Na Konci Dní 1. – Zvláštna noc. . .

4. mája 2016, elenaistvanova, Na Konci Dní

 

Hm, dnes bola zvláštna noc.

Silný chladný vietor  ňou blúdil. Zrejme hľadal odpovede, ako ja.

 

Bola naozaj zvláštna noc.

Nedokázala som spať, ktovie prečo. Aj na mňa neobvykle skoro – už po polnoci (bežne vstávam okolo druhej v noci) – som bola hore.

 

A zvláštne bolo i to, že som nič nepísala.

Výnimočne nič (aj tento článok na blog píšem len o 5,15) – stála som na balkóne a dívala som sa do čierno-čiernej tmy prednohorských lesov. Všetko to pôsobilo až neskutočným dojmom – stromy ticho šumeli občasným náporom vetra, kukučka mala zrejme nočnú šichtu a jej hlas sa rozliehal doďaleka naliehavo, znovu a znovu.

Len som tak stála na balkóne a celým svojim srdcom som privolávala moje dieťa. Spravila by som čokoľvek, aby som bola zasa s Maroškom a robila som pre to od jeho smrti veľa – lenže v našej situácii nebolo reálne mať ďalšie dieťa a spriaznenú, paralelnú dušu som tiež v danom čase nedokázala nájsť. Stretneme sa až po smrti? Pre milovníkov happyendov – nie, neplánovala som skákať z balkóna, bývame iba na 1. poschodí. Len som tam stála a dívala som sa do tmy…

A tak som uvažovala o mojich snoch a plánoch. O tom, čo ešte vlastne v živote chcem.

 

Čo poviete, je dobré mať v živote sny a plány?

Ich nenaplnenie môže byť sklamaním… Na druhej strane však nesnívať o ničom a iba čakať, čo život prinesie…

Ja sny a plány pokladám pre seba za dôležité. Myslím, že je dobré si ich uchovávať a chrániť. Mali by kráčať životom s nami. A aj som vždy v priebehu života mala malé aj veľké sny a plány.

 

Čo s mojimi malými snami a plánmi?

Moje malé sny a plány často plním – ak ich sľúbim sebe alebo niekomu inému, tak ich napĺňam. Som vytrvalá a spoľahlivá – ak niečo sľúbim, splním to. Určite. Vždy. Zemetrasenie, tornádo, či iné nepredvídateľné vonkajšie okolnosti, ma pri plnení sľubu, pravdaže, zdržia, ale potom pokračujem v jeho plnení. Na druhej strane zasa – nepodarí sa vám vylákať zo mňa sľub len tak ľahko – sľubujem premyslene, nie každému a nie hocičo.

 

A tie moje veľké sny a plány?

Prezradím vám môj veľký tajný sen, chcete?  Viem presne, čo a kde by som chcela naozaj robiť. Venovala by som sa projektu Územie anjelov. Nápad ku mne prišiel mesiac po smrti môjho syna. Viac vám o ňom nenapíšem, ale mám ho premyslený a pokladám ho za naozaj úžasný aj zmysluplný, dokázala by som ho postupne budovať, dokonca som začiatkom minulého roka zozbierala množstvo podkladov k nemu, aj som prvé kroky spravila.

Ale potom som pochopila limity svojej situácie – na taký projekt by som potrebovala skutočne pevnú pôdu pod nohami – spoľahlivú oporu, silné zázemie, jednoducho šťastnú konšteláciu hviezd v živote. Tak v tom teraz nepokračujem. Zostáva iba v mojom srdci – spolu s mojim synom. Do konca dní. Navždy.

 

P.S.: Hej, ešte ďalšiu dvojjedenástku článkov budem písať, kým plynie čas – súdy v SR skrátka  trvajú… Popri NKD to bude aj jedenástka Len tak.

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 4.5.2016