DNES 47. -Haló, Hippokrates

24. januára 2015, elenaistvanova, DNES

Neviem sa rozhodnúť či sa smiať alebo plakať, keď v médiách natrafím na zmienku o profesii lekára ako o povolaní úzko prepojenom s etikou. Ja totiž veci rada pomenovávam pravým menom. Iste, nájdu sa u nás i lekári, ktorých by do profesie vybral zrejme aj Hippokrates sám – čestní a obetaví, slušní, zodpovední voči pacientom. Dokonca ako som sa dočítala v minulom týždni v jednom článku denníka Pravda – niektorí z nich ani nevyberajú poplatky za objednanie sa od svojich pacientov, pretože im ide o dobro pacientov a kvalitu svojej práce, a nie predovšetkým o plné vrecko.

Pravdou je však, že takých lekárov v tejto spoločnosti nie je väčšina a že u niektorých lekárov ich konaniemá s etikou máločo spoločné.

 

O nevysokej morálnej úrovni podaktorých lekárov svedčí

A či sa týmto opätovným navyšovaním platov lekárov môže zhoršiť situácia pacientov? Nože, ruku hore všetci tí, ktorí si do nemocnice musíte nosiť od toaletného papiera, cez príbory a hrnčeky, až po svoje lieky, pyžamá a župany,… Ruku hore všetci tí, ktorých blízki mali preležaniny, ktorí ste ležali na plesnivých matracoch či otrasných vankúšoch, …

Vyšetrovatelia (v rámci môjho trestného oznámenia voči transformovaným nemocniciam – dlžníkom poistných odvodov) uvádzajú, že nemocnice dlhujúce zasa raz t. č. už viac ako  120 miliónov eur do Sociálnej poisťovne dávajú všetky peniaze na MZDY, ZÁKLADNÝ CHOD PREVÁDZKY a údajne preto im už nezostane NIČ na odvody do Sociálnej poisťovne.Skúste všetci hádať, či nemocnica v situácii „dať viac doktorom do kešene“ nebude mať snahu ešte viac uberať na základnom chode prevádzky – a teda i na tom, čo by ste za svoje dane a zdravotné odvody mali samozrejme dostať vy ako pacienti.

 

Pravdaže môžeme menovať i ďalšie skutočnosti, svedčiace o nedostatku etiky niektorých lekárov

Mohli by sme rozprávať i o pijúcich lekároch a ich tomu mlčky prizerajúcich sa kolegoch, o lekároch čo zavinia smrť niekoho a ich pochybenie kryjúcich kolegoch, o znaleckej činnosti i o vykosťovaní mŕtvych,…

 

Čo na to dodať?

Haló, Hippokrates? Ako sa na Slovensku podaktoré indivíduá dostali do profesie lekára??!

 

Predná Hora, 25.1.2015