitúcií – zdĺhavosť postupov, na znalecké posudky čakáte rok a viac – to rozhodne nie je v poriadku,
  • ale aj správanie páchateľov po čine – tak o tom by sa dali písať hotové romány (nie, prepáčte, horory!).

Boli sme vystavené ohováraniu a osočovaniu  ja i druhé mamy – vyhrážky, ničenie hrobu mŕtveho dieťaťa ako v Sebinkovom prípade. Dokonca sa práve voči Dominike, Sebinkovej mame  dopúšťala neuveriteľne krutého a bezohľadného správania, ktorým ju takmer dohnala ku samovražde istá pani, ktorá je dcérou jednej zo zdravotníčok nemocnice, kde pochybili – a konala tak – ako preukázalo policajné vyšetrovanie – počas pracovnej doby, ako pracovníčka krízovej linky ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny priamo z linky na pomoc obetiam násilia. Skutočne smutné.

Nevyjadrujem sa v tejto chvíli ku stretnutiu s ministrom – možno dám o tom viac zajtra, ak prídem domov z toho Šamorína ešte večer. Dnes cítim priveľký smútok a prázdno.

Zbieram teraz sily. Musím zajtra urobiť ešte jeden výkop za svoje dieťa…

 

Elena   12.9.2018

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935904x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie