Založ si blog

Plamene 4. – Keď sa zjednotia sily v prospech dobra. . .

Nádherný článok predvčerom priniesol časopis Najmama. Píše v ňom:

Po tom, čo sa mamy a otcovia, ktorým zomreli deti v nemocniciach, obrátili na rôzne ministerstvá a prosili o pomoc aj detskú ombudsmanku či verejnú ochrankyňu práv, sa veci pohli a rokuje sa o zmene legislatívy…

https://najmama.aktuality.sk/clanok/275632/rodicia-ktori-prisli-o-deti-to-dokazali-novelizaciou-zakonov-chcu-predchadzat-umrtiam/

Takže ak som v nedeľu písala v liste Ministerstvu Českej republiky pochvalne o ministrovi Gálovi, ktorý nás podporil ako prvý z ministrov

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/03/10/o-11-chlapec-ktory-prezil-ale-nemusel/

predvčerajší článok z Najmamy ukazuje, že sa vo veci razantne rozhýbali i ďalší kompetentní. Ministerka zdravotníctva Kalavská, podnetom prispela verejná ochrankyňa práv profesorka Patakyová.

Článok má názov Rodičia, ktorí prišli o deti to dokázali: Novelizáciou zákonov chcú predchádzať úmrtiam

A ja hovorím, nielen my, sami by sme to nezmenili. Zomierali by ďalšie a ďalšie deti, vaši blízki…

Ďakujeme preto všetkým, ktorí k zmene prispievajú.

 

A to, o čom sa v médiách nehovorí

– a ja to chcem pripomenúť – je skutočnosť, že už dlhodobejšie v prospech obetí koná ticho a nezištne, no aktívne a účinne aj ombudsmanka pre deti pani Tomanová.

Týmto jej vyslovujem naše veľké verejné poďakovanie.

 

Keď sa sily zjednotia pri zmysluplnom cieli…

Aby sa zlepšilo slovenské zdravotníctvo, treba v ňom urobiť poriadok. A ak lekári argumentujú, že každý má právo robiť chyby, potom treba zaviesť systém, aby každý čestne niesol i zodpovednosť za svoje pochybenie.

Súhlasím jednoznačne s hovorkyňou Ministerstva zdravotníctva SR, že je pre všetkých zdravotníckych pracovníkov záväzné riadiť sa zákonmi a predpismi, podľa ktorých je ľudský život najvyššou hodnotou. Ibaže vymožiteľnosť práva je u nás nízka. Doteraz mali rodičia detí, ktoré zomreli vinou lekárov, postavenie slabšieho v tomto prípade – lebo nevydávali im dokumentáciu, riešenie vecí trvalo roky, zdravotníci sa správali po závažnom pochybení nečestne a bezohľadne. A tak sa mení nielen trestný zákon, ale pripravujú sa aj zmeny zdravotníckych zákonov.

No boj za zmenu zdravotníctva k lepšiemu ešte nekončí – a pripomínam všetkým slušným zdravotníkom, že by to mal byť náš spoločný boj.

 

Čakám na časy…

Čakám na časy, kedy sa začne veľký monitoring postojov zdravotníkov vo vzťahu ku rovnocennosti života človeka s postihnutím. Moja osobná skúsenosť ukázala, že v slovenskom zdravotníctve takéto postoje treba cielene monitorovať. A obraciam sa vo veci na medzinárodné inštitúcie.

Pravdaže, ešte predtým čakám vyjadrenie Slovenskej komory lekárov (SLK), keďže za smrť môjho syna právoplatne odsúdená lekárka sa opakovane písomne súdu vyjadrovala o nižšej hodnote života človeka s postihnutím. Dala som podnet SLK, a odpísali mi po pár mesiacoch, že podnet nemôžu riešiť, lebo dotyčná lekárka nie je členkou SLK. Lenže na moju ďalšiu otázku, či dotyčná lekárka bola niekedy v SLK a odkedy členkou nie je, odmietli odpovedať telefonicky. Ak totiž bola členkou SLK v čase jej nehoráznych písomných vyjadrení súdu, potom by SLK mala vo veci konať, aj napriek aktuálnemu nečlenstvu.

Požiadala som teraz na radu MZ SR preto písomne SLK o odpoveď v zmysle zákona o verejnom prístupe k informáciám, tak uvidíme.

Tento prípad – moju osobnú skúsenosť – použijem pre medzinárodné inštitúcie ako argumentáciu nutnosti medzinárodného monitoringu postojov zdravotníkov v SR vo vzťahu ku ľuďom s postihnutím a hodnote ich života.

 


Elena   14.3.2019

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937305x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie