AKO – osa 1. – Ako vás okradnú na vode

22. júna 2016, elenaistvanova, Ako -

 

 

Že neviete nič o tom, ako vás od januára 2017 budú okrádať na vode?

Nuž, nečudujem sa. Väčšina ľudí nečíta dennú tlač – a ak aj čítajú, nevenovali pozornosť správe, ktorá sa mihla v denníku Pravda presne pred týždňom, 13.6.2016 v článku pod názvom Cena vody v šiestich tarifách, menší odberatelia zaplatia viac.

Takže o tom bude dnes reč v prvom článku mojej jedenástky Ako osa.

 

Čím začneme? Povedzme A.

Mnoho ľudí v tomto skvelom štáte naštve už samotná skutočnosť, že majú od januára za vodu platiť zasa raz viac, kvôli beztak napnutým rodinným rozpočtom.

 

Prečo by sme mali platiť za vodu viac?

Nuž, podľa argumentácie vodárenských spoločností dôvodom majú byť ich miliónové investície do kanalizácií a čističiek odpadových vôd. Tie budovali kanalizáciu kade-tade po Slovensku, na základe prehnaných očakávaní investične štedro, navyše aj bez ohľadu na to, či o to obyvatelia mali záujem a tak to potom dopadlo – údajne sa do kanalizácie pripojilo len 20% rodinných domov.

Nápad bujarej kanalizácie nebol z hlavy vodárov – šlo údajne o nariadenie Bruselu, aby Slovensko odkanalizovalo všetky obce nad 2000 obyvateľov do roku 2015.

 

Teraz ešte raz a pomaly – pre tých, ktorí to ešte nepochopili:

Toľko jednoduchá verzia.

 

A čo verzia pre tých, ktorí aj uvažujú?

Takže rýchlejšie a podrobnejšie

Ako na to správne poukazujú diskutéri na sociálnych sieťach:

 

Čím budeme pokračovať? Povedzme B.

Takže chápavý a spravodlivo uvažujúci Regulačný úrad SR (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví – ÚRSO) nám pripravil nový spôsob ako počítať náklady za vodu.

Srdce vám zaplesalo?

A čo ste, ľudia, padli na hlavu, aby ste verili v spravodlivosť štátnych inštitúcií na Slovensku? Tak to vyzerá aj v tomto prípade – spravodlivé riešenie znamená, že za vodu si priplatia tí s jej najnižšou spotrebou – tí, ktorí sa usilujú či sú nútení šetriť, pretože nemajú peňazí nazvyš. Zato ľudia prevádzkujúci doma bazén a veľkoplošne zavlažujúci trávniky si môžu spokojne vydýchnuť, sociálny štát  na nich myslel – opäť raz.

Dokonca podľa tohto spravodlivého spôsobu, aký ÚRSO vymyslel, budú platiť fixnú sadzbu nielen tí, ktorí vodu odoberajú. Ale i tí, ktorí budú mať nulový odber vody (inšpirácia koncesionárskymi poplatkami je neprehliadnuteľná).

 

A čo záverom? Nuž, povedzme aj C. 

Skutočne nerozumiem, akú motiváciu by v takomto systéme mali vodárne, aby nimi vynakladané náklady boli efektívne. Aby neinvestovali nerentabilne a nezmyselne.

A už vôbec nerozumiem tomu, že keď spravili chybu prikyvovači Bruselu a aj vodári, prečo by to mali platiť občania. Myslím, že by sme s tým my – občania určite nemali súhlasiť.

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 22.6.2016

 

P.S.:

A chcete dnes aj niečo pozitívne?  V mojej „nočnej práci“ píšem odborné práce – a tak únavu prekleniem vždy na pár minút odskokom na facebook alebo do mailov.

Večer mi Kika (moje najstaršie dieťa) poslala jej úžasnú recenziu knihy Storočný starček… Fúha, paráda, zábavné a lákavé, skoro som sa po prečítaní recenzie i ja rozbehla po tú knihu do knižnice v detskej izbe…  kebyže nepíšem teraz v noci prácu, kde mi už horí termín.

No veď posúďte sami, ak chcete: http://www.kritiky.cz/recenze-knih/2016/jonas-jonasson-storocny-starcek-ktory-vyliezol-z-okna-a-zmizol/.