Založ si blog

O Slovensku 1. – Ako sa minister Gál o exekučné amnestie snažil. . .

Poviem to na úvod rovno – minister spravodlivosti Gál sa naozaj snažil, aby problematiku exekučných amnestií nejakým slušným spôsobom vyriešil. On sám kedysi v závere roka upozorňoval dlžníkov, že výhodnejšou cestou ako exekučná amnestia pre nich bude osobný bankrot.

Takže dnes otvorene a jasne pohovoríme o tom, prečo jeho snaha ešte stále nie je úspešná.

 

Exekučné amnestie na Slovensku…

Je to ťažko riešiteľné, celá tá problematika exekúcií rázne a zásadovo, keď na čele štátu stojí človek, spájaný so vznikom nebankoviek u nás. Tomu plne rozumiem. Nechápem len, prečo ešte stále – a hlavne, prečo vôbec – na čele štátu stojí. Už dávno mala vláda odvolať takého prezidenta, ak sám nemal žiadne morálne zábrany snažiť sa byť prezidentom s takou minulosťou, ani nedokázal aspoň po jej prevalení čestne odstúpiť.

Písala som už opakovane o problematike exekúcií v mojom blogu. Týkajú sa mnohých Slovákov. Sú s nimi spojené ľudské tragédie, bieda, zničené životy, samovraždy.

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/10/28/vykop-3-ako-sme-sa-stali-rukojemnikmi-exekucii/

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/02/09/cestou-7-exekucne-amnestie-i/

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/02/09/cestou-8-exekucne-amnestie-diel-ii/

 

 

V čom má minister Gál pravdu…

Exekúcie sa u nás umelo naťahujú, v tom s ministrom Gálom súhlasím. Sú potom bremenom pre súdy a aj pre samotných dlžníkov, ktorí ich nevedia zaplatiť. Pritom tých exekúcií, ktoré sú staršie ako päť rokov, je u nás tri a pol milióna.

Zlé je, že niekto dopustil vznik takejto situácie a nekonal včas – a že za také „vedenie štátu a občanov“ nemusí niesť žiadnu trestno-právnu zodpovednosť.  Lebo už dávno mala vláda SR pripraviť na ochranu ľudí, zastaviť nekresťanské úroky a exekučné kšeftovanie.

Rovnako súhlasím s ministrom Gálom v tom, že sa vyriešeniu situácie zubami-nechtami bránia hlavne špekulanti, ktorí odkúpili exekučné požiadavky za lacný peniaz – a chcú sa na nich nabaliť.

Nijako ich neľutujem, a pokojne by som menný zoznam takýchto „vymáhačov“ zverejnila, spolu so zoznamom „zelených mužíkov“, kšeftujúcich s drahou prvozmluvne garantovanou cenou zelenej energie, či ďalších podobných lumpov.

Ako uvádza včerajší článok v Pravde Gálove exekúcie vyvolali vlnu kritiky, čakajú tí kšeftári, kým dlžníci začnú poberať dôchodky. Stovky pripomienok ku návrhu zákona o zastavených exekúciách prišli.

 

Pre naivných dlžníkov…

Minister Gál dopracoval návrh, ktorý začala tvoriť už jeho predchodkyňa Žitňanská, na zastavenia konania v tých prípadoch, kde sa zjavne efektívne nič nevymáha, t. j. ak sa nevymôže aspoň 15 eur v priebehu roka a pol. Nie je to úžasné riešenie, ale tu už žiadneho dobrého riešenia niet.

Akosi sa teraz v médiách množia príbehy o nezodpovedných dlžníkoch, ktorí si teraz berú pôžičky s POZORUHODNOU NAIVITOU, že určite ich vraj potom nebudú musieť vďaka exekučnej amnestii splatiť. Takže, drahí vyrábači dlhov, exekučná amnestia je jednorazová záležitosť, nebude sa robiť tak ako oddlžovanie nemocníc dookola. Bude sa týkať výlučne exekúcií pred apríla 2017. A navyše – nejde o odpustenie dlhov, len o zastavenie ich vymáhania, ktoré môžu byť veriteľom obnovené podaním  na špecializovaný exekučný súd v Banskej Bystrici.

Ďalšie konania ohľadne exekúcií by mal riešiť práve on, čo pokladám za dobré riešenie. Lebo bude možné vychádzať pri riešení exekučných prípadov z judikátov toho istého súdu – takže rozsudky budú v mnohom predvídateľné. A je možné, že judikátov bude veľa, lebo zastavené konanie môže byť obnovené práve podaním špecializovanému súdu.

Ešte raz a jednoducho, drahí dlžníci – nejde a nepôjde o odpustenie dlhov dlžníkom, ani nemôže logicky ísť, lebo štát, ani súd, vonkoncom už nie minister nemôžu odpustiť súkromné dlhy, mohli by tak spraviť nanajvýš v prípade dlhov voči štátnym inštitúciám.

 

Niekto skrátka musí tú finančnú stratu zatiahnuť – a podaktorí dlžníci to zrejme nebudú…

Predpokladám, že časť podaní ale veritelia obnovia.

V čom s ministrom Gálom nesúhlasím je fakt, že by za trovy vedených exekúcií a aj exekútorom za vedenie exekúcií mali platiť štátne inštitúcie ako VšZP, či Sociálna poisťovňa, lebo by to šlo na úkor poctivo platiacich poistencov. Koniec–koncov, veľká časť ich dlhov je už v rukách špekulantov, takže zrejme u nich už nepôjde o veľké sumy – súdne trovy by mal súdu v týchto prípadoch zaplatiť samotný dlžník, to by som nastavila ako povinnú podmienku zastavenia exekúcie. Exekučné trovy by v prípade štátnych inštitúcií zatiahli exekútori. Ostatní veritelia – Asociácia poskytovateľov spotrebných úverov sa teraz nepoteší – nech tie  exekučné poplatky platia, no len paušálne a v nízkej sume, zákonom dopredu záväzne stanovenej. Nabalili sa páni exekútori nekresťansky na nešťastí mnohých ľudí, tak nech znášajú teraz tie straty aj oni sami.

 

Elena   15.1.2019

 

P.S.: Na margo poskytovateľov spotrebných úverov – dala by som do zákona doložku, že poskytovanie pôžičky človeku, ktorý evidentne nemá stály a dostatočne vysoký príjem, je podvodné konanie, za ktoré by mal samotný poskytovateľ úveru niesť trestnoprávnu zodpovednosť s nepodmienečným trestom. Verím, že podaktoré spoločnosti sa už teraz tešia na ten deň, kedy tu uverejním aj ich obchodné mená v rámci týchto pochybných praktík, i s faktami, pravdaže. A nielen to…

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939577x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie