ODZVÁŇA 6. – Dárešek

22. decembra 2014, elenaistvanova, ODZVÁŇA

Posielam malý vianočný darček slovenskému zdravotníctvu. Verím, že ho ocenia popri pacientoch aj zdravotné sestry, pretože toto je cesta ako vytvoriť sestrám primeraný status v nemocnici, ocenenie ich dôležitosti zo strany manažmentu a tadiaľto vedie aj cesta k reálnemu zvyšovaniu platov sestier.

List som zaslala ministrovi zdravotníctva dnes ráno.

 

Pán minister zdravotníctva, 

obraciam sa na Vás na základe medializovanej informácie (denník Pravda, 1.12.2014, podľa prieskumu Asociácie sestier a pacientov) o skutočnosti, že personálne normatívy stanovené vyhláškou ministerstva zdravotníctva na oddeleniach niektorých zdravotníckych zariadení v SR nie sú dodržiavané.

Podľa citovaného zdroja povedala predsedníčka Asociácie sestier a pacientov Ľubica Kočanová, že „jedna sestra sa často stará o 15 a viac pacientov a na takýchto oddeleniach nemôžeme hovoriť o ošetrovateľskej starostlivosti, pretože nie je vôbec reálne ju poskytovať.“ Prízvukuje, že nedodržiavaním normatívov je ohrozená bezpečnosť sestier i pacientov. Podľa nej napriek tomu sú nemocniciam udeľované certifikáty kvality.

Obraciam sa na Vás, pán minister, s upozornením na túto skutočnosť a žiadam Vás o bezodkladné kroky účinného riešenia vo veci. A to tým, že Vás vo veci žiadam:

Nakoľko podľa medializovaného vyjadrenia predsedníčky Asociácie sestier a pacientov Ľubice Kočanovej je nedodržiavaním normatívov ohrozená bezpečnosť sestier i pacientov, žiadam Vás, aby ste z titulu svojej funkcie podnikli bezodkladné kroky vo veci. Zároveň Vás žiadam, aby ste mi zaslali bezodkladne Vaše vyjadrenie vo veci na moju hore uvedenú adresu, nakoľko v prípade Vašej nečinnosti budem iniciovať trestno-právne riešenie vyššie popísanej závažnej situácie v zdravotníctve v Slovenskej republike ja sama.

 

Predná Hora, 22.12.2014