Založ si blog

Záblesky 3. – Predsvitanie. . .

Kopce v diaľke sa modraveli v mnohorakých odtieňoch. Aj obloha nimi oplývala. Slnko ešte nevyšlo spoza kopca, no bolo „už vidno“. A nad Kohútom, v jeho obrysoch na horizonte presvitala jemná zlatistá farba, prezrádzajúca že pomalými krôčikmi sa slnko blíži.

Predsvitanie – toto slovo sa mi vynorilo na balkóne ráno o štvrtej – páči sa vám tak ako mne? Okamih tesne pred vykročením, keď nám už pochopenie dýcha na krk. Na prahu premeny. Bývajú občas v živote také chvíle, však?

Predsvitanie… práve o ňom dnes…

 

Predsvitanie…

Búrka zúri – a v jednej chvíli sa zlomí, odchádza so vzdialeným občasným zadunením, my náhle vieme, že je preč. Sme ako vták, sediaci na brehu mora vyčerpaný a premočený, no živý. Vystihuje to môj pocit tu a teraz – prítomný okamih, aj život. Upokojilo ma. Nadávala som plná hnevu, neznášam nečestnosť, nepodviedla by som ani nezradila. Skúsenosť ma poučila – ľudí nečestne konajúcich nemôžeme zmeniť, len vymeniť. Aj strata úcty je nevratná – stará parazitná pijavica pre mňa bude vždy iba fľandrou. Neprajem jej už nič zlé – som mimo rizika kliatby, a zastavila som aj podmienečné prekliatie, nie je treba – nedokážeme nečestnej osobe zaistiť taký trest, ako pritiahne svojim zlom sama.

Správam sa s úctou i voči ľuďom, ktorých podaktorí prehliadajú. Naozaj ich vidím – nestretávajú sa s tým často. Prezradím vám niečo – minule cestou na Zaježku, kým som čakala v Nitre na spoluúčastníčku Elenku s autom, vbehla som do cukrárne a odniesla som dva koláčiky starej pani – bezdomovkyni, čo tam predávala časopis. Drobné im dá kadekto, no spraviť niečo osobné pre nich ako pre človeka, to nezažijú často. Pre mňa je úcta zásadná vec – chápem jej cenu.

Úcta i dôvera sú nevratné.

 

Predsvitanie…

Vtáci v skorom ráne spievali sladko, až som sa zasnívala aj ja – som skrátka romantická duša, dumala som o mojej ceste lesom – jediné vykročenie, na ktoré som pripravená. No áno, uzavrela som sa a prestala som dôverovať a tak aj snívať. K tomu mi od Zámeru sveta včera prilietali kadejaké posolstvá o tom, aby som neprestávala snívať. Do lesa pôjdem a mám ísť, tam nájdem odpovede na otázky. Som intuitívec, prichádzajú mi obrazy ako záblesky poznania,  sama neviem, či tá postava – sprievodca lesom je anjel strážny alebo čo,  postupne im porozumiem.

Stála som na balkóne a pomaly svitalo. Bude dnes ďalší z horúcich letných dní, tak ako včera? – mohla by som si položiť otázku. Ale klamala by som – neviem o tom horúcom včerajšku nič. Do práce som prišla včera v skorom ráne. V práci máme „prirodzenú klimatizáciu“, sme v kamennom domčeku obklopenom zeleňou, poskytuje chladivú pohodu. Deň plynul svižným tempom – tri vyšetrené deti, správy, pár podpisov, príprava vecí na dnešný výjazd do terénu. Sprevádzala som technika, ktorý nám montoval prístroj OsmoDry a riešila zmluvu. Aj mimo pracoviska som síce bola, až dva razy – ale raz ma viezli policajti (k výsluchu obete i nazad), potom zasa som sa tak hnala do neďalekej školy robiť dotazník s dvomi triedami detí a späť, že som vôbec neregistrovala ako je. Nestihla som jedno pracovné stretnutie, zato som robila neplánované poradenstvo, ktoré ma emočne hodne vzalo. Naozaj hodne. Potom som ešte pobiehala s upratovačkou a riešila priestory v suteréne. A doma, u nás v kopcoch sa preháňal príjemný vetrík. Nie, naozaj neviem nič o včerajšom horúcom letnom dni, na ktorý sa niektorí tak sťažovali…

Vietor vial celkom rezko i dnes na predsvitaní…

 

Dáme nejakú koincidenciu?

Oprel som si rebrík o nesprávnu stenu? Na čom mi teraz skutočne záleží?

No áno, to je o predsvitaní – tie dve otázky. A keď si na ne odpovieme, svitne…

 

 

Elena   12.6.2019

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987099x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie