Založ si blog

S láskou 5. – Nevyhadzujte deti do vzduchu. . .

Každý deň má svoje čarovné okamihy, tak isto ako každý z nás má svoje „zlatisté odlesky“. Nevidí ich každý, jedno ani druhé – i keď ich má každý priamo pred očami.

A ja sa dnes chcem podeliť o farebnosť môjho včerajška. No áno, kadečo vám chcem povedať – ale nadpis vystihol tú najviac podstatnú vetu. Prezradím vám, prečo nemáte deti do vzduchu nikdy, nikdy, nikdy vyhadzovať.

 

Prekrásne miesto, úžasní ľudia, silné výpovede…

No o čom inom ako o včerajšej konferencii v Košiciach – podelím sa s vami o pár informácií z nej. Bola o človeku na periférii spoločnosti a deťoch v ohrození, mala som tam i ja jednu prácu spoluautorsky a jednu autorsky. Naozaj zaujímavé práce z rôznych oblastí tam odzneli. Silné témy, pri niektorých z nich som potláčala slzy v očiach.

Nádherné priestory teologickej fakulty – prosté, neprečačkané, s nádychom dávnych čias, uvedomila som si, ako veľmi ma priťahujú miesta práve s takou atmosférou. Vlastne aj ľudia – mám rada obyčajných a prirodzených ľudí, láskavých, životne múdrych, plných hrejivého tepla, s pokorou v srdci. Bolo tam takých dosť. Cítim, že na miestach, kde sa stretne viac takýchto ľudí, je vzduch akýsi iný, prúdi tam veľa pozitívnej energie. Množstvo zaujímavých podnetov som si odtiaľ odniesla, aj pozvanie ísť prednášať až do Michaloviec som na konferencii dostala – tam na východe som nikdy v živote nebola, je to zvláštna výzva. A cestou z konferencie na nádvorí pri plote nádherný srdiečkový kameň veľký ako dlaň na mňa čakal. Cítim v tieto dni, ako láskavo ma Osud drží v dlani a nežne ma ohrieva svojim dychom. Aj to, ako hlboko som sa ukryla do seba, zaspali moje sny, aj ja sama.

 

Netraste deti…

Jednu z tých nie mojich prác vám teraz priblížim – s témou „syndróm traseného dieťaťa“.

Ak ste o ňom ešte nepočuli – nikdy, nikdy, nikdy nevyhoďte žiadne malé dieťa do vzduchu. Neuvedomujeme si my rodičia, aké ohrozujúce môže byť hrať sa s dieťaťom hru „letí, letí“, vyhadzovať dieťa do výšky. Dieťa sa síce smeje, no následky preň môžu byť veľmi závažné. No a naozaj neverím, že by ste nebodaj nejakým malým dieťaťom v hneve triasli, keď plače – lebo tie následky u detí sú naozaj tragické. Je iné čítať o nejakom syndróme v odbornej literatúre a iné vidieť príbehy detí, ktoré naň doplatili zdravím či životom. Osobne si myslím, že každý, kto je nahnevaný a použije akékoľvek fyzické prejavy hnevu – rozbíjanie vecí, sácanie kohokoľvek, trasenie či akékoľvek iné prejavy agresie, by sa mal psychiatricky liečiť. A ak triasol dieťaťom, nemal by už nikdy zostať bez dozoru so žiadnym dieťaťom.

Nikdy netraste malými deťmi a nikdy ich nevyhadzujte do vzduchu.

 

Detský hospic…

Druhou pre mňa silnou témou bola téma detí, zomierajúcich v hospice. Je tak veľa lásky potrebné v tomto svete, deti by nemali zomierať – a už vôbec by nemali zomierať osamotené kdesi v nemocniciach.

 

Záverom…

Niekedy uvažujem o tom, ako by ľudia nemuseli snívať o raji po smrti, ak by ho vytvorili tu na Zemi. Brzdí nás v tom zrejme rozdielnosť predstáv, ako by taký raj vyzeral –  niektorí by si v ňom chceli bez zábran užívať, iní by ho videli ako svet v pohodlí a bez práce, ďalší zasa ako svet bez akýchkoľvek hraníc, obmedzení, limitov. Pre mňa by raj nebol miesto, kde v potokoch tečie mlieko a na stromoch rastú koláče – len úplne obyčajný, pokojný život, s radostnými okamihmi a úprimnou vďakou za všetko, čo v ňom je, so zmysluplnou prácou na Území anjelov a láskavými ľuďmi okolo mňa. K takej predstave raja vlastne ani netreba veľa, stačí ak sme čestní, milujúci, neubližujeme, snívame a kráčame sa svojimi snami…

 

 

Elena   25.10.2018

 

P.S.: Áno, to je môj včerajší srdiečkový kameň – a fotografia je moja

K diskusii – iste, toto nie je odborná štúdia. Len inšpirácia, aby ste sa o detailné informácie, ako môžete neopatrným narábaním s malým dieťaťom  – i s dobrým úmyslom – spôsobiť mu celoživotné závažné zdravotné následky, alebo aj smrť.

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8983811x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie