Založ si blog

S láskou, mama 3. – Svet plný autistov. . .

 

Niektorí ľudia sa tvária zhrozene pri správe, ako nám pribúda autistov. https://www.pluska.sk/izdravie/liecba/zdravie/ciste-duse-deti-autizmom-stale-pribuda.html

Je to fakt. Pribúda autistických detí, presnejšie detí s pervazívnymi poruchami. Celosvetovo. Máme ich aj u nás, v každom okrese, pribúda ich. I včera som v rámci diagnostiky v regióne jedno také dieťatko stretla.

 

Hmmm, to je zlé, poviete si možno…

Podaktorí by ich najradšej odstránili zo svojho pohodlného sveta – aj pri článkoch o takýchto deťoch sa zakaždým „dobroprajne“ (anonymne, samozrejme, ako inak) ozývajú s víziou, ako by ich mali utrácať už pri narodení, ako sú na ťarchu rodičom, a podobne.

Keď sa také vyjadrenia objavili aj pri článkoch o mojom mŕtvom synovi, sprvu ma zranili a nahnevali – teraz s autormi tých výrokov hlboko súcitím – museli mať skutočne príšerných rodičov, keď z nich vychovali takéto niečo.

 

Náš svet je plný „autistov“

– nalepených na mobile, prežívajúcich veľkú časť dňa v umelej realite sociálnych sietí, videohier, iluzívneho sveta internetu.

Kráčajúcich nevidiaco ulicami miest.

Neuvažujúcich o nikom okrem seba.

S instantnými vzťahmi – niečo ako wifonka, polievka, ktorú túžim ochutnávať presne rovnako, ako zažívať umelé vzťahy. Nijako.

A to sú ľudia, ktorí sa zhrozia pri prečítaní správy, ako nám pribúda autistov…

 

Autisti okolo nás…

Prekrásny článok o autizme som včera večer čítala  http://mujautismus.cz/2017/11/lvi-kral/

Všem autistickým dětem, dospívajícím, mladými lidem i dospělým patří říci:

„Jste neuvěřitelně silní. Jste neuvěřitelní tím, čím vším jste dokázali projít a co vše jste dokázali zvládnout. Nemusíte nám nebo nikomu jinému nic dokazovat. Jak věci jsou není vaše vina. Jde o naše neporozumění autismu a vašim potřebám a na začátku to není lehké vstřebat a překonat. Ale to není vaše vina. Jste dost dobří tak, jak jste, nepotřebujete nám nic dokazovat. Můžete být sami sebou. Můžete dělat, co vás baví, můžete se rozvíjet v tom, co vás zajímá. Možná jsme na začátku měli jiná očekávání, ale to jsme vás ještě neznali. Nezlobte se na nás. Teď už vás známe a těšíme se na vše, co společně prožijeme a na to, kam nás naše společná cesta zavede. Víme, že naše společné dobrodružství bude jedinečné. Nevypráví ho žádný jiný příběh, žádná jiná kniha. Budou ho vyprávět naše společné životy. Buďte hrdí na to, kým jste. Možná si připadáte osamělí, a cítíte, že nikam nezapadáte, ale nejste sami. Je spousta dalších lidí, kteří cítí totéž. Dnes už tomu rozumíme a jsme na vás opravdu hrdí. Lví skála čeká. Je jenom vaše.“

 

Chválabohu, že ich pribúda. Šanca pre tento svet je to…

Dokážu vnímať originálne. Sú stabilní, vedia kto a čo k nim patrí – navždy, ľudí svojho sveta nevymenia za nič a nikoho. Sú zásadoví, majú jasné pravidlá a dodržujú ich.

Sú to práve oni, kto nás učí ako prijímať odlišnosť, ako tolerovať pre nás nepochopiteľné. A ukazujú nám to, čo je naozaj podstatné.

Kedysi som v mojom blogu napísala, že autisti sú lepší ako my – lebo sú v našom spoločnom svete voči nám tolerantní. Sú oveľa tolerantnejší voči nám, ako my voči nim.

Hej, podľa mňa sú autisti šancou pre tento svet…

 

Záverom…

A ešte niečo vám prezradím.

Autisti sú ako dubáky. Nabudúce vám poviem, že prečo…

 

Elena   25.1.2019

 

K diskusii: Lakey, mali ste niekedy autistické dieťa? Ja áno. Môj syn ma naučil oveľa viac, ako akýkoľvek iný človek na svete. Bol pre mňa DAR.  

NIč viac si neprajem ako to, aby môj syn žil – zomrel vinou lekárky, už právoplatne odsúdenej.

A keď už prajete niečo zdravotným poisťovniam a ich rozpočtu – tak radšej menej alkoholikov, a menej odmien manažmentu bez reálnych pozitívnych výsledkov.

 

 

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8981523x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie