Dnes 120. – Kto sú praví fašisti. . .

26. apríla 2016, elenaistvanova, DNES

V poslednej dobe sa slová „fašista“ a „fašizmus“ pretriasajú čoraz častejšie v slovenských médiách. Nálepkujú nimi novinári i politici bezhlavo a neprimerane – na rozdiel od pôvodne odborne vymedzeného významu tohto pojmu – čokoľvek, čo sa im nepáči a nie je im po vôli. Hovoria o hnutí, ktoré potláča ľudské práva a neakceptuje ľudské slobody, neberie do úvahy práva niektorých skupín občanov, t. j. vytvára nerovnosti.

Používajú ho ako urážku, nadávku.

Na jednej strane ich profanácia uvedených pojmov vedie k tomu, že málokto už takéto označenie berie vážne, že sa stáva otrepaným a stráca svoj význam. Prestávame ho „počuť“.

Na strane druhej však sú týmto spôsobom na Slovensku v snahe o zastrašenie označovaní ľudia vládnej moci nepohodlní, ktorí sa neboja zaujať otvorene občiansky aktívny postoj a vyjadriť kritický, nesúhlasný názor s tým, čo sa deje.

A že sa toho na Slovensku deje…

 

V prvom rade sa ale pozrime na to, čo fašizmom naozaj môžeme rozumieť.

Fašizmus je prepojením záujmov podnikateľských a vládnych kruhov, je korporativistický a imperialistický. Z môjho pohľadu jednoducho pochopiteľný popis fašizmu poskytuje Martin Bullák v článku Fašizmus je reálny a živý na websídlemenejstatu.sk – vychádza pritom z Flynnovho diela „As we go marching“ (1944), uvádza jeho 8 základných rozpoznávacích znakov.  A čuduj sa svet –  v štáte, ktorý možno označiť ako fašistický  –  charakteristické znaky sú:

 

Ak sa pozrieme optikou dneška – milí spoluobčania, dobre sa rozhliadnite okolo seba, nič vám to nepripomína?

 

A teraz sa pozrime bližšie na problematiku fašizmu, ako to vidím ja.

 

 Praví fašisti sú podľa môjho názoru tí, ktorí

 

Takých ľudí ja pokladám za pravých fašistov.

 

 

Elena Ištvánová   Predná Hora, 26.4.2016