Drak 3. – Tým, koho treba v slovenskom zdravotníctve najviac liečiť, je zdravotníctvo samo. . .

14. marca 2017, elenaistvanova, DRAK

Primárny cieľ zdravotníctva je uchovať alebo prinavracať ľuďom maximálnu možnú mieru zdravia. O tom, či je to aj primárnym cieľom slovenského zdravotníctva, môžeme prinajmenšom pochybovať. O tom, čo zrejme je jeho cieľom a čo by ním mohlo byť, uvažujme spolu v dnešnom blogu.

 

Pán minister Drucker, zastavte odborný a  morálny úpadok zdravotníctva…

Primárny cieľ zdravotníctva je uchovať alebo prinavracať ľuďom maximálnu možnú mieru zdravia.

Slovenské zdravotníctvo sa však stalo namiesto tohto cieľa biznisom pre darebákov rôzneho druhu. Stalo sa miestom, kde sa jasne prejavuje amorálnosť tejto spoločnosti – pretože medzinárodné štatistiky hovoria až o 11 tisíc mŕtvych na Slovensku každoročne, ktorí žiť mohli pri poskytnutí primeranej, t. j. potrebnej a kvalitnej, zdravotnej starostlivosti.

Slovenské zdravotníctvo sa stalo miestom, kde namiesto dodržiavania platných a zákonom garantovaných práv pacientov sa toleruje ich porušovanie. Miestom, kde matku na Vianoce vyhodia od zomierajúcej dcéry pre „návštevné hodiny“. Vyjadrite sa verejne k spomenutému prípadu, aby všetky zdravotnícke zariadenia vedeli, že práva pacientov sú povinné v plnom rozsahu rešpektovať.

Nikto v tomto štáte nevedie štatistiku a teda nemá ani prehľad o počte pochybení lekárov za rok, ani o doriešení takýchto prípadov celkovo, vrátane súdnych konaní. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou  má evidenciu len vlastných šetrení, ministerstvu chýba akýkoľvek prehľad.

Chýba v ňom dlhodobo systematické riadenie a vedenie. Ešte v roku 2012 v rámci Charty 2012 som v liste upozornila vládu SR, že situácia v pokrytí siete zdravotníckymi odborníkmi bude zlá, chýbal dlhodobo systém v pokrytí regiónov a aj dopĺňanie náhrad za starnúcich odborníkov.

Slovenské zdravotníctvo sa stalo miestom, kde namiesto požadovania riadnej pracovnej disciplíny a morálky sa rozmáhajú v súvislosti s neprimeraným výkonom a správaním personálu ustavičné výhovorky na preťaženie a vyhorenie. V súčasnosti sa medializujú výskumy o agresívnych pacientoch, ale nikde nieto evidencie a výskumov prípadov o agresívnom personále.

 

Pán minister Drucker,

prečo

Hej, otázky nie sú férové  – a ani mierené – voči Vám osobne. Ste len pred krátkym časom dosadený krízový manažér.  A toto zdravotníctvo je vedené od desiatich k piatim už dlhý čas. Rovnako ako celý tento štát.

 

Záverom…

Akú víziu má toto zdravotníctvo?

A akú víziu má vôbec tento štát? Osloviť každoročne babky demokratky na MDŽ pár otrepanými vtipmi?

Nie, to nie sú otázky na ministra Druckera, ale na nás, ľudia. Pretože nie on má rozhodovať o tom, aké bude naše zdravotníctvo, či aký bude tento štát, ale my.

 

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora, 14.3.2017