Založ si blog

Dračí dych 1. – To, na čo ste si nespomenuli 20. apríla. . .

 

Neplánovala som vám pripomenúť včerajšie výročie – dvadsať rokov prešlo od tej desivej udalosti. Ani nepatrná zmienka o tom, čo idem teraz pripomenúť, neprebleskla slovenskými médiami – včerajší deň skrátka plynul sviatočne slovensky pokojným tempom. Niektorí oddychovali, iní boli v práci, nič mimoriadne sa nedialo – našťastie. Načo podaktorým kaziť idylku. No prišiel ten dnešný útok na Srílanke, tri kostoly a tri hotely, s hŕbou mŕtvych, ktorí nechceli nič iné, len pokojne žiť…

Tak som sa rozhodla stiahnuť zasa raz  trochu masku zlu a uťať mu z pazúrov…

 

Vyšetrovanie sa skončilo. Zabudnite…

Túto vetu nenávidia všetky obete sveta. Je iluzívna a im ubližuje, lebo na bolesť, utrpenie a stratu sa zabudnúť nedá. Aj včera, na 20. výročie vražednej udalostí na univerzite v Columbine, sa zišli ľudia, ktorí nemôžu a ani nechcú zabudnúť na svojich blízkych, ktorí tu už nie sú – a ani na to všetko, čo sa pred dvadsiatimi rokmi v Columbine udialo. Vlastne – úprimne – myslím, že ani my ostatní by sme na to nemali zabudnúť.

Áno, dvaja mladí študenti – šialení strelci vtedy zabili 13 ľudí a 24 ďalších zranili. Označenie šialení strelci je v oblasti extrémneho násilia formálne používané na označenie streleckého vraždenia. Samotní páchatelia, pravdaže, neboli šialení, len jeden psychopat a jeden ním vedený úzkostne depresívny. Výsledok rovnaký, no prístup výrazne rozdielny –  jeden strieľal ľuďom do tváre s úsmevom, druhý niektorých študentov pred činom odrádzal cez sociálne siete, aby do školy v ten deň nešli…

Nezvyknem popisovať detaily brutálnych činov, no teraz som dala aspoň náznak, aby sme si uvedomili, že ozajstné zlo nemá žiadne zábrany ani hranice.

A rovnako aj dnešné útoky na Srílanke, nepochybne organizované teroristické výčiny. Aké ospravedlnenie existuje pre toho, kto zaviní smrť toľkých ľudí a celoživotné utrpenie ich blízkych zo straty?

Zvykáme si na zlo, stáva sa bežnou súčasťou života spoločnosti, A jeho korene sa ťahajú hlboko do nášho každodenného života.

 

Prečo vidíme viac páchateľov zla, ako ich obete?

Nepotrebujem vykladať, akí boli tí dvaja vrahovia z Columbine darebáci bez morálnych zábran (boli, už nie sú, po čine spáchali obaja samovraždu). Ani to, akí darebáci spôsobili ten dnešný masaker na Srílanke. Nejakí náboženskí fanatici, šíriaci vlnu nenávisti medzi ľuďmi s odlišnými náboženskými postojmi? Terorizmus je jedným z trestných činov, za ktorý by som bez zaváhania uložila trest smrti. Podobne ako znásilnenia a týranie detí, smrť dieťaťa – prípadov hodných trestu smrti pre páchateľa by sme mohli menovať veľa. Mimochodom, kadejakých darebákov, podľa mňa zasluhujúcich trest smrti, máme i tu, na Slovensku – páchateľ kyselinového útoku na ženu, ktorá bolestne zomrela a po ktorej zostalo dievčatko – sirota. Zlo nepozná žiadne hranice – náš súcit s páchateľmi by ich mal mať. Mali by sme vidieť nielen páchateľov, ale hlavne ich obete.

O Columbine vzniklo aj niekoľko filmov. Jeden z nich s názvom April Showers natočil v roku 2009 spisovateľ a režisér Andrew Robinson, ktorý je sám „jedným z preživších“ – patril medzi priamych účastníkov toho masakru. Ďalší z filmov – I’m Not Ashamed z roku 2016 – zachytáva život prvej z obetí, Rachel Joy Scottovej, ktorá bola hlboko veriaca a pre svoju láskavosť a ochotu pomáhať iným bola veľmi obľúbená.

Je mi úprimne ľúto, že o toľko dobrých a láskavých ľudí, ktorí mohli spraviť veľa užitočného, svet prichádza preto, že existujú páchatelia podobných činov.

 

Odkiaľ sa berú?

Zárodky zla vznikajú nie kdesi na Marse, či v Antarktíde –  ale tu, v rodinách sediacich spokojne pri veľkonočne obložených stoloch.

Spočívajú v strate morálnych hraníc a tradičných hodnôt u nás samých. V tom, že sa v spoločnosti stáva amorálnosť normálnou, že ľuďom nemorálne sa správajúcim nenastavujeme žiadne hranice a tvárime sa, že ide o moderné hodnoty. Nie, nejde – nie je v poriadku klamať, nie je v poriadku kradnúť, nie je v poriadku podvádzať, byť neverný a správať sa nečestne. Sú to známky pokriveného charakteru a pokrivených morálnych hodnôt. Ak také správanie iným tolerujeme, kriví to aj nás samých, posúvame hranice „normálneho“ a „tolerovateľného“ v spoločnosti. A tam niekde treba hľadať aj odpoveď na otázku, kto nám vychováva všetky tie fľandry bez morálnych zábran, všetkých tých násilníkov, zlodejov a vrahov. Sú to tie rodiny, ktoré spokojne sedia pri stoloch s misami plnými šalátu a rezňov a tvária sa, že je normálne „mať moderné hodnoty“….

Ak chceme v spoločnosti zmenšiť dopady a silu zla, prestaňme sa morálne kriviť.

 

Záverom…

Nie, prosím, nepíšte v diskusii, že veď sa strieľa v tej Amerike podchvíľou. A že to už bolo dávno, ten masaker v Columbine, však ľudia zomierajú každý deň – tak o čo ide…

Strieľa sa, mŕtvych pribúda, prešlo už 20 rokov od tých čias – ale to neznamená, že bolesť obetí je tým menšia…

 

 

Elena   21.4.2019

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935317x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie