Hlas dňa 6. – Ryba ešte stále smrdí – uvidíme či i od hlavy. . .

20. júla 2016, elenaistvanova, Hlas dňa

 

Je to katastrofa, doslova horor – úroveň slovenského zdravotníctva a všetko, čo sa v ňom deje. Neschopnosť a neodbornosť v slovenských nemocniciach som analyzovala z rôznych aspektov opakovane. A dnes si povieme zasa niečo k téme – o bordeli v zdravotníctve, ako by ste určite mali postupovať pri podozrení na pochybenie zdravotníkov, a ešte aj o jednom mojom liste – dozviete sa, komu a čo som dnes v noci písala…

 

Ale, ľudia,  hádam ste nečakali, že bordel v slovenskom zdravotníctve by mal koniec?

O tom, že v zdravotníctve na Slovensku to už dlhodobo v poriadku nie je, svedčí množstvo závažných faktov.

Otriasajúce medzinárodné štatistiky odhaľujú, že viac ako 11 000 ľudí by každoročne u nás nemuselo zomrieť, keby dostali primeranú zdravotnú starostlivosť. Túto skutočnosť pokladám za dôvod, pre ktorý by mali vinníkov stíhať za trestný čin verejného ohrozenia. Aj keby reálne číslo každoročne mŕtvych, ktorí mohli ešte žiť, bolo len polovičné, vinníci tejto situácie by mali sedieť doživotne.

Denník Plus jeden deň dnes uverejnil ďalší prípad podozrenia zo zanedbania zdravotnej starostlivosti s následkom smrti u pani Vlasty z Bolerázu (nájdete ho v pluska.sk pod názvom VIDEO Škandál v trnavskej nemocnici: Zatiaľ čo lekárka spala, Marcel prišiel o najbližšiu osobu).

Ľudia, dokedy budeme mlčať a prizerať sa, že štát nerieši primerane postavenie obetí?

 

Čo by ste mali robiť, ak máte podozrenie na pochybenie zdravotníkov?

V mojom blogu som viaceré články venovala presnému postupu, čo treba robiť ak máte podozrenie, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá nesprávne. Takže, ľudia, poučte sa.

Opakujem aspoň skrátene – pri podozrení na pochybenie zdravotníkov  (podrobný popis nájdete vo viacerých článkoch – napríklad v článku Ako postupovať…):

Zapamätajte si – trvajte na tom, že vám kópiu zdravotnej dokumentácie musia ihneď – BEZODKLADNE – vydať. Vo vyššie spomenutom prípade pani Vlasty z Boleráza sa vraj snímky zo zdravotnej dokumentácie záhadne stratili.

 

A komuže som to dnes v noci písala list?

Na komunikačnú neschopnosť zdravotníkov som poukázala v mojom blogu tiež opakovane, napríklad v článku DNES 30. Ryba smrdí od hlavy.

Môj syn Maroško, ktorého smrť pred viac ako 2 rokmi zavinili v slovenskom zdravotníctve, by práve včera bol mal 17 rokov. A predstavte si – aký pekný darček som práve v ten deň dostala od revúckej nemocnice–list, že konečnepo 2,5 roku uhradia aspoň priamu škodu (náklady za pohreb syna) aj s ospravedlnením sa  – pozor, nie za pochybenie a za zavinenú smrť dieťaťa – ale ZA VZNIKNUTÚ ŠKODU.

Aj vás to otriaslo? Nie ste natoľko morálne necitliví, že by vám to pripadalo normálne, však?

A tak som dnes poslala list ministrovi zdravotníctva – s poukázaním na konkrétne potrebné systémové kroky v prípade pochybení nemocníc. A samozrejme s názorným poukázaním na deficitné komunikačné kompetencie manažérov zdravotníckych zariadení v SR.

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 20.7.2016

 

P.S.: Ach, hej, toto srdce som našla pre môjho syna včera v lese…

a245a