Založ si blog

S láskou 1. – Priezračné okamihy. . .

 

Máte také miesta, ktoré hlboko oslovujú vašu dušu?

Hovoria s vami láskavo, cítite sa tam voľne a slobodne, vzduch je tam voňavejší, slnko tam svieti žiarivejšie. No tak, viete o čom hovorím, máte tiež také miesta, však? Pre mňa je jedným z takých miest, ktoré roztancujú moje srdce vyhliadka. Teraz dvojnásobne skrásnená jeseňou. Bežím tam, keď mi je smutno. Sedela som tam i v nedeľnom popoludní v záplave slnečných lúčov, farieb a nežného tepla.

Ach, hej, pre toto milujem jeseň – ten hrejivý slnečný svit, prenikajúci dňom až do jeho najhlbšej podstaty. Nepáli horúcim dychom ako v lete, hladká svojimi lúčmi neskutočne jemne. Zlatistosť slnka ešte znásobuje zlatožltá farba lístia všade naokolo, sem-tam premiešaná sýtou červeňou. No celá ja, táto jeseň – napadlo mi náhle v priezračnom okamihu uprostred tej zlato-červenej záplavy – tiež mám vlasy občas blond, inokedy zasa v rôznych odtieňoch červenej.

Naozaj to bol priezračný jesenný okamih – vlastne celá hŕba priezračných okamihov, sedela som na vyhliadke pár hodín. Diviaky rozryli celý chodník, aj miesta kde som sedávala – a tak som si našla povyše v kopci v lese malé, slnkom nádherne zaliate miesto. Bolo to čarokrásne miesto, s výhľadom až ku sysľom, dolu pod cestou a do diaľky na modrasté kopce. Les ma ukryl vo svojom náručí a ticho som si čítala knihu, ktorá sa ku mne kedysi dostala náhodne, z antikvariátu pri objednávke učebníc pre dcéru, zaktivizovala sa teraz v mojich myšlienkach. Vlastne viem presne, kedy som ju tu čítala, na Veľkú noc – vám to nehovorí nič, mne veľa. Ešte stále presne neviem, čo mi chce kniha povedať, no cítim jej zvláštnosť.

Ticho lesa náhle prerušili pravidelné zvuky, kroky drobných kopýtok – v prvej chvíli mi úplne nelogicky napadlo, že medveď (no nelogicky, s medveďom ma prepojila vízia cesty lesom),   takmer ihneď som sa však z mrazivého strachu spamätala – no tak, Elena, veď kopytá... Tak žeby tie diviaky sa vracali lesom uprostred popoludnia? Uff, nie, kdeže, to dievčatá – i moje dieťa – dorazili na vyhliadku na koňoch. Po chvíli chodníkom odklusali a obklopovalo ma znovu ticho.

Vzduchom poletovali listy, po jednom sa váhavo odliepali zo stromov všade naokolo, ticho a pokojne sa kĺzali k zemi. Snažila som sa ich let nafotiť – no zrejme sú veci, ktoré nemožno len tak zachytiť na fotografii – a možno len ja fotograf – laik nepoznám tie správne finty. Ach, áno, sprevádzal ma tam môj najlepší priateľ, vietor – našiel ma v lesnom zátiší a hádzal mi listy znovu a znovu. Všade okolo mňa plávali vzduchom, zo dvakrát mi nejaký z nich vmotal do vlasov. Čistinka sa ticho trblietala v slnečných lúčoch. Milujem také chvíle čistej radosti zo života. Neviem, kto z vás mi v tejto chvíli rozumie s tými „priezračnými okamihmi“  – vlastne poznám len jediného človeka, ktorý by mi asi naplno porozumel, lebo je rovnaký ako ja – teda, aby ste to nepochopili zle, je to Nat Jessel, hrdina môjho srdca zo Šmídovej trilógie o čistých radostiach nášho života. Rozlúčila som sa s vyhliadkou v neskorom popoludní.

A hej, včera som sa lúčila s popradským vraním parkom. Slnko sa prepletalo korunami stromov, vrany namiesto parkom lietali popri autobusovej stanici, vzduchom sa nieslo ich hlasné krákanie. Mám zrakový typ pamäte, viem si ten okamih i teraz na chvíľu privolať. A s vami sa podelím o pár fotiek…

 

 

Záverom…

Dáme nejakú náhodnú myšlienku otvorením knihy? No veď hej … „To svetlo v tme svieti – a tma ho nepohltila…“

Hm, čo vám to hovorí? Ja presne viem, čo to hovorí mne – a zajtra to prezradím aj vám…

 

 

Elena    16.10.2018

 

P.S.: Fotografie sú moje ako píšem – z vyhliadky, ale aj tie z vranieho parku ešte v tejto jedenástke nahodím…

 

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8911787x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Kategórie