Založ si blog

Oko draka 10. – Pár slov o Notre Dame. ..

 

Bol páchateľom požiaru Notre Dame ktosi vedome? Dokázal zničiť dielo takej hodnoty ktosi zámerne? Je to možné, však koľko klenotov histórie už zničili kadejakí primitívi. nemáme však zatiaľ odpoveď v tomto prípade, príčina požiaru je stále verejne neznáma.

V dnešnom blogu nejdem pátrať po páchateľovi, dokonca ani konštelačne ho neriešim. Požiar Notre Dame ma vedie ku iným myšlienkam, ako by sa zdalo z úvodu.

Je pre mňa svojim spôsobom zvláštne inšpiratívny.

Doviedol ma totiž k úvahe, že najintenzívnejšie pôsobia práve extrémy. Že malé zlo vyvolá ako reakciu len malé dobro. A že najväčšie Dobro sa darí prebudiť práve najväčšiemu Zlu.

Viem, že je to zvláštna úvaha, veď i mňa samú prekvapila – ale podelím sa o ňu s vami.

Otvorene poviem, že podľa mňa má ten požiar hlboký duchovný zmysel. Neschvaľujem ho, samozrejme, ani som ho nespôsobila, no premýšľam v dôsledku neho o tom, ako niekedy práve tie veľké zlé veci majú vplyv na zrod veľkých dobrých vecí.

Uvedomila som si, akú vlnu spojenia síl dobra vyvolala táto udalosť. Ľudia vnímali Notre Dame ako samozrejmú súčasť života – a požiar im ukázal jej cennosť. Spievali Ave Maria mnohí, ktorí obkolesili miesto požiaru, a dokonca už vyzbierali miliardu, potrebnú údajne na opravu. Dielo sa stane silným mostom na prepojenie súčasnosti Francúzska s históriou, ľudia si uvedomujú teraz intenzívne prepojenie Notre Dame so svojim životom a jej cennosť. A myslím, že táto udalosť u mnohých posilnila vieru v dobro. Zahraničné médiá priniesli napríklad aj príbeh kňaza, ktorý vbehol do horiacej budovy a vyniesol odtiaľ vzácny relikt.

Myslím, že škody sú veľké, no istým spôsobom ten požiar zmenil svet, poznačil životy mnohých ľudí i znamením dobra. Ukázal nám aj horu dobra okolo nás, i dobro v nás samých. Všetci tí, ktorí smútime za Notre Dame, v skutočnosti vzdávame hold niečomu velebnému, dedičstvu a sile predkov, aj niečomu väčšiemu ako my, čo nás presahuje.

Je to zo strany Zámeru sveta spôsob prekonávania zla tým, že iniciuje intenzívne zrod dobra? Ako dážď, ktorý skropí zem, aby ožila? Musí pre veľké dobro prísť nejaká obeť? Chápali toto prepojenie ľudia intuitívne v dávnych dobách, keď prinášali bohom obete?

Na svitaní som čítala status od – Delťáčky (z našej tajnej konštelatérskej skupiny). Jasné, že to neprezradím celé, ale je to hlboké poslanie, zmysel delťáckeho prepojenia našla – a podelí sa oň s nami na delťáckom stretnutí 5. mája – moc sa teším a uvedomujem si hlbokú pravdivosť toho intuitívne.

 

Nič v živote nie je náhodné…

Táto myšlienka je prepojená  jednak s témou požiaru Notre Dame – určite tá udalosť hlboký zmysel má. A jednak nenáhodnosť všetkého úzko súvisí so životom každého z nás – dávala som si do súvisu význam diania u seba teraz. Pred časom som narazila prostredníctvom  koincidencie na minuloživotovú tému zrady, spomenula som to vtedy opakovane i v blogu (napríklad  Verím 5. – Nehotový svet). Je to silný príbeh piatich, ktorí tvorili históriu shaolinu – vidím to očami Jee Sheeho. Zvláštne mi to poskladalo čriepky poznania, pomohlo mi to uvedomiť si, že je v živote dôležité nedávať zradcom žiadnu šancu – vytvorilo mi to pevnú hranicu. Premýšľala som dnes, komu by som dokázala teraz veriť. Uzavrela som sa, prerušila som všetky kontakty, všetko nechávam kĺzať po povrchu. Nejde len o to, akú cenu má dôveryhodnosť človeka a človek správajúci sa dôveryhodne. Ale i o to, čo pokladám za nedôveryhodné. Došla mi odpoveď na otázku včerajšieho večera – vynorila sa mi  – báseň, taká dvojplamenná, a tak som ju napísala. Dnes som pochopila, že dvojplameň je človek, ktorý s nami plní poslanie, takže je dôležitá dôvera. Nemôže sa preto správať nedôveryhodne. Viete, mať v rukách papier o rozvode pre mňa nie je formalita. Nedôverovala by som chlapovi, ktorý by ma reálne „balil“ počas manželstva, pretože mne to prezrádza neschopnosť úcty ku záväzkom a hraniciam. Zámer sveta pustí Dvojplameň do nášho života, až keď ho dokážeme pravdivo prijať, a uvedomujem si hlbokú správnosť tej hranice. Áno, to je druhá silná myšlienka, ktorú som dnes pochopila popri tej myšlienke o maximálnej účinnosti sily zla na silu dobra.

O tej sile obete a potrebe premeny veľkého zla na veľké dobro by sa dalo, pravdaže, uvažovať dlho. Myslím, že pochopenie vzájomnej prepojenosti nás posúva na hlbšiu úroveň poznania. Veď áno, ale nie pár minút pred polnocou. Tak možno inokedy o tom dám viac…

 

Elena 16.4.2019

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 6. – OEDC je horšie ako medvede. . .

19.03.2024

Medvede tu vybiehajú a pobiehajú vystrašené a vydesené. A my rovnako. Tí, ktorí prežili stretnutie v Liptovskom Mikuláši s medveďom, sú iste riadne vydesení. My ostatní podvedome tiež – uvedomila som si. Vracajú sa mi sny, konečne po rokoch od synovej smrti sa mi občas niečo sníva. Ten z dnešnej noci mi medveďa priplietol. Dvere som držala zvnútra, cez dieru v nich [...]

Pravdu na stôl 5. – Ako môžeme mať novú nemocnicu rýchlo a relatívne lacno. . .

16.03.2024

Netajím v mojom blogu, že som srdcom podtatranka, je to môj rodný kraj. Zakaždým, keď idem smerom na Poprad, prechádzam okolo miesta, pri ktorom mi zovrie smútkom srdce. A tak keď som dnes objavila dokument o Kvetnici, je to príležitosť urobiť malý výkop za to miesto, aj za príležitosť pre nás všetkých. Takže sledujte https://www.youtube.com/watch?v=EN_FRkg9RRM [...]

Pravdu na stôl 4. – V tomto štáte je toľko bordelu, že až. . .

14.03.2024

Prezradím vám teraz ďalšiu darebáčinu tohto štátu. Cesta za spravodlivosťou v tejto spoločnosti vyzerá, akoby ju budovali Pat a Mat. Alebo akoby vznikla omylom, lebo ku spravodlivosti veru nevedie. Veď pozrite. Predstavte si, že niekto vezme život vášmu blízkemu – úmyselne alebo neúmyselne ho usmrtí. Popri bolesti musíte zápasiť aj s praktickými otázkami, ako [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,836
Celková čítanosť: 8911958x
Priemerná čítanosť článkov: 3142x

Kategórie