Založ si blog

O Slovensku 8. – Lebo Glváč. . .

 

Takže „prípad Glváč“ dnes máme na programe? Rovno na začiatok poviem, že pre mňa to nie je „prípad Glváč“, je to „prípad Glváč a volavka Ajka“.

Nie, dnešný blog nie je o tom, že by som zľahčovala „prípad Glváč“. Rozhodne to nie je podľa mňa len osobná vec, ak sa niekto schádza so ženou ľahkých mravov. Aj slobodný, tobôž keď má rodinu. Svedčí to o morálnych zásadách dotyčného človeka, o jeho charaktere. Ak je verejným činiteľom, o to horšie. Sú to zásadné veci – a nie maličkosti, ako sa nám tu ktosi snaží nahovárať. Aj ako sa snažíme podaktorí nahovárať sami sebe.

V tomto blogu ale nebudeme riešiť len poslanca Glváča a jeho údajné stretávanie sa so ženou, podozrivou v trestných činoch dvoch vrážd dokonaných a nejakých tých pripravovaných, podľa médií teda. Dokonca si dnes nevezmem na paškál ani jeho rodnú stranu, ktorá sa podľa mediálnych informácií vyhráža tomu, kto zavinil „únik informácií o jeho údajnej komunikácii“. Pozrieme sa na to, kto po ňom pokrikuje – nenájdete tu ale kritiku opozície, pozrieme sa sami na seba.

 

Kauza Glváč…

Príbeh je to škaredý, o tom niet pochýb. Je škaredý v troch rovinách

  • ako „osobná záležitosť“ Glváča, nezachoval sa podľa mňa ako čestný chlap so záväzkami, preto je pre mňa nedôveryhodný aj ako politik – o to viac, že popiera evidentné fakty komunikácie,
  • aj ako „volavka Ajka“, otázkou je, kto stojí v jej pozadí (žeby ten vysoký chlapík, ktorý máva klobúkom so suverénnym úsmevom a podľa Zámeru sveta ho potrestá nie svetská moc?), a tiež, čo tým sledoval, lebo zjavne šlo o podchytenie oporných bodov pre vydieranie v budúcnosti, takže o akú veľkokalibrovú špinavosť ide? na túto otázku by si mala naša spoločnosť dať rýchlo odpoveď,
  • tou treťou rovinou je samotná skutočnosť, kto po Glváčovi teraz na Slovensku pohoršlivo pľuje.

 

Glváč, fuj…

Zrejme všetci v tejto spoločnosti sú navonok veľkí bojovníci za morálne hodnoty – pokrikujú, ako nám v spoločnosti treba duchovné hodnoty, a morálku, a čestnosť. Akí by mali byť čestní a zásadoví všetci politici. Pohoršujú sa na Glváčovi.

Tak si kladiem otázku – to sa pohoršujú konaním Glváča i tie ženy, čo na Pokeci bez morálnych zábran nadväzujú známosti so ženatými chlapmi poza chrbát ich manželiek, a niekedy i za chrbtom svojich vlastných manželov?

Aj ich rodičia po ňom pľujú? Skutočne?

Aby sme si rozumeli, Pokec navštevuje aj veľa slušných ľudí, komunikujú tam s priateľmi. Ja som na tej sociálnej sieti reálne zvládla byť v priebehu troch dní dokopy necelej trištvrte hodiny. Náhľad som mala už po pár minútach – teda, spolu so záplavou správ od pánov z rôznych kútov Slovenska, v rôznom veku, a so zjavne rôznou inteligenciou. Jasné, objektívne poviem, že sa mi ozvalo aj pár slušných a naozaj milých ľudí. Všetkým som priamo napísala, že nehľadám známosti, ale informácie a odborníka na špeciálnu počítačovú službu. Lenže indivíduá bez morálnych zábran sa tam preukázateľne množia, ako baktérie v teple. A to som dala už v profile inteligentnú stopku úvodným mottom, že som ako semienko púpavy…“ (fúkneš silnejšie a odletím – z čoho mohli pochopiť, ak by boli duchom zdatní, že so mnou treba komunikovať jemne a krehko). Márnosť, viete ako som sa musela kontrolovať, aby som voči niektorým nebola ostrá? Nebolo to jednoduché, bola som plná hnevu, ale zvládla som to. Najtvrdšia formulácia, ktorú som za ten krátky čas použila, bola “Prosím, vysvetli mi, ktorej časti mojej vety – nehľadám si tu známosť – si neporozumel?“   Som láskavý človek, viem ako by ich rozhodila napríklad veta „zlatko, podľa toho čo tu píšeš, vidím, že Ťa práve pustili zo psychiatrie, ale vieš, myslím, že sa unáhlili…“

Podaktoré profily z okolia pobavili – aj som hneď svoje poznanie zverejnila, že Revúca sa iste stane športovou veľmocou, keď podaktoré obstarožné dámy všetky tie športy, uvedené vo svojom profile, začnú i realizovať. Zábavné bolo aj poznanie, ako veľa času trávia niektorí na tom Pokeci. Vypomohla kamoška, nepracuje a tak má času habadej, zdokumentovala to. Poviem vám, podaktoré obchody musia mať strašne málo zákazníkov (i kontroly), keď tam v rámci pracovnej doby predavačka presedí na Pokeci denne pár hodín.

A hlavne – nemyslela som si, že máme tu na Slovensku tak veľa ľudí bez morálnych zábran. Pre mňa ako demisexuála, ktorý musí nadväzovať vzťah dlho, krôčik po krôčiku, a najskôr srdcom, boli tie reakcie nepochopiteľné. Asi podobne sa cítia autisti v našom svete, že sa len tak začudovane rozhliadajú a nechápu…

Sexuálna nebrzdenosť a nečestnosť nie sú moderné hodnoty – ťažko povedať či ide o zanedbanú výchovu z rodiny, tak zúfalo potrebujú sex, či niekoho, na koho by sa nalepili. Alebo sú také hlúpe a naivné, že naletia hocikomu? Nepochybne majú nedostatok morálnych zábran, a je im jedno komu a ako svojim konaním ublížia. Otvorene priznávam, že ako súkromník – zamestnávateľ by som si určite našla dôvod, aby som takú osobu prepustila – práve pre to, čo mi jej konanie prezrádza o charaktere. Ja rozumiem, ľuďom bez morálnych hodnôt je ťažko pochopiť, že nejaké morálne hranice existujú, ale predsa jednoduché poučenie – nestačí zdieľať duchovne ladené citáty z rôznych stránok na facebooku a tváriť sa ako prevtelený Buddha, slečny a panie, treba žiť podľa morálnych zásad.

 

O čom vypovedá morálka? O tom, akí sme ľudia, akým spôsobom čelíme životným ťažkostiam a akým spôsobom odolávame kadejakým cestičkám pokušenia.

Ak sa pozrieme na zmeny rodiny v čase, sú nielenže viditeľné, ale menia aj jej základné charakteristiky. V súvislosti s tým sa menia aj hodnoty v spoločnosti. Formálne prezentuje stále ako prioritné hodnoty čestnosť, zodpovednosť, či stabilitu, no v skutočnosti netrestaním porušovania týchto hodnôt narušila jasnosť hraníc a pevnosť pravidiel, morálnych noriem.

Skutočne neviem, ako chceme v spoločnosti nadobudnúť morálne hodnoty, ak ich nebudeme všetci dodržiavať. Takže kým začnete pľuť po Glváčovi, pozrite sami na seba. A na svoje dcéry – alebo azda tie ženy bez morálnych zábran nám Číňania doviezli ako lacnopredajný tovar?

 

Myslím, že je čas si povedať pravdu – morálka je len jedna, a platí pre všetkých rovnako.

 

Elena    2.2.2019

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004364x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie