Založ si blog

Som 8. – Ste kniháči?

Čítate radi? Pokladáte aj v dnešnej dobe knihy za niečo, čo nie je len tak ľahko zameniteľné pdf súborom v čítačke, pretože keď knihu držíte v rukách a listujete stránku za stránkou, tak je to pocit nenahraditeľný?

Tak ako, ste kniháči? To si dnes večer budeme dobre rozumieť.

 

Čas kníh…

Ťažko povedať, kedy vzniká magický vzťah my a kniha. Pamätáte si na tú chvíľu, kedy vás čítanie kníh chytilo za srdce?

Ja to viem úplne presne – už som kedysi i v blogu prezradila, že v prvý deň základnej školy. To som konečne mohla ísť do knižnice. A hrdo som si odtiaľ odniesla Tajomstvo dračej steny od Žarnaya, prečítala som ho za dva dni, dodnes nechápem ako som sa sama pomocou tej knihy naučila plynule čítať. Ale tichý hlások, ktorý ma volal stať sa kniháčom, znel zrejme oveľa skôr – pretože na to, aby som mohla ísť do knižnice, som nejaký čas dychtivo čakala. Zvláštne, doma sme mali veľa kníh, aj rozprávkových, no tie som čítala až počas prvej triedy.

 

Obľúbená kniha…

Vekom sa menia „najsamobľúbené“ – presnejšie, nemenia sa v dospelosti, len ich pribúda. Mala som i ja chvíle, keď som plakala s Muntheho Knihou o živote a smrti, alebo s Dostojevského Zápiskami z mŕtveho domu, aj okamihy, kedy som sa smiala so Šmídovými Čistými radosťami, alebo s Frýbovou s jej Robinom druhým i s Malinkatým kreténom. Tiež chvíle, kedy som so zatajeným dychom putovala cez Světy bez hranic, či životom Betty Mc Donnaldovej v knihe Čo život dal a vzal. Mohla by som dlho menovať. Z tých  najnovších pre mňa úžasná je kniha Strážca majáku, priputovala so mnou z jedného konštelačného víkendu z Prahy, už som ju v blogu vtedy spomenula.

A držia ma za srdce vždy znovu a znovu – naozaj mi neprekáža čítať knihy opätovne.

 

Knihy majú zvláštnu čarovnú moc

– dokážu nás úplne pohltiť, vtiahnuť do neznámeho sveta. Prihovárajú sa čarovným hlasom. Čas plynie a my kráčame stránkami knihy. Nežne sa usmievajúc, veselo sa smejúc, alebo utierajúc si slzy z líc – dýchame s knihou, žijeme s príbehom, srdce nám tichučko bije jeho rytmom.

Je zvláštne, ako hlboko naše srdce niektorá kniha zasiahne, ako v nás zakaždým čosi premieňa. Nie je to len o „voľnočasovaní“, relaxe a pohode, ale o vnútornom dialógu „ja – kniha“, z ktorého vychádzame vždy trochu múdrejší. Nejde o všetky tie prečítané informácie, ak sme kniháči, tak máme knihu, ktorá nás osloví, prežutú, prežitú a precítenú. Akoby jej prečítaním nejaký kúsok skladačky dosadol na to správne miesto v nás.

 

Dokážete sa tak naplno pohrúžiť do čítania? 

Fúha, ja hej. Neprečítala som ale teraz už nejaký čas takmer nič, pár kníh mám nakopených. Víkendový mrazivý vietor u nás v horách pretkával slnečné lúče, ktoré presvetľovali posledné záblesky jesene pred avízovaným snežením. Odradil ma od cesty do kopcov. Prečítala som dve knihy o konšteláciách, tretiu prečítam zajtra cestou v buse, konečne ich dcéra vráti do knižnice (konštelácie mám hlboko v srdci, staviam ich rada, dávajú mi hlboký zmysel, hodne ma učia).

Vytiahla som aj Šmída s jeho Čistými radosťami, nakoniec som ho neprečítaného dnes odložila, lebo v tomto cestovateľskom týždni mu bude lepšie v poličke (plánovaný Poprad i Bratislava, no aj neplánovaná zajtrajšia pracovná Banská Bystrica). Nuž Šmíd počká do piatku, kým docestujem.

 

Záverom…

V mojom srdci má stále miesto svet kníh a čas kníh…

Moc by som si priala, aby sme si udržali vzácnosť kníh pre tento svet. Silu  a čaro vzťahu s nimi, úctu k nim.

Som skrátka človek dávnych čias…

 

Elena   19.11.2018

 

P.S.: Nemám na Bystricu ťažké srdce za zajtrajšiu cestu, v piatok mi zázračne splnila prianie – po dlhej dobe som si kúpila darček, za tú zvládnutú obhajobu. Môj splnený sen je na fotke. Labradorit. A larimar – koincidencia ma minulý týždeň k nemu doviedla na pintereste, a ja som počula jeho tiché volanie, je to neskutočne pochabé, akú obrovskú radosť z neho mám.

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002832x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie