Drak 5. – Nezabíjajme ich. ..

17. marca 2017, elenaistvanova, DRAK

Život je vzácny dar. Nekúpite ho za žiadne peniaze. A preto je život to najcennejšie, čo máme.

V mojich blogoch sa občas mením na draka, keď píšem o problémoch v spoločnosti. O tom, čo by sme mali meniť.

Ale dnes nie som ohnivý drak, to je jasné, toto sú veci, ktoré mám hlboko v srdci. A tak dnes smutný drak – o hodnote života a o tom, koho by sme nemali zabíjať.

Ach, áno…

 

Život je príliš cenný…

Je cennejší ako nové auto, ako luxusná dovolenka, či ako peniaze na konte. Nie je pravdou, že peniaze prinášajú šťastie. Vieme to  – väčšina z nás, no napriek tomu sú stále tým hlavným, čo v ľudskej spoločnosti rozhoduje. Pokladáme za nezmyselné táranie reči o tom, že by sme si mali užívať okamihy všedných zázrakov v priebehu dňa, či tešiť sa z maličkostí. Biznis takých snílkov zmelie na prach.

A tak si podrezávame haluz pod sebou. Ničíme úspešne prírodu a všetko živé, veď človek je predsa pán tvorstva a má právo povýšiť svoj život nad ich životy. Ach, áno. Ľudia niekedy prepadnú ilúzii, že ich život je cennejší ako život iných bytostí. Že majú právo im ho brať kvôli svojmu materiálnemu zisku, ako farmári v Amerike.

Viem, nezachránim celý svet, ale i tak to skúšam. Ja som skrátka taký tvrdohlavý blázon, za to, čo je pre mňa naozaj dôležité, sa budem biť do posledného dychu.

 

Milujem kone…

Sú pre mňa symbolom slobody (ani neviete, čo všetko vám tým prezrádzam).

A často myslím na to, ako ich v USA zabíjajú. Každý rok tisíce divokých koní, bezohľadne a pre biznis, aby uvoľnili miesto na pastviny pre dobytok.

Kým v roku 2008 vydali povolenie na vyhubenie cca 6000 mustangov, v minulom roku to bolo už vyše 45 000 divokých koní, čo padlo za obeť nenásytnému farmochovu. Podľa farmárov žerú pastviny, určené pre ich dobytok.

Boli to pôvodné indiánske pastviny, na ktorých kone žili. Indiáni si kone vážili a pokladali ich v podstate za jedinú dobrú vec,  ktorú získali od  „bielych mužov“.

A teraz ich z nich vytláčajú. Treba predsa zarábať viac a viac, a ešte viac… Biznis je neúprosný.

 

Záverom…

Milujem kone, a mustangy zvlášť. Sú súčasťou mojej duše.

Možno neviete, že si možno mustanga i adoptovať. Zachránite mu tým život. Aspoň jednému z tých 45 000 či bohviekoľkých ročne…

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 16.3.2017