Založ si blog

Oko draka 2. – Crux probat omnia. . .

Sú veci, ktoré na mňa skutočne vplývajú. Zdanlivé maličkosti, objavujú sa ako posolstvá zakaždým, keď som na hranici síl alebo dôležitého rozhodnutia. Upokojujú, zvláštnym spôsobom ma dokážu zastaviť. Pôsobia ako pofúkanie rany, hojivé objatie na diaľku, držanie za ruku, láskavý hlas „áno, poď, kráčaj“. Tiché prikývnutie „počujem a vidím Ťa, vnímam, čo sa s Tebou deje“. Napriek všetkému, vždy a stále na mňa platia. Svojim spôsobom ma to mätie, lebo ponorená v hlbokej nedôvere sa obávam toho, aby mi niekto tak rozumel. Neviem, či je to dobre alebo zle, že na mňa niečo dokáže takto silne pôsobiť, no úprimne si priznávam, že isté veci na mňa tak silne platia – prijímam to ako fakt a nad súvislosťami si radšej vôbec nelámem hlavu. Zakaždým ma dovedú k pozitívnej úvahe a načúvaniu koincidenciám a ďalšiemu vykročeniu. Je to zvláštne prepojenie, nerozumiem mu, ale rešpektujem ho.

No a po tej hore úprimnosti z úvodu, určenej nie každému, prezradím teraz vám všetkým, čo nadpis blogu znamená, a dám viac o tej myšlienke.

 

Kríž dokazuje všetko…

Áno presne to je preklad latinského textu z nadpisu. Ukazuje nám význam ťažkých chvíľ, ktorými prechádzame. A je to aj moja dnešná koincidencia, veľmi silná, ako to niekedy býva. Je z knihy Rohra Skryté súvislosti, náhodne vytiahnutej z košíka s ešte neprečítanými knihami. Hovorí o tom, že zmúdrenie je „dielom zármutku“ – a že Boh je nie pozorovateľom, ale  účastníkom nášho utrpenia. Príbeh Jóba je tam uvedený – a hovorí nám, že Boh niekedy ťažkými časmi netrestá ľudí za ich vlastné zlé skutky, ale preveruje stálosť ich vzťahu k nemu. Či v neho naozaj veria, a či pri ňom pevne stoja.

Budem úprimná – tomu v tejto chvíli rozumiem, spravila by som na jeho mieste presne to isté teraz každému, koho by som vpustila do môjho života, kým by som ho do neho vpustila. Je to o dôveryhodnosti, a o tom, že dôveru si treba získať a uvedomovať si jej cennosť. Takže ak zažívame ťažké časy, súvisí to niekedy so silným životným poslaním. Viem, že táto myšlienka sa odráža v poznaní o Cheironovi – zranenom liečiteľovi, aj v šamanstve, že šaman musí pred vykročením prejsť „malou smrťou“. No také hlboké pochopenie a súhlasné prijatie tej skutočnosti pre mňa nastalo teraz.

Posunulo ma to. Pripadalo mi to ako prikývnutie po minulovíkendovej konštelačke, ktorou som uzavrela vzťah s tou lekárkou. (Pravdaže, na svetskej úrovni páchateľ musí dostať primeraný trest, aby sa zachovala rovnováha dávania a brania, aj preto, že jeho úlohou je naučiť sa prevziať zodpovednosť za svoje činy.) Sprevádzal ma obrovský pocit nielen straty, ale aj viny, že som nedokázala moje dieťa uchrániť. Po tom, čím som prešla v minulom mesiaci, mám poznanie, že „to svetlo stále svieti“ a smrťou nič nekončí, aj pár ďalších vecí.

 

Záverom…

Otvorme nenáhodne náhodne knihu ešte raz.  „Tri, ktoré trvajú“ – presne to mi už pred časom otvorila táto kniha. Zrejme si toto posolstvo máme pripomenúť  – takže láska je pravý cieľ, viera je proces k nej vedúci a nádej je ochota kráčať k tomu cieľu bez s dôverou, bez jasného poznania cesty. 

To je všetko.

Vlastne nie – deň plný pokoja a pohody vám všetkým prajem…

 

 

Elena     10.3.2019

  

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8997729x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie