Založ si blog

O Slovensku 9. – Kým nezavelí Európska únia. . .

Poľský bitúnok prezentovali médiá tento týždeň, dookola a dookola.

Poviem pravdu, nepozerala som to, ani nepočúvala cielene, ale náhodne sa mu dostávali úlomky tých správ. Kým podaktorí sledovali, kam všade poľské mäso putovalo – niektorí boli vystrašení, iní nahnevaní, mne táto časť správy bola ľahostajná. Hovädzie mäso nekupujem, doma ho nejeme. Ani v reštaurácii si ho neobjednávame.

Mňa dávala dole iná vec. Nemohla som sa dívať na tie zúbožené zvieratá, ako empatik som sa zakaždým až vnútorne roztriasla tou ich bolesťou. (A to som mala som ťažké posledné dni, ticho som v sebe nariekala, neprestajne, už dávnejšie som nebola tak až na hranicu života smutná. Uvedomujem si, ako mi Zámer sveta cápe po prstoch, aby som sa konečne pustila. Aj nadávok som použila toľko, ako počas celého roka predtým nie  – no tak nadávam, beztak som kdesi na ceste k môjmu projektu úplne stratila dôveru k ľuďom, mykla som plecom.). No i napriek vlastnému zúfalstvu ma hlboko otriasalo to utrpenie kráv. Čo za obludy sa takto dokážu správať k živým tvorom? Moc súcitím s ich bolesťou. Nie, nie, nie, o tejto časti príbehu nemôžem ani písať.

Chcem ale poukázať na to, ako sme sa stali nesvojprávnymi vazalmi EÚ. Dnes popoludní médiá priniesli správu o tom, že my nemôžeme zakázať dovážať z Poľska mäso, aj nakazené, dokonca zdraviu nebezpečné, pokiaľ nám to nedovolí Európska komisia (EK). Neviem veru, koľko sa toho chorého mäsa doviezlo na Slovensku. Lebo článok v SME s názvom Slovensko podľa Matečnej nemôže zakázať dovoz poľského mäsa je zmätočný. Pri obrázku hovorí o dovezených 600 tonách, v texte o 600 kilách. Nuž, je to veľký rozdiel, zrejme ide o tých 600 kíl. Ale podstata je rovnaká – komusi tu ohrozili zdravie.

No hurá, hurá, hurá, nech žije EÚ – presne to je spolok, ktorý sme potrebovali.

To kedy sme stratili svojprávnosť rozhodovať na vlastnom území o tom, aby sme chránili zdravie našich obyvateľov? A my nemáme právo rozhodovať o tom, čo tu dovezieme, alebo nie?

A aby sme boli v obraze – rozhodovať o tom, čo smieme urobiť, v EK nebudú do pár hodín, ale v najbližších týždňoch si prejdú bitúnky. A potom až rozhodnú. Pokojne sa to môže vliecť pár mesiacov. No to by to mohlo byť toho nakazeného mäsa naozaj aj tých 600 ton. Však kšefty sú kšefty, vždy sa nájdu ľudia bez morálnych zábran.

 

Záverom…

Ujsť od tejto témy sa mi žiada. Tak čo rýchle a pekné na záver? Naozaj úprimne sa teším na knihu Zvířata v prekladu, ktorú som si kúpila, včera mi prišla, je o autistickom pohľade na zvieratá, ktorý je oveľa vnímavejší ako náš – ale ešte ju len idem čítať.  Tak otvorme nejakého Hellingera – lenže za nami môže byť niečo naozaj iba vtedy, keď zároveň hľadíme dopredu a očakávame to ďalšie, čo bude nutne nasledovať…“

No, hm, presný zásah ako vždy, viac k tomu nedodám.

 

Elena   2.2.2019

.

.

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987196x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie