Založ si blog

Iba slová 2. – Ak dnes chcete niekomu pomôcť. . .

 

Ak dnes chcete niekomu pomôcť, potom ste ten správny človek. A je ten naozaj správny čas. Lebo veľké veci sú vždy o tých správnych ľuďoch a o správnom čase.

Môj dnešný blog je presne o tom.

 

Ten správny čas…

Vianoce sú príležitosťou na „deň dobra“.

S prekvapením som pred chvíľou dočítala, že niektorí to posunuli „vianoce sú až večer“. A zasa u nás doma v časoch môjho detstva boli „vianoce celý mesiac“. Naozaj sme sa všetci úprimne snažili po celý čas adventu byť láskaví, lepší ako inokedy. Mne to dáva aj väčší význam – snažiť sa byť láskavejší a lepší jeden mesiac, ako snažiť sa o to jeden deň.

 

To, čo je správne…

Niekedy popri nás ticho a nenápadne prechádzajú tie správne veci, tí praví ľudia, tie najväčšie životné šance. Nevnímame ich, zaslepení hlukom, falošnými hodnotami, vlastným strachom, či zhonom, v ktorom žijeme. Uvedomíme si to v jednej chvíli. A vracajú sa nám do života, zvláštnym spôsobom, naliehavo nám ich privieva znovu a znovu.

Od skorého rána mi Zámer sveta ukazuje dookola práve toto ponaučenie – karty, I-ťing, aj tri knihy, ktoré som vystrašená tým posolstvom nenáhodne náhodne otvorila. Zámer sveta dáva jasne najavo, že vedie – „pozri, je to tak, bodka“.  Žiadne filozofovanie, žiadne vysvetľovanie, žiadne falošné úhybky – „takto to má byť, bodka“. Pracuje to s mojou hlbokou nedôverou – hoci rozumovo viem, že na budovanie veľkých vecí musia byť veci spoľahlivo usporiadané, necítim zatiaľ dôveru v srdci, celú ma strach zaplavuje.

 

Tí správni ľudia, ten správny čas…

Na to sme si už odpoveď dali – správny čas dnes, správny človek vy. Komu a ako dnes môžete pomôcť?

Sú to dvaja mladí ľudia. A predsa sa postavili ku životu zodpovednejšie ako mnohí dospelí.

  1. Matúš

V článku Kedy je chlap chlapom som písala predvianočne minulý rok jeho príbeh a príbeh jeho postihnutého brata Kubka

www.elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/11/30/slova-srdca-1-kedy-je-chlap-chlapom/.

Chlap sa stáva pravým chlapom nie svojim vekom, ale vtedy, keď sa začne správať ako chlap.

Matúš vyrába nádherné voňavé mydielka, aby mali z čoho zaplatiť plienky pre Kubka – má facebookovú stránku Vymydli si.

Prosím, ak chcete naozaj pomôcť, kúpte si tam dnes nejaké mydlá.

  1. Sany

Už dva roky je jej adoptívna mama Iveta mŕtva – zomrela na rakovinu. Po celý život, od svojich 23 rokov, sa Iveta starala o „cudzie deti“ – najskôr vychovala tri deti svojho brata, potom sa stala profimamou a vytvárala domov pre deti z domovov.

Sany prerušila štúdium na vysokej škole, pracuje ako predavačka – prevzala mamine záväzky – pretože hodiť plecom „veď to boli mamine záväzky“ znamenalo, že sa vo veku 3 a 5 rokov vrátia kamsi do domova Lucka a Simi. Pre ňu sú to sestry. A tak sa Sany snov o vysokej škole nadobro vzdala a namiesto štúdia popri práci zháňa ešte brigádu, aby vyžili. Článok Dozerá na deti z neba priniesol časopis Plus 7 dní – a redaktorka Šelestiaková, autorka článku, určite má na rodinu kontakt.

Neviem, či sa nájde niekto, kto by Sany dokázal finančne podporiť tak, aby mohla vyštudovať vysnívanú vysokú školu. Moc jej to prajem.

  1. Xxx

Napísala som o dvoch mladých ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc. Ale možno aj vo vašom okolí je niekto, kto ocení misu s koláčmi, či za tanier teplej kapustnice, šalát a rezeň. Ľudia často nežiadajú o pomoc, hoci ak im ju niekto poskytne, je to pre nich malý zázrak.

A tak sa – do tretice – dobre obzrite okolo seba práve teraz. Možno ten tanier koláčov niekomu zozázrační pre neho osamelý čas Vianoc.

 

Záverom…

Nadýchnite sa, cítite tú zázračnú vôňu Vianoc? Počujete cingať ich strieborné zvončeky a kdesi v hĺbke seba znieť Tichú noc? Pozrite sa na ich trblietavé svetielka, dotknite sa ich nežnej krásy rukami – a hlavne sa do nej ponorte celým svojim srdcom…

 

 

Elena  24.12.2018

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937201x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie