Viem, má rany Zem. . . 1. – 26. 04.

28. apríla 2017, elenaistvanova, Viem, má rany Zem

Spomenuli ste si v stredu na jedno výročie? Nie je to dôvod na oslavu, takže možno ani nie. Viete, aký je to dátum? Prešlo už 31 rokov od výbuchu Černobyľu.

V dnešnom blogu mojej ďalšej jedenástky o odkaze Černobyľu dnešku. A hej, celá jedenástka bude o tom, ako by Zem mohla ľahšie dýchať – a my s ňou…

 

Černobyľ?

Pamätníci vedia, mladším pripomeňme, že šlo o výbuch jadrovej elektrárne v Rusku v roku 1986, ktorý mal dosah aj na ďalšie krajiny sveta a ich obyvateľov. Rádionuklidy unikali niekoľko dní. Horšie to bolo tam, kde spŕchol rádioaktívny mrak v podobe dažďa. Hovorí sa oficiálne najmä o Bielorusku, ibaže spád rádioaktivity postihol i západnú a strednú Európu, bol intenzívny aj v niektorých oblastiach Slovenska.

Neriešim technické súvislosti. Nezodpovedný alkoholik, neinformovaný personál, obchádzanie predpisov a nedostatočná kontrola, chybná konštrukcia reaktora, možnosť obchádzať automatizovaný bezpečnostný systém – v podstate to už je teraz vlastne jedno, čo k výbuchu viedlo. To, čo jedno nie je – a chcem to pripomenúť – je hrdinstvo niekoľkých desiatok ľudí, ktorí sa snažili minimalizovať dopady tej katastrofy na svet – a obetovali pritom vedome svoj život. Patrí im moja úcta.

 

Obetí  havárie bolo veľa

Rôzne zdroje odhadujú, že u nás prvý a tretí prechod rádioaktívneho mraku zasiahol celé Slovensko, druhý raz mrak prešiel len západným Slovenskom. Priemerná hodnota zamorenia u nás bola 4200  kBq/m2 (okresy južného Slovenska mali i trojnásobok tejto hladiny .

 

 

Černobyľ, veď hej, Černobyľ… Ten ožil. Žijú tam ľudia, aj keď následky ešte dlho krajina ponesie.

Ale o tom viac nabudúce.

 

Elena    Predná Hora, 28.4.2017

 

P. S.: No áno – názov jedenástky je podľa Kikinej básne (nájdete ju v Kikinej časti blogu KIKA PÍŠE  pod názvom Balada o vojne a mieri)

 

P.P.S.: A hej, pre tých, ktorí si všimli – je to prvý krok zmeny…